Laatste barbeelsessie van 2015

Door omstandigheden (en keuzes) heb ik in 2015 slechts 3 barbeelsessies gevist. Gelukkig had ik vandaag 11 oktober nog tijd voor vermoedelijk de laatste sessie van dit seizoen. De weersvoorspelling was stralend zonnig weer, maar wel koud met een straf oostenwindje. De avond vantevoren al druk in de weer met het voer voorbereiden. De beoogde tactiek was zeer veel voeren in de hoop dat de vis bezig is met volvreten voor de winter. Het voer bestond uit Sonubaits Hemp and Halicrush met wat Ringers Dark. Dit aangemaakt met het kookvocht van gekiemde hennep. Voor de rest een flinke schep knoflookpoeder voor de geur. Qua groffe bestanddelen een grote hoeveelheid pellets, een blik mais, een grote pan gekiemde hennep en een blik smac welke ik door een voerzeef had gedrukt, zodat kleine blokjes ontstaan.
img_8371_zpszlyc7nlh

Omdat de nacht koud was, besloot ik wat later in de ochtend te beginnen als de zon al op volle kracht schijnt. Rond 10:00 was ik op de beoogde stek, maar helaas was deze bezet. Balen, want dit is een goede najaarsstek. Toen maar uitgeweken naar mijn zomerstek, wat toch weer 20 minuten rijden + 15 minuten lopen was. Eenmaal op ‘mijn’ krib aldaar zag ik dat het water extreem laag stond. Op onderstaande foto is dat mooi te zien. Ik sta op de krib, maar mijn stoel staat er een paar meter voor. Eerder dit jaar heb ik hier gevist en toen klotste het water tegen die grote steen op de voorgrond.
img_8381_zps8do9zsy6
Zeer laag water

Zoals eerder gezegd wilde ik grof gaan voeren, dus per stek bracht ik 15 a 20 grote korven voer. Helaas kwamen er tijdens het voeren meerdere schepen langs (meestal is het rustig op zondag). Erg irritant, omdat daarmee natuurlijk een groot gedeelte van het voer weggezogen wordt. En aangezien 20 worpen met een 180grams korf best zwaar werk is wordt je daar niet blij van ;-).

Na de voercampagne kon ik eindelijk gaan zitten en kom ik er achter dat er inderdaad een frisse oostenwind staat, maar met de zon er op is het toch wel heerlijk zitten. De eerste uurtjes gaan voorbij zonder enig tegen van leven. Dus ik wissel wat van aas en voer wat bij. Tegen 14:30 een vrij rustige aanbeet op de kortbij hengel. Ik vermoed winde en als ik de hengel pak voel ik duidelijk vis en het kopschudden bevestigt mijn vermoeden. In de harde stroom is het nog een aardig gewicht, maar omdat ik winde vermoed doe ik rustig aan. Dan gaat de vis plotseling hard tegen de stroom in zwemmen. Iets wat helemaal niet bij winde past! Een moment later komt de vis boven en ik zie dat het een lekkere dikke barbeel is. Voor de kant wordt er nog wat tegengesputterd, maar dan kan ik het net er onder schuiven. Een lekker dik exemplaar van 68cm cm. Hij leek groter, maar dat kwam denk ik doordat het zo’n volle vis is. Na het fotomomentje een korte reanimatie zwom ze met een krachtige slag van de staart weer de diepte in. Gevangen op een Sonubaits ‘Hemp and Spicy sausage’ pellet.
barbeel68_zps1cntt0wv
img_8368_zpswfynk9nj
img_8369_zpsxbxrhry8
img_8370_zpsswibpyda

Eerlijk gezegd had ik deze vis niet meer verwacht, gezien het feit dat er geen enkele actie te bespeuren was hiervoor. Aangemoedigd door dit succes snel de korf weer te water en hopen op meer. De doodse stilte breekt echter weer aan. Ik wissel wat met aas en verplaats de korven wat verder of wat dichterbij, maar het helpt niet. Op een gegeven moment besluit ik maar eens een soort popup te maken van een 15mm boilie i.c.m. met een gele drijvende imitatie pellet, maar ook dat soort trucjes werken vandaag niet. Ik besluit nog maar eens 10 korven voer per stek te brengen. Een soort slotoffensief zeg maar. Natuurlijk komen vlak nadat ik daarmee klaar ben 2 grote diepgeladen boten voorbij. Tegen de stroom in, dus enorm zuigend. Dat verzin je niet. Er was al enkele uren geen schip voorbij gekomen en dan dit.

Op de dichtbij hengel zit op een gegeven moment duidelijk vuil op de lijn. Bij binnenhalen echter blijk ik gewoon de vangst van het jaar te hebben! Een prachtige roos heeft zich vastgeprikt op de haak. Dat is een PR die nog wel even blijft staan dacht ik zo!
img_8373_zpsrp4qibja
roos_zpstp47ut1f

Helaas is dit het laatste wapenfeit van de dag en om 17:00 is het tijd om op te ruimen. Geen wilde dag, maar toch weer een mooie barbeel kunnen vangen. Het is ook geen visserij waarbij je tientallen exemplaren op een dag vangt (bij mij niet tenminste). Volgens seizoen weer verder en nu weer lekker aan het roofvissen.

Volgende bericht
Een reactie plaatsen

4 reacties

 1. Marcel Outhuijse

   /  11 oktober 2015

  hoi Joris,
  ik volg je verslagen met groot genoegen. je passie voor de barbeel is aanstekelijk. ik kan ook maar een paar keer per jaar uitrukken op de barbeel maar heb het het geluk dat ik een paar topstekken op korte afstand van huis heb. een aan de waal en een paar aan de IJssel.
  ik bespaar me de moeite om met voer etc. aan de slag te gaan. ik beperk me tot de monkey mix die ik zo aandruk dat er zo af en toe wat pellets uit de korf worden prijs gegeven.ik flavour die mix wel. als aas gebruik ik uitsluitend 2 12mm eleptical pellets van sonubaits gedrenkt in zalmolie. een hengel in de eerste nering en een in de tweede. heb zo in 6 sessies van gemiddeld 4 uur 30 barbelen gevangen.Waarbij een topdag van 7 op de IJssel. Dit seizoen denk ik dat ik ook niet meer ga.ik blijf je volgen ,succes met het roofvissen de komende tijd en wie weet gaan we samen nog eens de barbeel belagen.

  gr. Marcel

  Beantwoorden
  • Hoi Marcel,

   Bedankt voor je compliment. Ik vis ook regelmatig met Monkey, maar de laatste sessies had ik veel succes met grof voeren. Qua aas is het voor mij eigenlijk altijd de Sonubaits Code Red boilie. Vandaag eens een keer niet. Op de pellets die ik in olie bewaar vang ik bijna altijd winde. Wat ook geen straf is natuurlijk. Ik heb dit jaar niet echt grote aantallen gevangen, wel aardig wat verspeeld (de 30 had ik niet gehaald hoor šŸ˜‰ ). De plek waar ik vis heeft een behoorlijk talud waar de barbeel zich maar wat graag in vastzwemt of de onderlijn op stuk schuurt.

   Prima idee om eens samen op pad te gaan. Volgend jaar kunnen we wel even contact hebben. Wie weet waar dat toe leid.

   grs.

   Joris

   Beantwoorden
 2. Waarom gebruik je geen voer spomb? Daar gaat een prak voer in en gooit heel gemakkelijk.
  Gevlochten lijn achter het clipje op de spoel vastzetten na een gooi, opspoelen en na elke worp daarna komt je voer weer op (bijna) dezelfde plek terecht.
  Mooi verhaal overigens, fijne afsluiter.

  Beantwoorden
  • Hoi Leo,

   Met een spomb bied je het voer aan aan de oppervlakte. Tegen de tijd dat het de bodem bereikt heeft is het ver uit de richting van de stek (ik vis midden in de hoofdstroom). Ik probeer voer op het hard stromende water altijd op de bodem aan te bieden. Dus grote korven en die leegtrekken op de bodem.

   grs.

   Joris

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: