Najaarswedstrijdje op de Poele

Na een paar slechte wedstrijden in oktober durfde ik het 13-11-2021 weer eens aan om een wedstrijdje te vissen op visvijver de Poele in Ane. Het betrof er hier één uit een serie van losse wedstrijdjes georganiseerd door de eigenaar (Rick Speth) en 3 vaste vissers van dit water (Jan Pullen, Ronny schoemaker en Joop Derksen). De Poele is een beetje mijn ‘thuiswater’, maar in de wedstrijden krijg ik het daar meestal niet voor elkaar. Vooral nu de koudere temperaturen zich weer aandienen is het lastig vissen. Wat natuurlijk ook weer de uitdaging is.

Vandaag waren er 13 deelnemers die om 8:30 allen aanwezig waren voor de loting. Voor mij ondertussen een hoop bekende gezichten en ook een hoop goede vissers die je niet zomaar even verslaat. Na de loting vond er weer een ware volksverhuizing plaats van mannen die met hun hele hebben en houden naar hun visstek vertrokken.

Ikzelf had vandaag stek 11 aan de boskant. Één van de diepste stekken van de vijver en net geen kopstek. Door het beperkte aantal deelnemers had ik wel de stek rechts van me leeg. Zoals gebruikelijk de laatste tijd in de wedstrijden ben ik één van weinigen die alleen met de feeder vist. Dat werkt vaak heel goed, maar ik heb wel geleerd dat de vaste stokkers in dit jaargetijde toch vaak in het voordeel zijn, omdat ze heel precies kunnen vissen.

Vandaag had ik 3 hengels klaargemaakt: een feeder geclipt op 8m met een kleine guru 18grams hybrid feeder. Een tweede hengel met dezelfde montage op 15m (de maximale afstand) en tenslotte nog een feeder met een Preston ICM montage op 15m. Een voor de winter zeer geschikt systeem, omdat je daar heel snel kan wisselen van loodje, mini gaasfeeder, madenkorfje of pelletfeeder. Deze zijn allen zeer klein van formaat en licht van gewicht. Dit was de zogenaamde ‘zoekhengel’. Dus als de beten er helemaal uit zijn, dan daarmee op verschillend aftanden gaan zoeken naar de vis. Alle hengels voorzien van de lichtste 0.50oz topjes, zodat ook voorzichtige indicaties gezien worden.

De aastafel was toch nog best wel vol, maar wel aangepast aan de najaar omstandigheden. Als voer dit keer een donker schraal zoet voertje (Dynamite Baits Swim Stim F1 Dark Cool Water). Aangemaakt in een veel kleinere hoeveelheid dan in de zomer. Daarnaast ook geweekte 2 mm pellets van hetzelfde merk (ook cool water, ‘low feed’). Tenslotte nog wat dode en levende maden, wat pellets en een bakje expanders die de hele nacht geweekt hadden. Ook de ‘smeerseltjes’ (korda goo, Sonunbaits lava / haze) waren weer eens uit de tas gehaald. Of het echt heilig is? Ik denk het niet, maar onder bepaalde omstandigheden heb ik het gevoel dat dat soms net die ene vis over de streep kan trekken in de winter / het najaar.

Iets voor 10:00 was iedereen klaar met de opbouw en dus begonnen we iets eerder. Mijn strijdplan was beginnen op de 8m lijn met grondvoer in een hybrid feeder voorzien van een korte 5cm onderlijn met een Guru Kaizen haak (maat 16). Aan die haak 1 dode made. Dan zoeken naar de vis (links, rechts midden) en van daaruit eventueel verder er in (dus verlengen naar 9 of 10 meter bijvoorbeeld). Tegen alle verwachtingen in leverde de eerste inzet binnen 2 minuten al vis op. Dat geeft vertrouwen. Even later ving mijn buurman ook al snel zijn eerste vis.

Zouden we dan net die hoek geloot hebben waar de vis lag? Voor mij leek het daar wel op, want het eerste uur kon ik 4 vissen landen. Wat op deze vijver onder deze omstandigheden erg goed is. Ik moest wel afwissen qua stek (links/ rechts / midden), maar alles kwam wel van 8m. Volledig in lijn met mijn initiële plan dus. Fijn als zoiets werkt.

Na dat eerste uur echter zakte de beten weg. Tussen 11:00 en 12:00 kon ik nog 1 vis landen toen ik verlengt had naar 9 meter. Wat ik kon zien van de rest van de vijver deed ik het met 5 vissen helemaal niet zo slecht. Het waren echter niet de grootste en er was natuurlijk nog wel een tijd te gaan (er werd gevist tot 15:00). Mijn buurman in de hoek deed ook redelijk mee met ca. 3 vissen.

Na 12:00 begon voor mij in ieder geval de schraap en zoek fase. Hoewel het grondvoer met 1 dode made mij het meeste vertrouwen gaf in de ochtend ben ik toch ook nog wat uitstapjes gaan maken naar andere methoden in de hoop dat dat vis opleverde. Dus verder er in, loodje met een maiskorrel, pelletfeeder met een expander, verschillende afstanden etc. Uiteindelijk kan ik er kort over zijn: het hielp niet. De rest van de wedstrijd heb ik nog 2 vissen bijgevangen en 1 gelost. Deze vissen kwamen uiteindelijk ‘gewoon’ van de 9m lijn met grondvoer en 1 dode made. Dus eigenlijk waar ik mee begonnen was.

Mijn buurman (Jan Pullen) links in de hoek liep iets op mijn voor, maar niet veel….. totdat de laatste 45 minuten aanbraken. Toen kreeg hij de vis aan de praat in de margin waarbij hij in korte tijd een aantal vissen wist te landen waaronder 2 enorme karpers van ca 6kg per stuk. Knap werk gezien de neiging van deze vissen om direct het riet in te duiken.

Om 15:00 was het afgelopen en kon de balans opgemaakt worden. Iedereen klaagde over de slecht vangsten. Qua aantallen zat ik vrij gemiddeld, maar na de weging bleek dat mijn vissen toch wat aan de kleine kant waren en moest ik het doen met 10840 gram. Niet al te best, maar niet laatste in mijn vak in ieder geval ;-). Mijn buurman Jan Pullen wist met zijn eindsprint de vakwinst in vak B in ieder geval veilig te stellen. De buurman aan de andere kant (Daniel Hiemstra) had de 2e plek. Aan de overkant in vak A pakten Wim Meulman (1) en Gerrit Evers (2) de prijzen met slechts 400 gram verschil.

Dit is de volledige uitslag (Let Op: stek 1 t/m 9 is vak A, Stek 10 t/m 17 vak B.):

Al met al een taaie visdag (zoals verwacht), maar gelukkig kon ik toch nog redelijk meekomen qua aantallen. Ik ben niet tevreden over de vangst, maar heb wel het gevoel dat ik er alles aan gedaan heb. Er zijn nog wel wat verbeterpunten, maar ik ben aardig op weg. Of ik wedstrijden al kan winnen betwijfel ik, maar er is vooruitgang.

Gelukkig was het wel een mooie rustige herfstdag (geen wind en geen regen) met een gezellige club vissers waar plezier voorop staat. Dus organisatie: bedankt en tot de volgende!

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: