Barbelen bacchanaal met een winderig tintje

Nog even en dan is het voor mij weer gebeurt met de barbeelvisserij dit seizoen. Op zich is het nu wel een mooie periode, want de barbelen zijn zich lekker aan het volvreten voor de winter. Zondag 21-09-2014 had ik eindelijk weer eens tijd voor een lange sessie. De stek die mij een paar weken geleden eindelijk een fatsoenlijke barbeel opleverde heeftd mij de sessies erna niet veel gegeven. Daarom maar eens naar een andere plek waarvan ik weet dat het goed barbeelvissen is in deze periode van het jaar. Ik had niet echt zin in een hele vroege sessie, dus eerst thuis rustig het voer aanmaken. Helaas kwam ik er achter dat mijn reguliere voer (Sonubaits Hemp and Halicrunch) bijna op was, dus dan maar aanlengen met één of ander groen methodfeeder voer en een partijtje 2mm halibut pellets. Verder een schep knoflookpoeder, een blik mais, flink wat gekiemde hennep en een paar handen pellets in verschillende formaten en smaken. Dit keer eens geen monkeymix mee. Veel voeren was het plan.

Tegen 9:30 was ik ter plaatse. Tot mijn schrik echter stond het vol geparkeerd met Duitse en Britse auto’s. Wat is dit nu? Al snel viel mijn oog op dit plakkaat.
img_4305_zps9f582593

Daar ging mijn plan. Ik weet niet hoe dat voor jullie is, maar ik kan daar heel slecht tegen. Ik heb een plan in mijn hoofd en als dat dan verstoord wordt vind ik het lastig schakelen. Ik zat er sterk aan te denken om maar gewoon naar huis te gaan. Maar ja, ik had al een enorme bak voer gemaakt. Uiteindelijk besloten om toch naar mijn andere stek te gaan waar ik de laatste sessie dus zeer slecht heb gevangen. Helaas moest ik ook nog eerst naar huis om mijn portomonee op te halen. Die was ik vergeten en ik had geld nodig voor de pont.

Balend en met weinig vertrouwen naar de stek gereden en met heel m’n hebben en houden naar ‘mijn’ krib gesjokt. Op deze stek vis ik eigenlijk altijd 1 hengel met monkeymix (geweekte pellets), maar dat had ik dus niet gemaakt. Ach, genoeg voer en we zien wel waar het schip strand. Éénmaal op de stek komt al snel het genieten gevoel weer boven. Harde wind, maar een lekker zonnetje en op een buitje na zijn de weersvoorspellingen verder ook goed.

Zoals altijd allereerst een paar handen pellets voor de kop van de krib en ook maar eens 2 flinke voerballen om een eerste geurspoor op te starten. Daarna de steun goed stevig neerzetten en de eerste hengel klaar maken. 180grams krulspeld korf aan de de runrig en flink wat korven voeren op de ‘dichtbij’ stek (meter of 25 schuin richting de volgende krib in de volle stroom). Hierna de 1,5 meter onderlijn er aan met als aas een 11mm Sonubaits crab pellet die ik bewaar in de zalmolie. Zo blijven ze lang goed onderwater en wasemen ze lekker. Als stopper een immitatie maiskorrel voor een visueel effect. Ook omdat ik aardig wat mais door het voer had gedaan,leek me dat wel een goed idee. Hierna de verre hengel klaargemaakt en ook daar flink wat korven gevoerd. Deze zover als mogelijk richting de volgende krib in de volle stroom natuurlijk. Als aas een dubbele 12mm ‘code red’ boilie van Sonubaits.
img_4318_zpsc5be285c
Haak onderin de korf, dat werpt makkelijker met lange onderlijnen

Als de hengels liggen rustig de werkplek inrichten: landingsnet klaar, onthaakmat klaar, camera op het statief en instellen (met een goede onherkenbare achtergrond), schepnet in elkaar draaien, stoel perfect instellen etc.
img_4321_zpsc70cf0f8

Al na een half uur een paar flinke tikken op de dichtbij hengel en hangen. Ik voel al snel dat dit geen barbeel kan zijn, maar de strijd is te heftig voor een slome brasem. Het hevige ‘schudden’ doet vermoeden dat het om winde gaat. Inderdaad kan ik evenlater het net onder een mooie vette winde schuiven. Precies 54cm en deze mag even op de foto. Niet de doelvis, maar dit zijn bijvangsten waar ik helemaal geen moeite mee heb. Nu al een betere sessie als de vorige paar keer, dus wie weet waar dit nog heengaat.
winde_54_1e_zpsd7aba90b
img_4309_zps6948c52a
img_4311_zpsb119b02c

Een half uurtje later wederom een aanbeet op de dichtbij hengel, maar deze zet niet door. Dat heb ik niet vaak bij deze visserij. Meestal is het pakken en hangen. Ik vul de korf van de verre hengel opnieuw. Binnen 2 minuten volgt een klassieke barbeel aanbeet op die hengel. De top klapt dubbel en de baitrunner loopt hard af. Ik pak hem uit de steun en voel heel even weerstand, maar dan is het afgelopen. Jammer, maar tot dusver lijkt het er op dat de vis los is vandaag.

Tegen 13:00 weer heftige tikken op de dichtbij hengel en wederom een mooie winde van alweer 54cm mag op de foto. Op het zware barbeelmateriaal zijn ze vrij snel binnen te vissen, maar het is toch een prachtige sportvis.
winde_54_2e_zps4df0cbf4

Nog geen 5 minuten later op de verre hengel wederom een echte barbeel aanbeet uit het boekje. Ik pak de hengel en hangen! Het is gelijk duidelijk: dit is barbeel! Een massief stuk vis begint aan de strijd. Ik hang echt keihard in de hengel met de slip strak, want op deze obstakelrijke stek moet je koste wat het kost voorkomen dat de vis de bassaltblokken induikt. Gevolg daarvan is namelijk dat de de korf vast komt te zitten en / of dat de onderlijn doorschuurt. Het gaat goed en vlak voor de kant kijk ik halsreikend uit naar de korf die elk moment boven moet komen. De vis neemt nog wat korte runs die ik redelijk kan pareren en dan…. spanning weg, nee!! Toch de onderlijn doorgeschuurd te beoordelen aan het rafelige restje van de lijn. Ik vis met 30/100 onderlijnen met een trekkracht van ruim 10kg. Die kunnen wel wat hebben. Maar tegen een basaltblok kan je niks beginnen. Balen, maar het is nog vroeg dus wie weet wat de dag nog gaat brengen. Het is wel grappig om het verschil in aanbeten te zien tussen barbeel of winde. Bij de windes tikt alleen de top, bij barbeel klapt ie dubbel en begint de baitrunner gelijk te gieren.

Lang tijd om te piekeren heb ik niet, want een kwartiertje later weer een heftig tikkende top op de dichtbijhengel. De vis hang en ik voel gelijk dat het weer een winde betreft. Dit keer gaat mijn PR er aan, deze vis is namenlijk 55,5 cm. Helaas had ik geen weegschaal meegenomen, want het was weer zo’n lekkere dikzak.
winde555_zpsed591bbf

Het belooft een mooie dagje te worden. Nog geen barbeel, maar een hoop actie. Mijn vertrouwen groeit en ik begin zelf te geloven dat er ook nog wel een barbeel het net in gaat glijden. Het blijft nu een tijdje stil, maar tegen 15:00 toch weer een winde van 45cm op de dichtbij hengel.
winde45_zps11a6b747

Terwijl de vis terugzet merk ik dat de de verre hengel waarschijnlijk wat vuil op de lijn heeft gekregen. De top buigt vervaarlijk door en de baitrunner loopt heel langzaam en gelijkmatig af. Ik besluit dat ik die wel opnieuw ingooi als de ander hengel ook weer ligt. Zo gezegd zo gedaan en als ik klaar ben pak ik de hengel. Onmiddelijk wordt er iets wakker aan de andere kant van de lijn….vis!! Ook nu weer is het duidelijk: barbeel! Ik dril nog strakker als die eerste vis die ontsnapte. Dit keer loopt het goed af er komt een mooie dikke barbeel boven. Onmiddellijk zie ik dat dit mijn pr is! Ik kan haar makkelijk scheppen en ik spring een gat in de lucht.
Na meting blijkt ze 71,5cm en dus inderdaad een mooi PR. Na even op adem gekomen te zijn, kiest ze weer het ruime sop, mij achterlatend in euforie. Schitterende vis, maar met een bizarre aanbeet.
barbeel715_zpsb02f6a5a
img_3786_zps469176cc
Heerlijke dikke pens!
img_3788_zps72113226
img_3791_zps454e2b6d
img_3792_zpsb97bf837

Omdat mijn voer op begint te raken besluit ik met de droge pelletes die ik bij me heb toch wat monkyemix te maken. Gelukkig heb nog een flesje Sonubaits krill flavour bij me. Even een smalle korf er aan en weer zover mogelijk richting de volgedende krib. Het is even 3 kwartier rustig maar dan weer een winde van 42 cm op de dichtbij hengel. Vlak nadat ik de hengel opnieuw ingegooid heb stuitert de verre hengel zowat de steun uit en de baitrunner loopt hard af. Het zal toch niet? Maar jawel het zal wel! Wederom een harde strijd waarbij ik vol in de hengel ga hangen. Na wat gedoe met de lijn van de andere hengel waar de vis doorheen zwemt, kan ik ook deze landen. Een iets slankere vis, maar toch ook weer keurig aan de maat met 68cm. Deze dame / heer was nog behoorlijk levendig op de mat en de reanimatie duurde dan ook niet lang. Prachtig gezicht om zo’n vis weg te zien zwemmen in het heldere water van de IJssel.
barbeel_68cm_zps9e2da5b1

Het blijft weer even rustig, maar nadat ik rond 17:00 de laatste keer de oliepellet van de dichtbij hengel heb ververst begint de top weer vervaarlijk te stuiteren. De baitrunner loopt niet af, dus ik verwacht weer een winde. Alle winde’s van vandag komen immers ook van die stek af. De vis hangt en het bonkerige schudden bevestigt mijn voorgevoel van winde. Dan echter zwemt de vis plotseling een stuk harder als verwacht richting stroming. Echt in de problemen kom ik niet en even later komt er toch een klein barbeeltje boven van 55,5 cm. Deze heeft mooie rode vinnen.
barbeel545poging1_zpsb63f9664

Ongelovelijk wat een dag. Zo vang je na vele sessie in meerdere seizoenen slechts 2 barbelen en nu 3 op 1 dag! Eindelijk bevestiging dat ik goed bezig ben en dat ik het spelletje wel snap. Ook de bijvangsten zijn van het soort waar ik heel blij van wordt (geen brasem). En dan te bedenken dat ik eigenlijk helemaal niet op deze stek wilde vissen vandaag. Zo zie je maar weer, altijd doorzetten bij een tegenslagje. Tegen 17:30 is het mooi geweest. Mijn voer is ook op, dus dat komt goed uit. Een geweldige dag waar ik ook wel weer aan toe was. Drie barbelen gevangen en één verspeeld. Daarnaast ook nog eens vijf mooie windes. Zowel mijn barbeel PR als mijn winde PR verbetert en naast de die ene onderlijn helemaal geen materiaal verspeeld. Dat is ook uniek. Vandaag was dus zo’n dag dat alles samenvalt, heerlijk!

Een reactie plaatsen

7 reacties

 1. Met deze watertemperaturen zal de Barbeel het nog wel effe blijven doen hoor Joris!

  Beantwoorden
 2. marco

   /  22 september 2014

  Geweldig Joris. Een verslag om van te smullen. Gefeliciteerd.

  Beantwoorden
 3. tom

   /  22 september 2014

  Damn! Wat een top-sessie!
  Het zij je gegund.

  Beantwoorden
 4. henk

   /  22 september 2014

  Wat een topdag en weer een heerlijk verslag alla Joris, je zou der bijna (ja bijna) barbeelvisser van worden, tis je dik gegund!!!

  Beantwoorden
 5. Zo zie je maar, alles gebeurd met een reden (niet kunnen vissen op je geplande stek). Heel gaaf verslag. Riviervissen blijft het mooiste wat er is 🙂

  Beantwoorden
 6. Bas

   /  23 september 2014

  Hey Joris,

  Wat een vangsten zeg!
  Wederom een top verslag en mooie foto’s ook.

  Goede bezig ‘Basterd’

  Beantwoorden
 7. Arjan

   /  29 september 2014

  Gefeliciteerd met je nieuwe pr! 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: