De laatste van het seizoen?

Herfst, normaal gesproken voor mij de start van het roofvis seizoen, maar aangezien de temperaturen de laatste weken juist helemaal niet herfstachtig zijn is het barbeelvirus nog niet helemaal naar de achtergrond gedrukt. Er moet toch nog tijd zijn voor een laatste seizoenssessie? En gezien het weer is er dan ook nog wel kans op een barbus zo lijkt me. Het probleem is waar de tijd vandaan te halen. Komende zaterdag wordt het mooi weer, maar dan staat de eerste roofvis bootsessie met Marco op het programma. Daar gaat natuurlijk niks voor wijken. Om toch te kunnen vissen besloten om vrijdag 17 oktober maar een dag vrij te nemen.

Donderdagavond alvast een lekker voertje gemaakt van Supercrush Cheesy Garlic icm met Supercrush Green (beiden van Sonubaits). Voorzien van flink veel gekiemde hennep, een blik mais en diverse formaten pellets in verschillende smaken. Het kookvocht van de hennep heb ik gebruikt om het voer te bevochtigen. De volgende ochtend ben ik pas rond 10:00 aan de IJssel op de plek waar het moet gebeuren. Het is wat bewolkt en mistig, maar het zou toch een redelijk dag worden. Wel de plu mee, want er was in de middag ook wat regen voorspeld.Na een klein stukje wandelen kom ik bij de stek. Ik vis hier niet vanaf de krib, want deze zijn zeer kort. Gewoon tussen de kribben in en de korven vol in de stroming smijten is het devies.

Na het stevig neerzetten van de steun eerst maar eens even 10 korven voer brengen en daarna de onderlijn voorzien van een dubbele Code Red boilie. Dan met hengel 2 aan de gang. Ik had besloten om bij deze hengel weer eens maden in te zetten. Vijf maden op de haak en vijf maden op een maggotclip aan de hair. Meestal goed voor grondel op de IJssel, maar in de volle stroming is het wel het proberen waard.

Op de maden krijg ik al snel de eerste actie. De felle tikken op de top doen kleine vis vermoeden en inderdaad heeft een voorn van zo’n 25cm zich vergrepen aan de maden. Even later zelfs een voorntje van 15cm. Toch op karperhaak 10 met 10 maden! Die had zeker honger.
img_4501_zps2a5b6267

Op de boilie hengel krijg ik na een tijdje de eerste duidelijke aanbeet. Geen barbeel, want daar is de aanbeet te rustig voor. Ik pak de hengel en voel al snel dat dit een winde moet zijn. Inderdaad glijdt even later een mooie dikke IJsselwinde het net in. Na meten blijkt ze 49cm te zijn. Het blijven mijn lievelingsbijvangsten tijdens het barbeelvissen.
winde49_zps784ae890

De maden blijven kleine voorns opleveren. Op een gegeven moment sta ik met een exemplaar van zo’n 20 cm in de handen. Hmmm, perfecte aasvis voor het doodazen. In een milde bui echter besluit ik dat deze vis verder mag groeien en niet in mijn vriezer gaat eindigen. Ik denk dat ik daarmee een visgod blij heb gemaakt, want terwijl ik de onderlijn weer beaas stuitert de boiliehengel in de steun en giert de baitrunner. YES! dat moet er één zijn! Het is onmiddellijk duidelijk dat het inderdaad een barbeel is die aan de andere kant van de lijn besloten heeft lekker in het water te willen blijven. Nu nog binnenhalen natuurlijk. Stevig druk zettend dwing ik mijn tegenstander steeds dichter naar de kant en even later komt er inderdaad die felbegeerde barbeel boven water. Ze doet nog wat verwoede wegzwempogingen, maar die pareer ik en ik kan het net er mooi onderschuiven. Wat geeft dit toch elke keer weer een kick. Het is een aardig volle vis van 67cm. Na het foto momentje komt ze op adem in het net en na een minuutje zwemt ze er weer vandoor. De dag is geslaagd en het is pas 13:00 dus wie weet wat er nog gaat komen.
img_4506_zpse1175696
barbeel67_2_zpsf71fa264

Op de andere hengel besluit ik een in hennepolie bewaarde pellet in te zetten. De voorns ben ik nu wel een beetje zat. Binnen een minuut volgt er een typisce brasem / winde aanbeet. De vis hangt en het voelt als winde, maar helaas verspeel ik deze. Nog geen 10 minuten later hetzelfde, weer zo’n aanbeet en weer verspeel ik de vis. Geen barbeel, maar toch irritant. Wel fijn om te merken dat de aaswissel werkt. Ik vang nog een kleine brasem en dan wordt het rustig. Pas tegen 14:30 vang ik een kleine winde (37cm) op een pellet. Het begint ook te spatten dus snel de camera van het statief en de plu opzetten.

Wat begint als spatjes ontaard als snel in een regenbui waar je u tegen zegt. Ach, onder de plu is het geen probleem en alle spullen passen er ook onder. Nu maar hopen dat ik geen beet krijg, anders moet ik er onderuit 😉
img_3899_zps2555544b

Op een gegeven moment gaat de zon er bij schijnen. Wat krijg je dan? JAAA een regenboog.
img_3895_zps5e012222

Als de regen helemaal weg is zorgt de zon voor een hele bijzondere lichtval op de bomen aan de overkant. Dit duurt maar een minuutje of zo, maar ik heb het toch vast kunnen leggen. Er is niks bewerkt aan de foto, ik hoop dat het een beetje overkomt.
bomen_zps36ffd0bf

Maar goed, leuk al die plaatjes en sfeerbeschrijvingen. Hoe zit het met de vis vraag je je misschien af? Het is erg rustig. Op de pellets gebeurt nu ook niks meer, dus besluit ik die hengel eens te voorzien van een stukje rookworst. Daar krijg ik een mooie aanbeet op (duidelijk geen barbeel), maar de vis hangt niet.

Op een gegeven moment gaan er twee snoekbaarsvissers voor anker aan de overkant. Bij hen komt af en toe nog een visje in de boot, waaronder een enkel maats exemplaar.
snoekbaarsvissers_zps950879c3

Voor mij echter is de pret voorbij. Nog 2x krijg ik op de rookworst een ferme tik op de top, maar niks zet door. Om 17:00 vind ik het mooi geweest en pak ik de boel weer in. Ik ben tevreden. De vorige sessie pakte ik 3 barbelen, maar dat is uitzonderlijk. Ik heb nu toch weer een mooi maats exemplaar, wat leuke bijvangsten en aardig wat actie. Eindresultaat is 1 barbeel, 2 windes, 1 brasem, 3 voorns. Daarnaast 2 mooie windes verspeelt en nog aardig wat aanbeet actie gehad. Best ok voor een laatste sessie van het seizoen (waarschijnlijk). Morgen lekker op de boot achter de snoekdames aan. Ik hoop dat ik dan weer een mooi verslag kan schrijven met mooie vangsten.

Een reactie plaatsen

2 reacties

 1. marco

   /  17 oktober 2014

  Mooie dag gehad. Hopen dat het doorwerkt naar morgen. Pracht vissen die barbelen. En idd is een geweldige natuur foto met prachtige kleuren.

  Beantwoorden
 2. Arien

   /  17 oktober 2014

  Goed bezig geweest, mooie vis ook! Leuk verslag geniet er elke keer weer van!
  Vangse morgen! Grt

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: