Barbus: eindelijk heb ik de echte power ervaren…

Barbeel, mijn grote passie en tevens grote frustratie. Ik zit qua techniek, materiaal en inzet best op de goede weg, maar op één of andere manier willen de vangsten niet loskomen. Dit seizoen ben ik daarom maar weer begonnen met uren maken. Het vroege seizoen (voorjaar) heb ik bewust een beetje overgeslagen, want het is voor mij al moeilijk genoeg vis op de kant te krijgen in de ‘toptijd’. Nu echter probeer ik zoveel mogelijk uren te maken. Afgelopen zondag heb ik 2 (waarschijnlijk barbelen) verspeeld door onderlijnbreuk. Frustrerend, maar eindelijk heb ik dus een plek ontdekt waar ‘ze’ zitten.

Daarom besloten om donderdagavond 31 juli weer terug te gaan naar dezelfde plek. Vissen tot het donker wordt is het credo. Tegen 17:00 kom ik bij de stek en zie ik dat het best druk is met dagjesmensen en een enkele visser. Helaas zit op de door mij beoogde krib een half naakte man wijn te drinken en te zonnebaden, dat is even een tegenvaller. De paar kribben erna staan onderwater, dus moet ik een flink stuk doorlopen. De eerst volgende krib die begaanbaar is wordt mijn stek. Wel balen, want op de bezette krib heb ik zondag die 2 vissen verspeeld en dat geeft vertrouwen.

Na opzetten van mijn steun één hengel met een 180gram korf met monkymix (geflavourde / geweekte pelletes van 6 tot 11 mm) zo ver mogelijk tegen de volgende krib aan in de stroming. Het is een flink stuk werpen en daarom voor de verandering maar eens de 2.2 top er op gezet, zodat je flink kracht kan zetten. Op de hair 2x 12 mm Sonubaits Code Red boilies.
1f7e6832-d408-436e-8c80-e7178dff9115_zpsz5yygclu

Deze boilies zijn me aangeraden door barbeelcrack Tim Janssen. Ik ben eerlijk gezegd altijd een beetje sceptisch over ‘heilige’ aasjes, maar wanhopig dat ik was heb ik toch maar eens een zak besteld via ebay. In Nederland zijn deze boilies niet te krijgen. Voordeel van deze (en andere boilies) is dat ze veel langer goed blijven in het warme water dan de in olie bewaarde pellets die ik normaal gebruik.

De andere hengel leg ik iets dichterbij. Ook met een 180grams korf, maar dan gevuld met Sonubaits Hemp and Halicrunch lokvoer. Voorzien van een grote schep knoflookpoeder en verder op smaak gebracht met een krill flavour. Verder natuurlijk gekiemde hennep toegevoegd en pellets in verschillende formaten (6 tot 11mm). Als aas een Rix kaasboilie. De verre hengel wil ik lang laten liggen (ongeveer een uur). De korte hengel zal ik iets regelmatiger binnenhalen, zodat ik steeds wat voer kan brengen.
img_2753_zps3f4b6132

04296a49-a2d7-49f8-bef1-abbf4111ac9b_zpshl8afmet
Als ik de verre hengel na een uur voor het eerst binnenhaal heb ik ongemerkt ook mijn eerste vangst.Het is ongelofelijk dat je nu al grondels vangt op dubbele boilies! Vals gehaakt weliswaar, maar toch. Het had me in ieder geval een mooie snoekbaars kunnen opleveren ;-).

Het blijft helaas angstvallig stil en de uren tikken weg. Ik verspil nog 2 volledige montages door vastzitten en zit er aan te denken om misschien toch nog voor het donker alvast op te ruimen. Dan uit het niks op de verre hengel toch een aanbeet. Ik pak de hengel en de vis hangt. Het zwemt, maar het lijkt wel een blok beton. Er wordt wel lijn genomen, maar dat is minimaal. Ik hang flink in de hengel, maar er komt weinig beweging in. De vis lijkt strak op de bodem te gaan liggen. Na 10 minuten drillen begin ik te twijfelen wat er aan mijn lijn hangt. Alleen meerval kan in mijn optiek zo sterk en zwaar zijn dat ie op de bodem gaat liggen en af en toe wat zwemt. Ik zal het nooit weten, want nog 5 minuten later knapt mijn bovenlijn. Het uiteinde van de lijn ziet er gerafeld uit, dus is het stuk gesleten tegen een steen of mosselbank.

Overtuigd van het feit dat ik een meerval verspeeld heb app ik wat vismaten. Na wat discussie over en weer denk ik echter niet dat ik een meerval aan de lijn had, maar een andere vis die de korf vastgezwommen heeft. Door het runrig systeem dat ik gebruik, kan er nog steeds lijn genomen worden. Dat is dus dus wat ik voelde. Via de app kreeg ik van Tim de tip om vooral nog wat dikker te gaan vissen (35/100 bovenlijn, 33/100 onderlijn). Dan kan je simpelweg nog meer kracht zetten om een vis uit de obstakels te houden. Ook bij vastzitten helpt dit om de boel te redden natuurlijk. Volgende week dus maar weer eens naar de hengelsport zaak voor een nog zwaardere configuratie.

Het is ondertussen al 21:00 en ik twijfel of ik nog door ga vissen. Ik besluit de hengel met de verspeelde montage niet opnieuw op te tuigen en de andere hengel nu in te zetten voor de verre stek. Even een smallere korf er aan voor de monkeymix, 2 code red boiles aan de hair en gaan met die banaan. Werpen gaat iets moeizamer, omdat deze hengel een 1.75 topdeel heeft, maar ik kom aardig ver. Na een half uurtje of zo begin ik langzaam een beetje op te ruimen. Ik sta met mijn rug naar de hengel als plotseling de baitrunner begint af te lopen. Niet een paar tikjes als bij een brasem, maar echt hard. De hengel stuitert in de steun en de vis hangt! Zou het dan toch?

Een ijzersterke vis aan de andere kant van de lijn begint zijn strijd. zonder ooit een grote barbeel gevangen te hebben weet ik: dit is er één, wat een power! Ik dacht dat de verhalen altijd wat overdreven waren, maar niet dus. Even heb ik het gevoel dat de vis zich weer vast heeft gezwommen, dus loop ik even van mijn krib af het kribvak in. De vis komt nu weer mee. Hij geeft enorm tegengas, maar ik besluit zoveel mogelijk risico te nemen en flink druk te zetten. Af en toe gaat ie een beetje door de slip heen, maar meer ook niet. Dan komt ie voor het eerst boven en even later kan kan ik het net onder mijn eerste fasoenlijk barbeel schuiven. Ik ben euforisch! Na al die investering, wordt ik eindelijk beloond. Het smaakt extreem zoet. Na het fotomomentje mag deze schitterende vis van 67cm weer op adem komen in het net en na een minuut of 3 vertrekt ze weer de diepte in.
img_3566kopie_zpsb18c7f18
img_3575_zpse003e7b9
img_3576_zpsa1cbe5a5
img_3577_bijgesneden_zps3665bbcd

Zoals op de release foto’s te zien is werd het ondertussen alweer snel donker. Dus met een blij gevoel de spullen ingepakt en naar huis. Eindelijk een stek gevonden. Hier ga ik de komende tijd zeker nog tijd in investeren. Volgende week helaas niet, vanwege storingsdienst, maar dan heb ik in ieder geval even de tijd om de zwaardere lijn op te spoelen 😉

Een reactie plaatsen

12 reacties

 1. Tom

   /  1 augustus 2014

  Geweldig en gefeliciteerd! Mooi verhaal weer, en de aanhouder wint!

  Beantwoorden
 2. Cees van Dongen

   /  1 augustus 2014

  Joris, pracht verhaal en helemaal na te voelen! Zo is het ons allemaal op enig moment gegaan, die eerste bloedstollende knokpartij vergeet je nooit meer. Ik heb ervaren karpervissers van verbazing zien omvallen bij het vangen van een 60’er barbeel, zo’n power. Het eerste schaap is over de dam, er zullen er gauw meer volgen! Van harte gefeliciteerd met je nieuwe verslaving……………

  Beantwoorden
  • Bedankt voor de complimenten Cees, ben er ook nog steeds ondersteboven van ;-). Nu weet ik tenminste waarom ik al die moeite heb gedaan.

   Beantwoorden
 3. Jacques

   /  1 augustus 2014

  Gefeliciteerd Joris! Heerlijk verhaal om te lezen 🙂

  groet,
  Jacques

  Beantwoorden
 4. marco

   /  1 augustus 2014

  Top Joris geweldig dat je vele moeite eindelijk succes oplevert. Van harte.

  Grt

  Beantwoorden
 5. Stefan

   /  1 augustus 2014

  Geweldig Joris, en zoals gezegd de aanhouder wint en jij bent er zeker een. Succes en hoop snel nieuwe barbelen van je te zien.

  Groet,
  Stefan

  Beantwoorden
 6. Gaaf verhaal, enthousiasme & passie spatten eraf! Barbeel, best wel een bijzondere vis (sowieso voor mij, ik woon in Den Haag).

  Beantwoorden
 7. Ariem

   /  1 augustus 2014

  Hee top! Leuk verhaal om te lezen!

  Beantwoorden
 8. Tja, niks aan toe te voegen, prachtig verhaal en ik weet van al die loze uurtjes en geduld van jou, de vele blanco sessies, maar toch bleef je volhouden.
  En jouw verslag zet me weer ver terug in de tijd dat ook ik die eerste aanbeet kreeg en niet wist wat me overkwam van dat geweld. Ik kan het zo weer voor me halen en de adrenaline stoot die je dan krijgt, pffff. Gefeliciteerd met deze prachtige vangst en dat er maar velen mogen volgen. De stek nu lekker blijven (voor)voeren, ook al ga je er niet vissen.
  Suc6

  Beantwoorden
 9. stef

   /  2 augustus 2014

  Mooi man gefeliciteerd!! Je geduld wordt beloond zo zie je maar weer!! Het is inderdaad nog wel taai met de vangsten maar het gaat langzaam de goeie kant op! Mijn ervaring is dat bijna alle barbelen die ik heb mogen vangen rond het tijdstip 21:00 of later! Gr stef

  Beantwoorden
 10. Roland

   /  31 augustus 2014

  Mooi verhaal Joris, heel herkenbaar! En wat je zegt, de euforie wanneer de barbeel in je net zit! Ook na een dag blanken blijft het kriebelen, verslavend dus!

  Beantwoorden
  • Bedankt! Met blanken heb ik genoeg ervaring en inderdaad ik kan het maar niet opgeven. Nog een maandje of 2 dit seizoen (voor mij), dus ik hoop dat ik nog een beetje venijn krijg in de staart 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: