Rovers op de Neder Rijn

Zoals in een ander recent visavontuur gemeld: ik heb vakantie en dus veel tijd om te vissen. Naast blanken op barbeel moet er dan natuurlijk ook een bezoek gebracht worden aan Henk en zijn vrouw Marion op ‘hun’ camping aan de Neder Rijn. Gevist gaat er worden op roofvis met als hoofdoel snoekbaars. Al zijn wij niet de moeilijkste op dat gebied: alle roofvissen zijn welkom.

Doordat het vakantie is kan ik nu eens op een doordeweekse dag langskomen. In theorie wat gunstiger, omdat er dan meer beroepsvaart actief is. Dit maakt het water reuriger en troebeler wat de vis over het algemeen ook wat actiever maakt. Gelukkig is er ook nog steeds flink wat stroming. Als dat afwezig is, is het meestal erg taai met de visserij.

Omdat ik nu ook eens in de avond wil doorvissen ben ik pas om 12:00 ter plaatse. Na de koffie is het de bedoeling om eerst eens te gaan trollen met dieplopers (6 meter). Mocht het niet lopen dan kunnen we overschakelen naar dropshot met aasvis.

Al na 15 minuten of zo krijg ik mijn eerste aanbeet, maar deze blijft niet plakken. Na ongeveer een uurtje echter kan Henk wel z’n aanbeet verzilveren. Een mooie volle snoekbaars van 64cm. Dit was op een stuk waar Henk veel vis tegen de bodem zag en wat bij ons ook ‘bekend’ staat als een goede plek vanwege stromingen (splitsing in het water).
img_3516_zpsbad8f198

We besluiten dit stuk meerdere keren trollend af te visen en 20 minuten later is het ook voor mij raak. Deze mooie baars van 43cm mag even met mij op de foto.
img_3520_zps30f9c377
Ik ben hier super blij mee, want in al die keren dat ik hier met Henk gevist heb, heb ik nog nooit een fatsoenlijk baars (lees 40+) gevangen. Het is dan ook een PR (die gelukkig nog wel ‘makkelijk’ te verbeteren valt ;-)). Nog geen 10 minuten later weer een mooie baars voor mij.
img_3521_zpsd583506b
Op de foto lijkt ie misschien wat groter, maar deze haalt de 40cm niet: 38 om precies te zijn.

Wat grappig is dat we alle vissen tot nu toe gevangen hebben met dezelfde plug: een Spro Powercatcher. Henk met een red hat, ik met een oranje / zwarte. Leuke van deze plugjes is dat deze volgens de specs slechts tot 3 meter gaan, maar ze zijn zonder enige moeite op 6 meter te trollen. Daar komt bij dat deze plugjes €10 per 3 stuks kosten! Op deze manier kan je nog eens een plugje verspillen.
img_3530_zps9af15b26
Dikke tip deze plug: goed en goedkoop

Zo’n 40 minuten later op hetzelfde stuk wederom een mooie snorkel voor Henk. Een vis van zo’n 65cm geloof ik. Ook nu weer opvallend hoe mooi deze vissen hier afgewerkt zijn. Ook weer zo’n volle zware vis.
img_3526_zps2483b100

Hierna wordt het rustig en na verloop van tijd besluiten we even terug te varen om aasvis te halen (waren we vergeten) en een snelle kop koffie. We varen terug naar dezelfde plek als zonet om te kijken of ze op de dropshot aangeboden aasvis ook lusten. Door de wind en stevige stroming echter (beiden in dezelfde richting) is het erg moeilijk voor Henk om de boot te laveren en voor ons beiden om het lood aan de grond te houden. Henk pakt op een gegeven moment een klein snoekbaarsje van 45cm en mist nog 2 aanbeten, maar het houdt niet over. We besluiten nog even naar een ander (rustiger) stuk te varen, maar na eigenlijk te lang geklooid te hebben besluiten we toch nog even te trollen. Al na 5 minuten mis ik een harde aanbeet, maar verdere actie blijft bij ons beiden uit. Afgezien van de kluiten mossels die ik bij tijd en wijle naar boven takel ;-).

img_3527_zps600f80bc
Rond 18:00 varen we terug voor het eten en om de strategie voor de avond te bespreken. Natuurlijk smaakt het eten heerlijk (Marion wederom bedankt!) en het strijdplan wordt opgemaakt. Eerst nog een stuk trollen op een plek waar we nog niet geweest zijn. Daarna een dropshot hotspot afvissen met aasvis (tenzij het trollen helemaal losgaat natuurlijk). Tenslott met de boot voor anker om te gaan doodazen (als het begint te schemeren). Zo gezegd zo gedaan en al na een kwartier pakt Henk weer een snoekbaars van 68cm
img_3535_zps6e502c38

Een hoopvol begin, maar helaas zet dit niet door en na een tijdje trollen besluiten we te gaan dropshotten. Ook dit levert helaas niks op, maar omdat de wind wat is gaan liggen gaat dit wel een stukje makkelijker dan vanmiddag. Tijd voor het laatste gedeelte van ons strijdplan: doodazen. We varen naar de door Henk geselecteerde stek, ankeren de boot en vier lijn gaan te water. Terwijl ik met hengel 2 bezig ben te beazen, grapt Henk dat als ik geen beet heb dat ie niks zegt. Gelijk daarna schreeuwt ie dat ik beet heb, maar ik kijk niet op of om, want ik ga er van uit dat dat onderdeel is van zijn geweldig leuke grap….. aanbeet gemist dus. Henk had mijn hengel nog wel gepakt om lijn te geven, maar de vogel was al gevlogen. Vlak daarna terwijl ik een hengel aan het verleggen ben bijna hetzelfde verhaal. Omdat ik met de andere hengel bezig ben ook deze aanbeet gemist. Gerommel op het water dus. Daarna blijft het bij ons beiden stil. Alleen het genieten van de rivier en de omgeving rest ons nog.
img_3544_zpsea0804ea

Met het donker worden besluiten we dat het mooi geweest is en varen we terug. Niet zo’n heel succesvolle dag qua aantallen, maar wel een goed begin. Vier snoekbaarzen voor Henk en twee baarzen voor mij. Ook had ik naar schatting ook nog wel zo’n 200 mossels, waarmee ik qua aantallen dus dik winnaar ben ;-). Gelukkig heb ik eindelijk eens die felbegeerde 40+ baars gevangen, waar ik erg blij mee ben. Toch nog een PR dus. Henk, zoals altijd was het weer genieten op de rivier met perfect weer, toch nog wat vissen en een hoop gezelligheid. Marion, ook jij weer bedankt voor je Brabantse gastvrijheid.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: