Snorkels op ‘het Rijntje’

Na een tweetal totaal mislukte barbeelsessies (lees blank) was ik weer eens toe aan vis vangen. Gelukkig had ik met Marco en Henk afgesproken om in het openingsweekend van roofvisseizoen 2014 / 2015 de Neder-Rijn weer eens onveilig te maken. Natuurlijk moest dit gebeuren vanuit de boot van Henk. Doel: alle hapgrage rovers. Wat op het Rijntje meestal vadertje glasoog betekent. Onze gezamelijke vissessies zijn veelal bere gezellig, maar qua vangsten vaak bar slecht. Henk heeft echter in de gesloten tijd behoorlijk goed gevangen met ‘wormshotten’ (dropshotten met de worm) en dus was er eigenlijk best wat vertrouwen (heel gevaarlijk natuurlijk). Op de eerste dag van het nieuwe seizoen is Henk ook gelijk begonnen met het dropshotten met dode vis op de stek waar hij daarvoor met de worm actief was. Dat leverde gelijk een enorm resultaat op: in 45 minuten 6 aasvisjes, 7 aanbeten en 3 vissen in de boot. Erg hoopvol dus, maar geen enkele garantie helaas.

Zondag 01 juni 2014 was het zover. Om 8:00 hadden we afgesproken bij Henk en na een kop koffie en wat plannen bespreken kon de boel weer ingeladen worden. Het plan was: eerst trollen met dieplopers en als dat niet lukt naar de dropshot stek en daar meerdere driftjes maken. Marco en ik hadden ook nog onze zware hengels en groot kunstaas meegenomen om eventueel ook nog snoekdames te kunnen verleiden.

Rond 8:30 was de boot vol geladen met ruim 400 kilo personen, materiaal, aasvis en accu`s en kon het vangstfestijn beginnen. Met de zon op de kop en een rustig briesje leek het een mooie dag te worden.
foto1_zpsecd12731
foto2_zps879c7872

Al na een minuut of 20 trollen had Henk zijn eerste aanbeet en hangen. Marco en ik haalden gelijk in, maar na 2 slagen had ook Marco beet. YES! double hook-up. Altijd leuk, als de vissen binnen komen natuurlijk, maar dat lukte gelukkig. Henk met een prachtige dikke baars van 47cm en Marco met een mooie snoekbaars tussen de 50 en 60cm.
foto3_zps7d33ee2d
Het was wel een hectisch moment met 2 vissen in de boot (vol stekels en bungelende dreggen) icm twee rijnaken die net op dat moment passeren, maar het ging allemaal goed.

Gesterkt door dit snelle succes trolden we verder, maar verdere actie bleef helaas uit. Iets voor 10:00 had ik echter ook mijn aanbeet. Ik dacht even dat ik vastzat aan een tak of zo, maar de meeste takken kopschudden niet. Ook ik kon een leuk snoekbaarsje van rond de 55cm landen.
foto4_zps5060a608

Omdat het trollen niet liep zoals we wilden besloten we het door Henk nieuw ontdekte en ondertussen verheerlijkte dropshotten te gaan doen. Henk had de avond van tevoren reeds de nodige aasvisjes gevangen en de roofbleitjes, voorntjes, alvers, donderpadden en bliekjes konden niet wachten om ons van de nodige dikke baarzen en snoekbaarzen te voorzien. Voor mij is dit een visserij die ik nog niet eerder heb beoefend, maar na enige uitleg en het confiskeren van een dropshotmontage van Marco (waarvoor dank). Gingen we aan de slag.
foto5_zps6ff44a34

Henk had een heel duidelijk beeld waar we moesten zijn en dus was het plan steeds korte driftjes maken over die plek. Henk zei al dat vis vaak heel geconcentreerd ligt en als 1 iemand vis vangt dat de kans groot is dat er nog een aanbeet volgt. Naar Henks idee duurde het allemaal veel te lang (hij wilde binnen 2 minuten beet), maar ik schat dat binnen een half uurtje Henk zijn eerste aanbeet kreeg, maar deze verspeelde hij helaas. Zeer kort daarna echter ook voor mij een dikke kleun en de vis hing. Een mooi vol 50er snoekbaarsje mocht even op de foto. Niet heel groot, maar wel mijn eerste vis op de dropshot. Erg leuk en wat een niet te missen aanbeten! Ook was deze vis een stuk sterker dan mijn ‘trolvis’ van even daarvoor. Daarbij merkte ik nog tegen Henk op dat ik die snoekbaarsjes maar slappe visjes vind. Henk ik neem mijn woorden terug 😉 .
foto6_zpsa8c44162

Vlak daarna ook Henk met zijn eerste vis die wel bleef plakken: een 55+ cm vis met een half ontbrekende rugvin
foto7_zps5061684f

Binnen 3 minuten gelijk weer een snoekbaars in ongeveer hetzelfde formaat.
foto8_zpscb9638e7

Het lijkt er op dat we ze nu gevonden hebben. Maar zodra we iets verder driften is het afgelopen met de aanbeten. Wat Henk al zei: ze liggen beghoorlijk geconcentreerd. Het zijn ook allemaal vissen van ongeveer dezelfde grootte: de 90ers zullen we hier waarschijnlijk niet vangen. Geeft niks, want dit geeft lol voor 10!

Marco Begint wat te kniezen, waar blijft zijn vis? Omdat ie in het midden zit mag ie wel continue helpen landen, onthaken en aas aangeven, maar vangen ho maar. Gelukkig voor hem na een tijdje toch ook de dikke beuk en hangen. Wederom een snoekbaars van het formaat zoals we ze al eerder vingen.
foto9_zps8cffd3e0

Vlak daarna een heel klein 30er snoekbaarsje voor Marco en dan wordt het even stil. Tegen 12:00 weer een 50er voor mij en ook voor Henk klapt er weer een snorkel vol overgave op de aasvis en de eerste 60er snoekbaars van de dag is een feit. Een lekker dik visje. Zoals Henk zegt: “ze vreten zich hier helemaal vol met grondels”
foto10_zps8d99f475
img_2791_zps20704ebf

Hierna stoppen de aanbeten en besluiten we trollend terug te varen naar de camping voor een sanitaire stop en de lunch. De terugvaart levert geen vis op en dus sluiten we de ochtend (tot 13:30 ongeveer) af met 11 vissen in de boot en wat lossers. Niet slecht voor een gezamenlijk avontuur! Hopelijk is de middag ons ook gunstig gezind. Na de lunch willen Marco en ik nog eventjes proberen of we met het grote kunstaas nog vis kunnen verleiden. We willen dit kort doen en als het niet werkt gewoon weer terug naar de dropshot stek met wat verse aasvis.

Het grote spul levert niks op en dus keren we terug naar onze eerdere stek. Helaas lijkt de honger verdwenen bij het visvolk. Marco haakt na verloop van tijd eindelijk een vis, maar deze lost helaas. We besluiten de ‘vaste’ stek te verlaten en een wat langere drift te maken, want wellicht vinden we nog andere ‘hotspots’. Het is echter zeer taai en pas na lange tijd driften weet Marco deze fraai gekleurde baars van 38cm te vangen.
foto12_zps7f9f6a51

Een kwartiertje later dreunt er bij Henk ook weer een snoekbaars op de aasvis
foto13_zps2dc09f05

En na onthaking en lovende woorden richting zijn persoontje mag deze 50er mag weer snel het ruime sop kiezen
foto14_zps415d7f4c

We varen weer naar het begin van ons driftpunt (de hotspot) om te kijken of ze daar alweer wakker geworden zijn. Dat blijkt, want in ons laatste uurtje van de dag lost Marco nog 3 vissen. Harde aanbeten even drillen en los. Ook Henk lost nog een vis. Frustrerend voor hen, maar ik vind het vooral frustrerend dat ik niet eens een aanbeet heb gehad in het tweede deel van de dag! Gelukkig wordt ik in ons allerlaatste driftje van de dag nog beloond met een harde klap en mag ik de sterkste vis van vandaag (voor mij dan) landen. Een 61,5 cm snoekbaars, wederom een lekker dik en vol visje.
foto15_zps2fb88bd8
foto16_zps076f743b

Hierna wordt het helaas tijd om terug te gaan. Jammer, want het lijkt er op dat de vis net weer actief wordt. Helaas moeten Marco en ik morgen weer werken, dus een beetje bijtijds thuis zijn is wel fijn.

Al met al een heerlijke dag op het water. Geen recordvissen gevangen, maar vooral tijdens het eerste deel van de dag voldoende actie gehad en allemaal ons visje kunnen vangen. Daarnaast heb ik op een voor mij nieuwe manier gevist en dat is altijd leuk. Eindstand is 1 baars en 3 snoekbaarzen voor Marco, 1 baars en 6 snoekbaarzen voor Henk en 4 snoekbaarzen voor mij. Henk en Marco ook nog de nodige lossers. Marco / Henk zoals altijd: wederom bedankt voor de leuke dag en nog excuses voor mijn lichaamsgassen terwijl de wind net verkeerd stond…… nee dat meen ik niet, ik ga daar gewoon mee door… 😉

Een reactie plaatsen

3 reacties

 1. Mooie vissen mannen.
  Een goed begin van het nieuwe seizoen.
  Ga zo door.
  Leo

  Beantwoorden
 2. Marco

   /  2 juni 2014

  Was idd weer bere gezellig. En mijn hand en span diensten heb ik met genoegen uitgevoerd(aasvis aangeven, landen van vis etc etc). Die gassen kwestie heb ik uiteindelijk ook bij geassisteerd. Maar moest mijn meerdere erkennen in jou. Henk, Joris bedankt voor een topdag. Tot de volgende keer.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: