De eerste van 2014 zijn binnen

Vistechnisch begon 2014 voor mij met een klein dompertje omdat mijn vergunning pas in de 2e week van januari binnenkwam. Na een teleurstellende blanksessie  met doodsaas vorige week, was het vandaag tijd om maar eens wat snoek te gaan vangen. De ochtend was druk, dus kon ik pas in de middag beginnen. Wat te doen? Het is doodaastijd, maar het is ook gewoon 10 graden buiten. Niet echt koud dus en wellicht toch maar met traag te vissen kunstaas gaan smijten. Ik vis het liefst met swimbaits en deze lenen zich uitstekend voor ‘trage’ visserij. Ook een koelbox met bevroren aasvis en een doodaashengel mee, zodat ik altijd nog kan switchen.

De locatie waar het moest gebeuren was de polder van Mastenbroek. Deze polder heb ik afgelopen maanden vaak bezocht en ik begin zo ondertussen wat favoriete plekken te ontdekken. De eerste locatie was een soort kommetje aan het eind van een wetering met een sluisje en bruggetjes.
img_2848_zps93d8c569

Als eerste mijn favoriete bait er aan: de Fresh Real HD in een baarskleur.
img_2683_zps8614669f

Na 3 kwartier geen actie begon het vertrouwen weg te zinken. Lekker vissen in het zonnetje is natuurlijk wat waard, maar de behoefte naar de eerste vis van 2014 groeit. Wat te doen? Doodaas uitgooien? Verkassen? Een combinatie van die twee? Plotseling bedacht mij dat ik nog een perfect winter kunstaasje heb: Een KVDL (Kees van der Laak) snoekstreamer die ik eind vorig jaar heb gekocht via roofvisforum.nl.
img_2684_zps9e49db20
Deze streamers zijn nat prima geschikt om met de spinhengel te vissen. Ik heb deze haarbal een tijdje geleden al wel even 5 minuutjes getest, maar dat was op een winderige dag en dat liep niet zo lekker. Nu stond er slechts een zacht briesje en moest het maar eens gaan gebeuren. Eerst de streamer goed nat maken en ook maar een loodhagel op de onderlijn knijpen. Hierdoor liep ie net iets dieper en maakte hij mooie duikelende bewegingen. Het binnenvissen was nieuwe voor mij: heel langzaam binnendraaien en continue korte tikjes met de top uitdelen. Hierdoor ‘vliegt’ de streamer als het ware door het water. Mooi gezicht met de wapperende staarten.

Ik besluit het reeds uitgeviste kommetje nogmaals uit te kammen. Wellicht hebben ze wel zin deze haar / bont combinatie? En verrek, na een kwartiertje dan inderdaad toch de verlossende aanbeet. Geen monster (vang ik nooit), maar het eerste visje van 2014 is binnen. Een snoekje van 58cm. Alleen aan het vissen, dus moeten jullie het doen met een matfoto. De natte streamer doet me een beetje denken aan een kat die in bad is geweest. Er is weinig over van zijn glorie 😉
img_2841_zps47e11419
Ik liep gelijk tegen één van de grote voordelen van streamers op: de enkele haak. Dat is een stuk beter dan het gemartel met meerdere dreggen in een snoekbek. De onthaaktang kon gewoon in de tas blijven.

Na deze vis heb ik nog een paar worpen gemaakt. Daarna verhuist naar een soortgelijk kommetje (verbreding) aan de andere kant van de weg. Ook hier weer bruggetjes, kruisingen etc. Op dit plekje zat erg veel speldaas. Hierdoor kon ik de eerste worpen precies zien waar mijn streamer zich bevond. Op die plek sprongen de visjes namelijk boven het water uit. Best bizar dat er in dit jaargetei nog zoveel speldaas te zien is. Ook een goed teken natuurlijk, want aasvis = roofvis in de buurt! Na een minuut of 20 weer een dikke aanbeet en hangen. Een wat sterkere vis, maar niet veel groter, 65cm om precies te zijn.
img_2844_zpsf854c3f2

Nou die KVDL streamer gaat zijn geld opleveren. Helaas is het na deze vis wel afgelopen met de actie (behalve het opspringende speldaas). Ik besluit een eind verderop te rijden, maar een plek met soortgelijke kommentjes / verbredingen. Ik heb daar toch veel vertrouwen in. Daar aangekomen vind ik een stille getuige van wat er zomaar kan gebeuren in de polder:
img_2853_zps944e7d1d

Hoopvol kijk ik rond of ik ergens een naakte dame zie lopen, maar helaas is deze vogel al gevlogen en moet ik het doen met (hopelijk) een dikke snoek. Helaas laten ook deze dames het afweten. Ik besluit het laatste half uurtje licht te pakken in een Zwolse stadsvijver wat dichterbij huis. Aan het eind van dat half uurtje weet ik toch weer een doerak een rakker, nee een durfal te verleiden. Dit snoekje van 66cm (er zit progressie in) pakt in 2x de streamer. Eerst een kolk en daarna nog een kolk en hangen. Wellicht het een voordeel van het feit dat dit aas zo langzaam wordt gevist: bij missen krijgt de vis een tweede bijtkans?
img_2857_zpsd5e738fa

Na dit visje is het echt te donker en keer ik huiswaarts. Toch weer een lekker gevoel. Drie stuks op de kant. Geen monster natuurlijk, maar ik hoop dat ik de rest van 2014 zo doorvis (met af en toe een leuk record natuurlijk). Qua aas heb ik er in ieder geval een nieuw favorietje bij: de streamer. Ik ga snel 1 of 2 extra kleuren bestellen bij Kees, want ik heb er erg veel vertrouwen in. De streamer ziet er ook nog prima uit na 3 vissen, dus ze kunnen wel wat hebben.

Ter info: deze streamers zijn te bestellen bij Kees van der Laak. Hij heeft geen webpagina of iets dergelijks. Het is het makkelijkst om contact met hem op te nemen via roofvisforum.nl. Vanuit daar kan je hem een PB (persoonlijk bericht) sturen. Tevens is hij te bereiken via dit mailadres: kvdlaak@live.nl Kees maakt kleuren / grootes op bestelling dus ‘alles’ is mogelijk. Een dergelijke streamer die ik gebruik kost met verzenden €10,60.

Een reactie plaatsen

3 reacties

 1. henk

   /  18 januari 2014

  ik had het al verwacht, met zo`n weer blijft ie niet binnen, leuk weer een aasje derbij en zoals altijd weer een lekker te lezen verslag

  Beantwoorden
 2. marco

   /  19 januari 2014

  Nice Joris. Goede moed voor volgende week. Heb er zin in.

  Beantwoorden
 3. Stefan

   /  19 januari 2014

  Joris zoals gewoonlijk weer een mooie verhaal.
  Lekker gevangen met de eerste 3 vissen.
  Succes weer de volgende keer.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: