Struining under the rainbow

Na een drukke zaterdag had ik zondag 10-11-2013 even een paar uurtjes de tijd om kunstaas te gaan smijten. Half vissend Nederland ging naar de hengelsport beurs in Utrecht, maar ik besteed die tijd dan liever aan het water. Na een relaxed ochtendje stond ik pas rond 13:30 bij een eerste stek: een wetering in een lokale polder. Het was goed te merken dat het veel geregend had aflopen tijd, want het water was poepbruin en kolkte alsof ik aan de IJssel stond. Gewoon de rechte wetering afvissen had geen zin vermoede ik, dus ding ik op zoek naar beschutte plekjes waar ik als snoek zou gaan liggen om prooi te verschalken. De eerste stek bestond uit een haarspeld-bocht in de wetering met een steiger en wat bruggetjes. Normaal een mooie plek, maar met deze stroming en waterkleur gaf het niet veel vertrouwen. Na een minuut of 40 besloot ik dan ook deze polder te gaan verlaten. Ik kon nog wel een mooi plaatje schieten.
img_2562_zpsbfc5c5b9

Even verderop rij ik langs een andere rechte wetering. Deze is wat breder en het lijkt wat minder hard te stromen. Om de 500m is er een bruggetje en ik besluit toch even te stoppen bij het 2e bruggetje. Het ziet er wel veelbelovend uit. Het water is ook wat helderder en er zijn hier voldoende stromingsvrije plekken om rustig te liggen als snoek.
img_2567_zpsee135840
Hotspot uit het boekje?

Na een paar worpen zie ik ook een jagende snoek vlak naast me aan de ander kant van het bruggetje. Zou ik die kunnen verleiden? Na een minuut of 10 proberen besluit ik nog 1x mijn swimbait vlak voor de kant heen en weer te trekken, dus zonder de molen te gebruiken. BAM, vol overtuiging klapt een snoek vol over het aas op 50 cm uit de kant. De lijn ongeveer 1 meter uit de top. Dat geeft altijd wel een kick. Als snel krijg ik de vis moe en na wat gemartel om de vis uit het water te pakken (zo makkelijk gaat de kieuwgreep me niet af) kan ik vis uit het water tillen. Mijn Fresh Real HD is helemaal opgeslokt, maar slechts 1 haak zit echt vast, vlak voor de kieuwboog, 71cm en al best vol. Normaal ben ik niet zo van dit soort ‘snoek-optil-selfies’, maar met de regenboog vond ik het dan weer eens wat anders. Is overigens een andere regenboog dan op bovenstaande foto 😉
img_2564_zps3315821e

Wederom gevangen op de ‘Fresh Real HD’. Ik weet het, dit lijkt op keiharde reclame, maar nee, ik heb absoluut geen connecties met dit merk. Ik ben er echter wel heel erg enthousiast over. Waarom? Het vangt gewoon goed. Bij alle sessies van de afgelopen weken was het raak. Dus het is in korte tijd een ‘beduimeld’ aasje geworden.
img_2568_zps69735b18

Na deze brug helemaal afgevist te hebben, besloot ik de andere 2 aan deze wetering ook even mee te pikken, maar helaas mocht ik geen verdere actie meemaken. Ik besloot daarom de wateren van een Zwolse wijk aan te doen. Deze sluit min of meer aan op dezelfde polder, dus het was te hopen dat het water wat minder bruin was. Aangekomen bij een mooi stuk zag ik al snel dat het water behoorlijk gestegen was tov de vorige keer, maar het was vrij helder. Ondanks dat, had ik er geen goed gevoel bij en besloot ik na 20 minuten te vertrekken naar een dichtbij gelegen stadsvijver, waar ik de laatste tijd leuk vang.

Op het eerste stuk kon ik geen vis verleiden en ik moest de afweging maken of ik verder zou gaan of niet. De volgende goed bevisbare plek op de vijver is een eindje lopen en veel tijd had ik niet meer. Ik besloot daarom maar eens wat nieuwe aasjes te testen qua zwemgedrag. Eerst een Shakespeare double S. Mooi plugje, maar die hapte nog best vaak bladeren in het ondiepe water. Daarom maar mijn nieuwe Savage Gear 4play van 19cm (ook een swimbait). Na een worp of 10 vlak voor de kant een kolk en een tik en ik zag een leuke snoek weer wegschieten, maar zonder mijn aas. Heeft ie haken gevoeld? Gewoon proberen. Binnen 5 worpen pakte hij alsnog weer vlak voor de kant en de vis sprong onmiddelijk uit het water in de overhangende takken. Gelukkig viel ie er ook weer uit en kort daarna kon ik de vis uit het water pakken. Mooi voorin de bek gehaakt, maar de onderlijn helemaal om de bek heen gewikkeld. Gelukkig kreeg ik hem snel weer los en kon ie weer zwemmen. Deze was precies 70cm. Een foto op het onthaakmatje ziet is ook niet zo fraai, dus dan maar een filmpje van de release.

En een foto van zijn keurige gebit. Ik vind het nog altijd imponerend.
img_2565_bijgesneden_zps86f98316

Hierna is het tijd om naar huis te gaan. Geen wilde dag, maar wederom niet geblankt en de afgelopen weken vang ik elke week toch meerdere snoeken. Zoals ik eerder al stelde: alles op swimbaits. De meeste op de Fresh, maar ook op een BBZ-1 Junior en nu dus de Savage Gear. Swimbaits zijn niet nieuw, maar voor mij de ontdekking van dit seizoen.

Een reactie plaatsen

1 reactie

  1. marco

     /  10 november 2013

    Nice Joris. Even de dertigste nog in brabant los gaan. Maar in december kom ik maar eens mijn fresh kunstaasjes zwemles geven bij jou in de polder.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: