29-07-2013 Marathon sessie op de Neder Rijn (Roofvis)

Door Marco

De afgelopen tijd had ik vrij weinig tijd om te vissen. Daarnaast is onlangs de boot van Henk gejat door een stel… De nieuwe boot was woensdag jongstleden afgeleverd en aangezien mijn vakantie afgelopen vrijdag was begonnen, hadden we afgesproken dat ik zondag de 28ste zou komen vissen en blijven slapen zodat we die maandag nog een morgen zouden kunnen vissen.

Zo gezegd zo gedaan en om half 2 stond ik voor Henk zijn neus. Na een kop koffie gingen we welgemoed op weg. De nieuwe boot is echt top. Stabiel, ruim, veel zit mogelijkheid en massa’s opberg mogelijkheden. De stroming was nihil en de water temperatuur was 24,3 graden. Ter vergelijk: 22 juni hadden we ook een poging gewaagd en toen kwam er bijna 500 kuub water per sec door de Rijn. Dat samen met harde wind was toen genoeg om de visdag voortijdig af te breken en s’avonds niet te gaan vissen. Hier een paar foto’s van de magere vangsten van die dag.

dsc01966_zps4fa104ea

dsc01969_zpscdb64ccc

Hopend op betere vangsten dan toen begonnen we met trollen in het stuw kanaal en na een half uur had Henk de eerste snoekbaars.
dsc01984_zpsff0d9c2d

Dat ging goed zeiden we. Al snel daarna pakte ik een mooie baars. En vol goede moed gingen we verder, om die moed vervolgens te laten varen. Het was echt dramatisch, Henk ving ook nog een mooie baars, maar door het wegvallen van de stroming en de beroepsvaart die door de zondags rust afwezig was, was het erg taai. Om 5 uur voeren we huiswaarts om na het eten nog een tijdje te gaan trollen en dan met doodaas te gaan vissen. Vanaf een uur of half negen tot laat die avond. Tevens wouden we met een octopus rig en een bos wormen proberen een meerval te vangen.

Zo gezegd zo gedaan. De boot werd ingepakt met 7 hengels, 2 tassen met kunstaas onderlijnen en allerhande meuk. Twee ankers met dertig meter ankerlijn in emmers, een schepnet, een emmertje met grote wormen en een emmer met aasvisjes. Gelukkig is de boot groter dan de vorige, anders had ik er achteraan moeten zwemmen. Na eerst een tijdje getrolld te hebben, wat niks opleverde, ankerden we bij de favoriete plek van Henk voor de doodaas visserij. Ieder 2 hengels met dood aas tegen het talud aan en aan de walkant ieder een hengel met 120 gram gecoat lood met een dreg met een dikke bos wormen. Dit alles verstopt in een bos plastic wat het geheel deed lijken op een octopus achtig iets. Al met al was het druk op de boot met hengels.

20130728_212145_zps27cd2192

Henk gebruikte regelmatig een zogenaamd kwakhout om het geluid van een azende meerval te imiteren. En na 2 a 3 keer zagen we een massieve echo die diep rood gekleurd was opstijgen van de bodem op weg naar de bos wormen, die dankzij het lood een blauw signaal gaf op de lowrance. Dat was gewoonweg gaaf om te zien, de echo van de ”meerval” was echt groot en om dat omhoog te zien komen deed je adem stokken en je hartslag versnellen. Jammer genoeg bleef de beet uit. Ook op de dood aas hengels was het niks. Het leverde wel een mooi plaatje op met hengeltoppen die in rust bleven staan.

20130728_221357_zps2e07799e

Rond 11 uur waren we het zat, we besloten te kappen en naar de caravan te gaan om daar een biertje te nuttigen. We begonnen de hengels op te ruimen en ineens op de valreep kreeg ik beet. Na een korte dril met vlak aan de boot twee runs kwam er eindelijk een 69cm snoekbaars aan boord. Een verbetering van mijn pr met 6cm

dsc01976_zpsc6fa873e

met deze pleister op de wonde togen we huiswaarts. Onder het genot van een biertje zaten we nog wat na te praten en plannen te maken. Om half 5 op en dan met dood aas de boot even volgooien. Als ze s’avonds niet jagen dan doen ze het s’morgens. Tenminste dat was de theorie. Na een korte nachtrust waren we weer op weg naar de stek van de vorige avond. Na een uur hadden we niks en verkasten we. Daar was hetzelfde beeld, niks nada noppes. Dan maar op diep water proberen. We ankerden op de splitsing van het stuw en sluiskanaal en visten op 5 en 7 meter diepte. Maar helaas dat was het ook niet. De ideeën waren op en we besloten maar te gaan trollen. Op deze manier maak je veel meters en zoek je het water af.

En dat leverde na een half uur een snoekbaars op voor mij. Een kleintje maar ik was er blij mee.

dsc01978_zpsc41b31a7

Henk pakte kort daarna een mooie baars van 46cm.
dsc01979_zpscef606a5

Tot half 9 trollden we verder en zochten we de thuisbasis weer op. Daar was alles in diepe rust en na een half uurtje elkaar aangekeken te hebben gingen we het water weer op. Zonde om die tijd niet benutten was de gedachtegang. Toen begon de Henk show. Verleden jaar zijn er een aantal sessies geweest waar ik en Joris ook meer vingen dan Henk. “Paybacktime” moet Henk gedacht hebben. Eigenlijk was ik er zelfs blij mee. Er was zo weinig actie geweest dat het heerlijk was dat er vis in de boot kwam. In een vrij kort tijdsbestek ving Henk een paar mooie vissen.

dsc01980_zpsfd2033c1
dsc01981_zpsaae4e1fa
dsc01982_zps997c6f7e

Ik kreeg een goeie aanbeet op een kantje waar elke drift een beet opleverde maar helaas loste deze vis. Toen was daar eindelijk ook mijn visje. Een leuk baarsje klapte op de shad rap. Klein maar heel erg welkom was deze.
dsc01983_zps05860a4c

Vlak daarna kreeg ik op dezelfde plek weer een beet, maar deze loste ook.

Op de terugweg pakte Henk op diep water nog een mooie snorkel.
dsc01984_zpsff0d9c2d1

Na overleg besloten we een einde te maken aan deze visdag. Na een broodje en een koffie nam ik afscheid van Henk, Marion en zijn moeder.

In totaal hadden we 15 uur gevist. En de vangsten waren niet super Henk had er een stuk of 9 ik een stuk of 4. Het was wel weer erg gezellig en heb een hoop lol gehad. De nieuwe boot is echt topperdetop. En ik verheug me op de volgende dag. Dat Henk een visser pur sang is bewijst wel het feit dat hij s’middags toch er over nadenkt waarom de vangsten tegenvallen. Na het eten zet hij zijn ideeën om in daden om er vervolgens een een snorkel van 91cm uit te trekken

Henk, Marion en moeders bedankt voor een geweldige dag en avond vissen en gezelligheid. De vangsten vielen zwaar tegen maar deze dag gaat toch met stip de top 10 in van geslaagde visdagen.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: