Barbus eindelijkus succesus!

Na lange tijd was het zaterdag 6 juli 2013 eindelijk weer eens tijd voor een barbeelsessie op de IJssel. Vakantie, ziekte, weinig tijd, hoge waterstanden waren de redenen van het lang uitblijven van een sessie. Doel was dezelfde stek als de afgelopen 2x, maar net iets verder stroomopwaarts (75m). Zou het vandaag eindelijk lukken?

De weersvoorspellingen waren geweldig (25 graden en zonnig), dus dat was wel weer eens fijn. Om 7:00 parkeerde ik de auto en wandelde naar de oever. Dat het water recent hoog is geweest merkte ik al snel, want het weiland waar ik doorheen moest lopen was nogal drassig. Sterker nog, ik kon de voeten maar net droog houden. Laarzen had ik niet bij me, maar gelukkig houden mijn wandelschoenen de boel ook net droog. Na 5 minuten was ik bij de stek en kon de opbouw beginnen. Na opbouw eerst even een 3 tal korven met voer op de beoogde plek om een geurspoor op te starten. Ook nog wat handen pellets stroomopwaarts in de stoomnaad in de hoop dat er wat tussen de stenen blijft liggen. Tegen 7:40 lagen beide hengels op hun plek.
img_1183

Bij de ene hengel had ik een voerkorf met Sonubaits Hemp en Halicrusch met allerlei grove bestanddelen (mais, pellets, gekiemde hennep etc.) op smaak gebracht met knoflook / kaas flavour. De korf van hengel 2 was voorzien van monkeymix met Berlok lever flavour. Op beide hengels een lange onderlijn van 2 meter met hair. Na een half uur haalde ik een hengel op voor aascontrole. De onderlijn zat er nog wel aan, maar was totaal gerafeld en er zat een kluit mossels omheen. Mosselbanken dus, dat is opletten geblazen.
null

De aanbeten bleven helaas uit, maar dat ik mosselbanken in de buurt had was duidelijk. Gedurende de dag heb ik 5 onderlijnen verspeeld. Gewoon de haak er af. Tja dat hoort toch een beetje bij deze visserij. Om 13:30 had ik eindelijk een aanbeet op de hengel met grondvoer voer. Ik voelde al snel dat het geen sterke vis was. En inderdaad even later kon ik mijn net onder een brasem van 55cm schuiven. Gevangen op een enkele Dynamite Baits Red Robin pellet van 12mm.

Helaas werd ook de hoge obstakeldichtheid onderwater merkbaar. Tegen 14:00 verspeelde ik mijn 3e volledige montage die vast was blijven zitten. Het is het probleem en tegelijk de kracht van deze stek: door de obstakels verspeel je veel materiaal, maar het zijn ook perfecte schuilplaatsen voor barbeel. Doordat ik tot ongeveer 14:30 a 14:45 bleef vissen besloot ik deze hengel niet meer op te tuigen. Ondertussen alvast wat opruimen en de hengel nog 1 keer beazen dan maar. De laatste loodjes, waarschijnlijk toch weer een barbeelblank. Ach, ik hield er wel rekening mee. Ik heb vertrouwen in mijn spullen, aas en voer. De stek is ook goed. Mijn tijd komt nog wel.

Het was ondertussen bijna 14:45 en ik gaf mezelf nog 5 minuten voordat ik definitief zou stoppen. Plotseling toch een aanbeet. Vrij rustig tikken van de top. De baitrunner ging niet af. Waarschijnlijk brasem? De vis had zichzelf al gehaakt en ik voelde toch weer brasem. Geen enorme run of iets dergelijks. Of is het toch een mooie winde wellicht? De vis doet toch iets meer als je standaard slijmbrasem. Toen verscheen hij aan de oppervlakte en mijn hart sloeg over….barbeel!!! Eindelijk, na al die tijd. Ik zag al dat de vis mooi gehaakt zat, dus rustig nog even laten uitrazen voor de kant. De vis was niet groot genoeg om me echt in de problemen te brengen op dit materiaal. Euforisch schoof ik het net er onder. Nu was het zeker: mijn eerste barbeel is binnen! Rustig onthaken, snel een paar foto’s met de zelfontspanner en meten. Precies 56cm, absoluut geen groot exemplaar, maar hoe blij kan je zijn met een vangst? Hierna de vis weer rustig op adem laten komen in het net. Dit ging eigenlijk vrij snel en rustig zwom ze weer de diepte in. Kom jij maar terug als je echt groot bent! Gevangen op een dubbele Dynabite Baits Red Robin pellet van 12 mm bewaard in zalmolie met knoflook.
bijgesneden2

Daarna met een dikke glimlach de spullen opruimen en de halve wereld appen met mijn eindelijk succes. Ik voel dat dit de start is van iets moois, de kop is er af. Al met al best een slechte sessie, maar met dit succes in de staart ben ik meer dan tevreden. Daarnaast was het gewoon weer eens heerlijk weer. Het betrof ook een rustige stek dus volop genieten van natuur, zoals ooievaars en grote groepen ganzen.

Na de sessie ging ik nog even twee gloednieuwe Korum Neoteric XS Twin Tip Power hengels ophalen die ik via marktplaats had gekocht. Dus behalve met eindelijk een barbeelvangst kwam ik ook nog thuis met 2 schitterende nieuwe barbeelhengels voor de helft van geld.

Een reactie plaatsen

3 reacties

 1. Jacques

   /  8 juli 2013

  Dag Joris,

  Gefeliciteerd met je eerste Barbeel!

  Dik verdiend na alle energie die je erin gestoken hebt. De aanhouder wint!

  Groeten,
  Jacques

  Beantwoorden
 2. Arjan

   /  12 juli 2013

  Feli met je eerste barbus! Dat er nog velen mogen volgen 🙂

  Beantwoorden
 1. 2013 alweer voorbij, een terugblik | Barbel Basterd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: