Zweden 2013 dag 7 (07-06-2013): laatste dag en conclusie

Wat gaat het toch snel. Zo leef je maanden naar deze vakantie toe en zo is alweer de laatste dag aangebroken. Henk en ik wilden eigenlijk zaterdagochtend vertrekken, maar op aanraden van Pascal besloten we toch om vrijdagavond te vertrekken om verkeersdrukte in Duitsland en bij de tolbruggen te omzeilen.

Hans en Pascal gingen niet meer vissen deze dag. Ze gingen samen met Anton naar een hengelsportzaak in Växjö, een wat grotere stad op ongeveer een half uurtje vanaf Rydaholm. Op die manier wilden ze lekker fris blijven voor de terugreis en ze waren benieuwd of er ook witvisspullen te koop waren in een Zweedse hengelsportzaak. Zoals te verwachten was was de winkel een waar roofvisparadijs. Witvissen is kennelijk niet groot genoeg om geld mee te verdienen in Zweden. Wel wist de eigenaar dat in de stad onlangs een grote witviswedtrijd was geweest. Zowel Anton als Hans en Pascal vielen van hun stokje toen ze dat hoorden. Kennelijk is er dus toch een echte witvisscene in Zweden! Op aanwijzingen van de winkelier zijn ze naar het betreffende water gereden. Het was een groot meer in de stad en wat bleek: perfect Hans en Pascal water. Auto dichtbij parkeren, lange steigers en diep genoeg voor korte worpen met de feeder en vissen met de vaste stok. Ook groot genoeg voor verre feeder worpen. Als de heren dat eerder hadden geweten. Voor Hans was het bijna reden om volgend jaar terug te komen. Ik was er niet bij en er zijn geen foto’s, maar ik heb het even opgezocht op google maps. Ik denk dat dit hetgene is wat Hans en Pascal gezien hebben.
vaxjo

Henk en ik wilden toch nog wel even een rustig visdagje. We besloten dat we vandaag met levend aas gingen driften op het riviertje waar we eerder al gevist hadden. Dus eerst wat aasvisjes vangen, dan stroomopwaarts varen en ons rustig op stroom en wind af laten zakken. Corrigerend met de elektromotor. Met allemaal overhangende en half in het water gevallen bomen ruikt het gewoon naar snoek. De aasvis doet zijn werk wel en wij zitten relaxed in ons bootje. Eerst gingen we nog even al onze visspullen uitzoeken en klaarzetten voor het inladen in de auto, zodat dat snel gepiept was na het vissen.

Licht bepakt met 2 roofvishengels en een 4 meter telescoophengeltje gingen we op pad. Het traileren gaat ondertussen heerlijk relaxed, dus we zaten al snel op een aasvis stek. Binnen 40 minuten hadden we genoeg visjes voor 2 a 3 uurtjes driften en voeren we stroomopwaarts het riviertje op. Zonnetje erbij en geen wind. Ingrediënten voor een relaxt paar uurtjes vissen.
null

Helaas kan ik er verder kort over zijn (ook wel eens fijn toch?) Ook in onze laatste Zweedse vissessie waren de snoeken ons niet goed gezind. Helaas, maar het is niet anders. Wel zeer relaxed gedobberd en totaal niet vermoeid geraakt voor de lange autorit.

Tegen 17:00 waren we weer bij de Stuga en konden we de auto volladen en nog wat rust nemen. Hans en Pascal waren een paar uur geleden reeds vertrokken. Anton regelde een piza als avondeten bij de lokale pizeria. Na het eten nog even een uurtje liggen en tegen 21:00 was het dan echt gedaan met ons Zweedse visavontuur. Na hartelijk afscheid genomen te hebben van Anton en Erna kon de lange reis weer beginnen. Om dat ook maar kort te houden: om 8:30 de volgende ochtend waren we weer in Zwolle. Het was inderdaad heerlijk rustig op de wegen.

Conclusie
Behalve om te vissen en te genieten hadden we natuurlijk ook een missie: ‘onderzoeken’ of het witvissen in Zweden goed mogelijk is. Natuurlijk hebben we niet heel Zweden bekeken, maar alleen de directe omgeving van Rydaholm. Een eenduidig antwoord is eigenlijk niet te geven, maar ik zal het toch proberen.

Ten eerste moet er natuurlijk witvis aanwezig zijn. Als jullie de andere verslagen gelezen hebben weten jullie dat voorn oververtegenwoordigd is. Brasem is zeker aanwezig in grote getale, maar we merkten dat deze niet altijd even eenvoudig op de stek te krijgen was. Hans en Pascal hebben een aantal keren op dezelfde plek gevist, waardoor er als het ware voorgevoerd werd. Dit resulteerde vooral bij de derde dag in snelle aanbeten van brasem. De scholen blijven dus in de buurt op dat moment. De vooraf gefantaseerde 4 kilogram brasems zijn echter uitgebleven. Dat deze wel degelijk aanwezig zijn kon Anton beamen. Er waren vlak voor ons een aantal witvissende Belgen als gast geweest en die vingen deze vissen wel degelijk.

Een probleem van het witvissen in Rydaholm is de bereikbaarheid van kantstekken. Iets wat wij niet voorzien hadden. Wil je vissen vanaf een groot plateau met de hele mikmak en wil je ook nog de auto dichtbij (zoals in Nederland volgens mij bijna overal kan), dan wordt de keus heel erg beperkt. Hans en Pascal hadden een mooi plekje, maar dat betreft wel een strandje. Zodra het weer beter wordt, kan je daar waarschijnlijk niet vissen vanwege de aanwezigheid van badgasten. De laatste dag ontdekten zei een groot meer in Växjö waar je volgens mij zelfs grote wedstrijden kan houden. Hans was in ieder geval wild enthousiast, maar ikzelf heb dat dus niet. Ik ga naar Zweden om te vissen in rust en natuur. Dan wil ik niet aan zo’n stads meer gaan zitten waar je dat niet hebt. Smaken verschillen natuurlijk.

Toen het meer in Växjö nog niet ontdekt was, hebben we onder het genot van een biertje met Anton besproken wat voor mogelijkheden er zouden zijn om de witvis kantvisserij mogelijk te maken in de omgeving van Rydaholm. Optie 1 is om met lokale hengelsportverenigingen de handen in één te slaan en bijvoorbeeld vissteigers te gaan plaatsen. Natuurlijk brengt dit hoge kosten met zich mee en de viscultuur in Zweden is niet kantvissen, dus hoe happig zijn deze verenigingen hier op? Een andere optie is afspraken maken met eigenaars van lokale privé wateren. Hans en Pascal hebben aan zo’n privé water heerlijk zitten vissen in een schitterende omgeving. Gezien het netwerk wat Anton heeft is dat een meer haalbare optie lijkt me.

Over de iets minder gangbare ‘witvis’ (is dat het wel?), maar zeer populaire zeelt wil ik ook graag nog wat zeggen. Helaas hebben wij deze week niet in ons net mogen ontvangen. Maar we zijn er allemaal 100% van overtuigd dat deze vis er voorkomt. We hebben veel typisch zeeltwater gezien (helder water, planten, modder bodem). Daarnaast kon Anton ons een recente foto van een dood gevonden zeelt laten zien. Op het privé meertje waar Henk en ik het voor het laatst geprobeerd hebben zat zeelt, 100% zeker. De maagdelijkheid van het water werkte in dit geval misschien wel tegen: de vis is gewoon totaal onbekend met alle aassoorten. In het verslag van die dag zei ik het al: dit soort wateren vergt investeringen in de vorm van voorvoeren. Als je die moeite neemt, kan je vanuit de boot mooie zeelten gaan vangen.

Eindconclusie: Zweden (in ieder geval in de buurt van Rydaholm) is een prachtig land met een bijna eindeloze hoeveelheid meren, rivieren en plassen. Allemaal met een uitstekende witvisbezetting. Echter moet je een beetje van het traditionele “Hollandse” witvissen en feederen af, waarbij je een half boorplatform langs de waterkant installeert. De mogelijkheden hiervoor zijn i.v.m. de opbouw en bereikbaarheid van de oevers beperkt. Voor wie in staat is zijn vismethodes aan te passen aan de Zweedse omstandigheden en bijvoorbeeld vanuit een boot gaat vissen, zijn er eindeloze rietkragen, ongerepte riviertjes, zacht wiegende plompenvelden en sprookjesachtige eilanden waar allemaal gevist kan worden. Je kan er on-Hollandse puntgave vis vangen in een adembenemende omgeving met vergezichten waar je echt stil van wordt. Je komt echt gewoon de hele dag niemand tegen en het enige dat je hoort is het klotsen van water en de natuur om je heen. Voor wie dit wat lijkt zou ik zeggen, witvissen in zweden? Doen!!!! Wij zijn in ieder geval een onvergetelijke ervaring rijker.

Tot slot
Tenslotte wil ik Anton en Erna nogmaals hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid en de mogelijkheid dit avontuur mee te maken. Anton heeft echt de benen uit zijn lijf gerend om alles zo gladjes mogelijk te laten verlopen. Stekken zoeken, vergunningen regelen, contacten bellen met vragen over stekken, boten aanpassen zodat eigen fishfinders er op konden. Niks was te gek.

Het verblijf waar we zaten had alles wat we nodig hadden. Het was basic, maar belangrijke dingen als een goede warme douche waren tip-top in orde. Voor ons avondeten werd gezorgd, maar als je zelf voor je eten moet zorgen is er een compleet ingericht kookgelegenheid. Ook is er een supermarkt in de buurt waar je alles kan krijgen om je een week te redden.

Ook sponsoren nogmaals bedankt:
– Berlok (www.berlok.nl) voor de enorme hoeveelheid lokvoer, aditieven, pellets en soft pellets.
– Hengelsportwinkel Zunnebeld uit Zwolle (www.zunnebeld.nl) bedankt voor het mooie kunstaas.

Een reactie plaatsen

2 reacties

 1. Mannen,
  Een mooi verhaal over witvissen en roofvissen in zweden.
  Deze combivakantie is interessant om te lezen en staat bol met tips.
  Ik ben reeds twee keer naar Anton en Erna geweest om te roofvissen.

  Volgend jaar (2014) gaan we er weer naar toe en we zullen jullie tips er in verwerken.
  Met vriendelijke groeten,
  Leo

  Beantwoorden
  • Hoi Leo,

   Bedankt voor het compliment (zeker uit de mond van een ‘master visverslagen schrijven’ als jij), leuk dat je er wat aan hebt. Ik wist dat jullie er ook geweest waren. Voordat we gingen hebben we natuurlijk ook de verhalen op je site gelezen ;-). Het duurt nog even, maar veel plezier gewenst in Zweden en doe Anton en Erna de groeten.

   Groeten,

   Joris

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: