Zweden 2013 dag 6 (06-06-2013): zeeltmissie en feederen op Furen

Hans en Pascal hebben helemaal hun plek gevonden op Furen en gaan hun laatste visdag weer daar besteden. Voor Henk en mij staat er een moeilijke missie op het spel: zeelt vangen op een onbekend meer waar volgens de locals zeelt zit. De kans op een blank is groot, maar we willen het toch proberen.

sam_0092
sam_0081
sam_00781
Tegen 10:30 zitten Hans en Pascal weer volledig visklaar op het bekende strandje bij de trailerhelling. Pascal dit keer ook voorzien van een heavy feeder die hij heeft kunnen lenen van Henk. Gisteren ving Hans op de grote afstand namelijk beduidend meer brasem op 80 meter dan Pascal op 50. De heren bemerkten wel dat het diepte verschil op 50 of 80 meter vrijwel nihil was, dus wat nou het verschil maakte? Vandaag werd het Berlok voer op vismeel basis ingezet. Ook nu weer voorzien van lekkere ingrediënten als mais, maden en casters. Zouden vandaag die 4 kilo jongens (en meisjes) in het net komen? Met 25 graden en een zwak windje een heerlijke (on-koedijks) weertje in ieder geval.

Net als gisteren begon de dag ook nu weer met voorn, maar al snel begon de brasem ook te azen. De sessies van gisteren zullen daar ook aan meegeholpen hebben. Lekker voorvoeren laat maar zeggen. Doordat de heren beiden op dezelfde afstand lagen gingen ze ook mooi gelijk op en menig mooie brasem verdween in de landingsnetten. Dit gaat één van de betere dagen worden.

sam_0073
Op een gegeven moment heeft Pascal net als gisteren lijnbreuk bij de inworp, waarbij hij wederom zijn hele hebben en houwen in de plomp ziet verdwijnen. “Ach”, zegt Hans, “dat vang je zo wel terug, net als gisteren”. En geloof het of niet. Pascal, flikt het hem weer. Even later krijgt hij weer aanbeet van een voorn en hierbij hangt ook zijn vorige korf aan de haak, met nog een extra gehaakt voorntje. Twee keer in 2 dagen een dergelijke stunt, hoe is het mogelijk! Daarnaast kan Pascal nog een goocheltruc met brasems. De zogenaamde ‘zweefbrasem’, schitterende truc wat mij betreft 😉
sam_00761
Zweefbrasem

Uiteindelijk hebben Hans en Pascal in een paar uurtjes zo’n 40 kg vis gevangen. Een mooi resultaat op de voor hun laatste visdag. Morgen staat er een bezoekje aan het plaatsje Växjö op het programma.

Zoals eerder gezegd gingen Henk en ik proberen zeelt te vangen op een ‘echt’ zeeltwater. Een klein meertje (volgens Anton 300 bij 300 meter ongeveer). Kantvissen was niet mogelijk, dus weer vanuit de boot. Het betrof een privé water zonder echte trailerhelling, maar via een zeer smal bospad konden we tot het water komen en met wat duw en trekwerk kon de boot te water gelaten worden. Avontuurlijk traileren laat maar zeggen. Het meertje was veel groter dan Anton zei (1 bij 1 km ongeveer), maar wel goed te overzien. Overal plompenbladeren en andere waterplanten, dus in eerste instantie zag het er zeer zeelterig uit. Vrij helder water ook (zoals overal hier), dus ook dat was een pré. Wel was het vrij zonnig. Fijn voor de vissers, maar voor zeeltvisserij niet echt gunstig eigenlijk.
img_0981
Dit was de trailerhelling

Dit water was qua witvis / zeeltvisserij absoluut maagdelijk. Het was maar de vraag of er überhaupt wel eens gevist werd. Waar vind je dat nog in Nederland? Aan de ene kant een voordeel, aan de andere kant kennen de vissen ons aas totaal niet en een boot zou ook wel eens als zeer afschrikwekkend kunnen gelden. Is de vis niet aan gewend.

Na wat rondgevaren te hebben op de elektromotor kozen we een mooi plek op een paar meter van een groot plantenveld, zodat we redelijk tegen de rand van dat veld konden vissen. Tijdens het varen hadden we met de schepnetsteel de diepte gepeild (vandaag hadden we geen dieptemeter mee). Het was overal zo’n 1,5 a 2 meter diep en wat nog mooier was: er lag overal een dikke laag slip / modder op de bodem. Ook perfect voor zeelt dus!
img_0984
Stek 1, recht tegenover de trailer helling…. zien jullie hem?

Beiden gingen we met de penhengel in de weer. Henk had ook nog zijn feeder erbij. Een klein voerplekje aanmaken met wat Berlok vismeel voer en wat mais moest de truc gaan zijn voor vandaag. Als aas 2 dikke pieren. De wind in de rug, dus dat viste redelijk makkelijk. Na ongeveer een half uur ging mijn pen onder, aanslaan en hangen. Natuurlijk was het weer voorn. Wel weer een mooie dikke 30 plus voorn, maar niet waar we voor kwamen. Henk ving ondertussen een kleine voorn op de feeder, welke vrijwel onmiddellijk werd gegrepen door ene kleine snoek. Natuurlijk had Henk voor de zekerheid zijn roofvishengel meegenomen, dus deze voorn verdween onder de snoekdobber. Binnen 30 minuten had Henk het snoekje te pakken. Een klein beestje van ongeveer 50 cm. snel weer terug en verder met waar we voor kwamen: zeelt.

Helaas hadden we net als de eerste dag weer last van bizarre Zweedse draaiwinden: wind in de rug, windstil en dan plotseling wind van opzei. Allemaal heel plaatselijk. Want als je het bij ons voelde waaien, zag je dat het op een andere plek van het meertje windstil was, heel bizar.
img_0994
Omdat de wind ongunstig bleef waaien (niet in de rug) en omdat er helemaal geen vis op de stek kwam, besloten we het elders op het meertje te proberen. Op de elektromotor voeren we naar de andere kant en vonden daar een mooie lege plek, tussen 2 plantenbedden in. Wederom twee kleine voerplekken tegen de rand van de planten en de pen er op. Op een gegeven moment hoorden we steeds geplons tussen het de waterplanten een meter of 30 naast de boot. Vlak daarna zagen we rietstengels heen en weer bewegen. Duidelijk grote vis die er tegenaan zwemt. Daarna bewogen ook de plompenbladeren vlak bij mijn dobber. Er is leven en duidelijk grote vis. 5 minuutjes later gaat mijn pen onder…… mis. Gat in de lucht.
img_0995
Dat is dan ook zowat het laatste leven dat we gezien hebben. Opvallend dat ook de voorntjes niet zo massaal op het aas duiken als de andere meren. Dat geeft toch het idee dat het voorn bestand hier niet zo groot is als op andere meren. Henk vangt er nog wel 1 met de feeder, maar het stelt allemaal niet zoveel voor. Als laatste truc beaast Henk zijn feeder met een dikke pier en als werpgewicht worden alleen 2 loodhagels gebruikt. Deze werpt hij simpelweg midden in het plantenbed in de hoop dat de gevlochten lijn bij een grote vis wel door de planten snijd. Helaas, alleen 1 klein voorntje trapt er in. Tegen 17:00 ben ik het vertrouwen kwijt en stoppen we ermee. Weer een leuke dag met heerlijk weer, maar de best moeilijk missie is mislukt. Was ook een gok natuurlijk.

Beiden zijn we het er over eens dat dit een meertje is waar je in moet investeren. Dat wil zeggen: voorvoeren. Een paar dagen achter elkaar met de boot wat plekken aanmaken aan de rand van de plantenbedden en deze markeren met een boei. Op deze manier kan je de aanwezige zeelt (want dat zit er absoluut!) ook laten wennen aan onbekende aassoorten als pellets en mais. Na een paar dagen is het dan zaak om tegen de avond te gaan vissen. Wat ons betreft succes gegarandeerd. Helaas hebben wij met onze beperkte tijd geen tijd voor deze manier van vissen.

Voor Hans en Pascal een geslaagde visdag met mooie vangsten. Voor Henk en mij een beetje een gokdag en helaas misgegokt.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: