Zweden 2013, dag 1 (01-06-2013): Voorbereiding, heenreis en ook nog even vissen

Inleiding
In september van 2012 was ik een week in Egypte om de onderwaterwereld van dichtbij te bekijken. Op de laatste dag kreeg ik een sms van vismaat Henk met de mededeling dat er een mogelijkheid was om met vier leden van sportvisforum sportvistotaal.nl af te reizen naar Zweden voor een visvakantie. Deze vakantie zou plaatsvinden in het zuid Zweedse Rydaholm. We kunnen daar geheel verzorgd verblijven in een zogenaamde ‘stuga’ (blokhut). Deze stuga’s (3 stuks in totaal) zijn het bezit van de Nederlandse familie van Duinen (Anton en Erna en hun dochters Kelly en Melanie). Sinds 2006 verhuren zei deze t.b.v. de vele hengelsporters en natuurliefhebbers die Zweden jaarlijks aandoen. Meer informatie op http://www.rydaholms-stuga.com

Een dag na terugkomst uit Egypte was het zeker: in juni 2013 zou ik samen met forumleden Pascal (tevens eigenaar van het forum), Hans en Henk afreizen naar het schitterende Zweden. Vele lezers denken bij Zweden voornamelijk aan roofvis (ikzelf ook eerlijk gezegd). Zweden blijkt echter meer te zijn op visgebied. Natuurlijk zalm en forel, maar er zit ook een goed witvisbestand. Feitelijk was dat ook wat Anton wilde weten: kan ik mijn gasten naast roofvissen ook mooie witvisserij bieden? Naast de standaard witvis (brasem / voorn), was Anton ook benieuwd of er wellicht ook zeelt aanwezig was in de Zweedse wateren. Een zeer interessante sportvis natuurlijk.

Hans en Pascal zijn echter hardcore witvissers en willen zich dan ook volledig gaan toeleggen op die visserij. Henk en ik wilden zeker achter de witvis aan, maar we wilden ook proberen het iets breder te trekken dan alleen witviserij. Roofvis met kunst- / dood- / levend-aas (vooral snoek en snoekbaars), kopvoorn in het stromende water en zeelt in de aanwezige veenmeren. Een week is eigenlijk te kort.

De sponsors
default_r1_c1

Na 1 bezoekje had Henk zijn vaste voer leverancier ‘Berlok’ (www.berlok.nl) bereid gevonden om meer dan genoeg lokvoer voor de hele week te leveren. Bijna 80 kg voer, 5 kilo pellets, soft hook pellets in diverse smaken en 2 grote potten lever flavoer. Daarnaast ook t-shirts en petten voor iedereen. Firma Berlok: hartelijk bedankt voor deze enorm gulle gift!
bild0299
bild0300

logo

Ook mijn vaste hengelsportleverancier uit Zwolle ‘Zunnebeld’ (www.zunnebeld.nl) was bereid een duit in het zakje te doen. Voor de troldagen op snoek schonken zei deze mega pluggen:
null-20
Bovenste is een Musky Armor Krave Perch van 9,5″ (24,1cm)
De onderste is een Storm Giant Flatstick van 8,5″ (22cm)
Zunnebeld bedankt!

De reis
Na maanden van dromen en voorbereiden was het eindelijk zo ver. De reis naar Zweden zou met 2 auto’s verlopen. Hans en Pascal vertrekken vanaf hun woonplaats Koedijk. Henk en ik reizen ook samen vanaf Zwolle. Op vrijdagochtend 31 mei ga ik Henk ophalen op zijn vaste camping plaats aan de Neder-Rijn. Terug in Zwolle nog even wat boodschappen doen, de auto volladen, eten en dan nog even een paar uur rusten voordat we tegen 23:00 in de auto stappen. We hebben besloten niet te reizen via veerponten maar via de aanwezige tolbruggen. Iets grotere afstand, maar je doet er even lang over en de tol is goedkoper als de reis per veerboot.

null-3

sam_0048

Zoals jullie kunnen zien gingen we heerlijk licht bepakt op reis….. dus. Tja, Hans en Pascal moesten persé hun o zo handige viseilanden meenemen. Henk en ik hadden dat dan niet, maar gezien onze diverse visserij namen we veel meer spullen mee: hengels en spullen voor roofvis, hengels en spullen voor witvis, bakken kunstaas, 40kg voer van Berlok, 6 liter wormen etc. Ach toen het er eenmaal inzat ging het best.

voor zowel Henk en mij als Hans en Pascal verliep de reis voorspoedig. ’s Nachts rijden is wat vermoeiend, maar doordat het rustig is op de weg schiet je lekker op. Hoe noordelijker je komt hoe eerder het ook al licht wordt. Tegen 1:30 begon er al licht te gloren.

null-5

Om 11:00 kwamen Henk en ik ter plaatse, Hans en Pascal waren er al. Ondanks dat we officieel pas vanaf 15:00 terecht konden, werden we van harte welkom geheten door Anton en Erna.
sam_0078
sam_0076
sam_0077
sam_0111

Anton en Erna bezitten een enorm perceel waar hun eigen huis ook op staat. De bovenverdieping van de daar aanwezige schuur is verbouwd tot een gastenverblijf met een woonkamer, 2 slaapkamers en een dakterras. Op de benedenverdieping hadden we onze eigen keuken. De rest van de benedenverdieping van de schuur konden we gebruiken om onze hengelzooi op te slaan. Anton had ook gezorgt voor een oude koelkast, zodat we de maden koel konden houden.

Na allemaal even bijgekomen te zijn van de reis gingen we een beetje plannen maken voor de volgende dag en het bespreken van de ervaingen tot nu toe. Wat ons allemaal opviel was de wijdsheid en leegheid van deze streek, rust en ruimte. Tegen het eind van van de middag begon het bij Henk en mij te kriebelen. We zijn in Zweden om te vissen, we willen vissen! Gewoon even een hengeltje er uit, lekker simpel. Anton wist nog wel een leuk meertje, zou ook wel eens zeelt kunnen zitten. Dus Henk en ik allebei even snel een feedertje opgetuigd. Stoelen in de auto, voertje in een emmer en gaan. Hans en Pascal gingen ook mee, omdat anton hen een andere plek wilde laten zien, waar ze de volgende dag konden gaan zitten. Bij het meertje aangekomen konden we meerdere kanten op: op een soort dijkje gaan zitten en verre worpen maken of een beetje door de bosjes kruipen en dan konden we bij een plompebed vissen. Dat laatst leek mij de grootste zeeltkans, dus dat moest het worden. Het water was kraakhelder bruin, een soort thee. Binnen 20 minuten waren we aan het vissen. Lekker simpel met een simpel voertje en wat natuurlijk aas aan de haak. En zeg nou zelf dat ziet er toch on-Nederlands uit?
img_0820
img_0821
img_0811

Ik kan jullie vertellen dat ik nog nooit op een rots gefeederd heb in ieder geval.

Binnen enkele minuten had Henk zijn eerste visje al binnen, een blankvoorn, maar dan bijna zwart. Hele apparte kleurstelling. De eerste Zweedse vis, dus wel op de foto natuurlijk.
img_0817
Na een kwartiertje ook voor mij de eerste vis: de brasempje in dezelfde zwarte kleurstelling als de vis van Henk.
img_0819
Uiteindelijk hebben we van 15:00 tot 18:30 gezeten. Henk kon na wat aanbeten niks meer vangen (heel raar). Ik heb een stuk of 15 brasempjes van klein tot middelformaat (max 40cm) kunnen vangen. Allemaal donker tot zwart en niet slijmerig. Niet de grote lappen die we wilden, maar deze onverwachte vismiddag was natuurlijk ook gewoon bonus. Even lekker de kop leeg maken. Wat ons verder opviel was dat alle vissen vrij mager waren. Dat in combinatie met het feit dat de vissen zeer gretig op het voer en aas doken, deed ons vermoeden dat het een vrij voedsel arm meer was. Zou hier wel zeelt zitten?

Tegen 20:00 waren Henk en ik weer terug bij de stuga waar het eten geserveerd werd. Daar hadden sommigen wel zin in, zoals jullie kunnen zien.
img_0823
sam_0107

Na het eten nog een klein biertje en toen was het moment van totale instorting aangebroken. Naar bed, want morgen begint de eerste echte visdag. Dan gaat het gebeuren….

[Wordt vervolgd]

Vorige bericht
Een reactie plaatsen

2 reacties

 1. henk

   /  12 juni 2013

  zo kan alleen “onze eigen” Joris ze maken, tis weer helemaal top

  Beantwoorden
 2. Bas

   /  13 juni 2013

  Mooi verhaal weer Joris.
  Leest weer lekker weg. Ben benieuwd naar de overige dagen daar en of ze nog veel vis hebben opgeleverd (verwacht natuurlijk grote aantallen! 😀 _

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: