Even 2 uurtjes pennen

Woensdagavond 17-04-2013. Vandaag was het weer eens dag met mooie temperaturen en een zonnetje. Ook tegen de avond was het nog 21 graden. Dat worden alweer temperaturen om ’s avonds weer eens wat visuurtjes te kunnen maken. Tel daar bij op dat toch alweer tot 21:00 licht is en je hebt een potentieel goede visavond.

Dinsdagavond had ik al bedacht dat het leuk zo zijn om met de pen achter de karpers aan te gaan. Daarom mijn Shimano beastmaster Barbel Power voorzien van de 1,75lb avon top en mijn Preston molen met 26/100 lijn. Stoppertje en wartel op de lijn, pennetje uitloden en klaar. Daarnaast een tasje met de nodige spullen gepakt (aas, onderlijnen, boilieboortje etc.). Door deze voorbereiding kon ik woensdag na het eten zo de auto in en op weg naar mijn vaste penwater: een vijver op het industrieterrein. Deze bevat een mooi karperbestand van allerlei formaten en zelfs een paar koi karpers. De vijver heeft een breed stuk en een hele lange 6 meter brede ‘sloot’. Deze sloot met overhangende struiken is in de regel mijn werkgebied. Tegen en onder de struiken houden de karpers zich vaak op.
img_0453

Rond 18:45 was ik ter plaatse. Ik zag gelijk al een andere (wit)visser, maar die zat een eind verderop. De eerste indruk was goed. Her en der bellen (azende karper?), bijna windstil en nog weinig begroeiing zodat ik overal goed bij kon. Om te beginnen eerst maar eens wat voerplekjes maken. Ik had 2 voersoorten om in te zetten: een pelletmix en smac. Ik had gelezen dat dit laatste veel wordt gebruikt bij het winter penvissen. Aangezien het water nog vrij koud is, dacht ik dat dat wel eens een mooi aasje kon zijn. Op plek 1 een handje smac blokjes, plek 2 een handje pelletmix en op plek 3 een mix van beide soorten. Daarna teruggelopen naar plek 1 een blokje smac aan de hair en vissen maar.
img_0446
Her en der verschenen aasbelletjes (of gewoon gas uit de bodem?), maar er was geen aanbeet te bespeuren. Ik had ook nog kattenbrokken meegenomen. Wellicht kon ik de vis al naar de oppervlakte krijgen? Één handje tegen de overkant aan om te kijken of er wat gebeurde. Niet teveel, want dan trekt dat alleen maar eendne en meerkoeten aan. Helaas gebeurde er niks. Daarna verspeelde ik ook nog mijn onderlijn in de takken aan de overkant, dus tijd om naar plek 2 te gaan (30 meter verderop). Daar aangekomen besloot ik maar weer eens mijn ‘magische’ boilie aan de hair te doen: een Verpa mini boilie met lever smaak. Voor mij werkt deze echt altijd. Ik heb praktisch al mijn karpers er op gevangen. Nadat ik had ingeworpen besloot ik mijn vriendin even te bellen. Net toen de telefoon overging echter schoot de pen uit het niks onder en werd de hengeltop bijna gelijk het water ingetrokken. Ongelofelijk, de lever boilie flikt het hem weer!! Hij lag er nog geen 2 minuten in!! De vis is wel sterk, maar ook nog best sloom voor een karper (want het is gelijk duidelijk dat dat het is). Heel traag, maar log probeert ie de takken in te duiken, maar ik kan hem vrij simpel keren. Daarna schiet de vis nog wat heen en weer, maar ik ben hem goed de baas. Al vrij snel kan het net eronder, maar daar begint de vis toch weer flink te spartelen. Duidelijk nog niet helemaal uitgedrild, maar ik ga hem niet meer vrij laten natuurlijk. Ik til de spiegelkarper (want dat is het) op de klaarliggende onthaakmat. Even meten en het knolletje is 62 cm. Er komen twee voorbijgangers even kijken en zij zijn ook zo vriendelijk even een foto te maken (scheelt weer geklooi met het statief). Helaas wordt juist dan duidelijk dat de vis nog niet echt moe is. Want pas na een hoop gespartel en ge-etter kan de foto afgedrukt worden. Vandaar de ook wat knullige greep en het lijpe gezicht ;-). Maar hé, wat is dit?, 2x vissen 2x karper in 1 week! Als dit mijn visjaar wordt, dan ga ik zeker een hele partij barbelen vangen. Gaaf na 3 kwartier vissen.
spiegel2

Na een nieuwe onderlijn gemonteerd te hebben (de hair was afgebroken) ga ik naar plek 3 ook weer een meter of 30 verderop. Ook daar wel wat aasbellen, maar verder geen actie. In het brede gedeelte van de vijver een eind verderop zitten nog wat vissers. Ziet er ook rustig uit. Ik besluit nog wat kattenbrokken te strooien, maar daar komt geen reactie op. Na verloop van tijd ga ik maar weer terug richting stek 2 en 1. Bij stek 2 probeer ik het nog een keer. Ook weer wat kattenbrokken erbij en hé, daar begint een karpertje op te azen. Hij pakt alle brokken tussen de takken en met wat meer brokken probeer ik de vis het ‘open’ water in te lokken. Helaas is het enige wat ik lok 2 eenden en een meerkoet. Door de golfslag van deze beesten is azende karper ook niet meer goed te zien, dus nog maar even naar plek 1. Na nog een kwartiertje wordt het donker en om 21:00 is het mooi geweest.

Heerlijk dat penvissen. Even 2 uurtjes lekker simpel en dan mooi lekker knolletje er uit trekken. Door de kou nog niet op volle kracht, maar dat ben ik ook niet 😉 Ik moet overigens toch maar eens een wegertje aanschaffen, ben namelijk wel benieuwd wat zo’n visje nou weegt.
img_0460
De sleutel tot succes vandaag, met de heilige Verpa lever boilie

Een reactie plaatsen

3 reacties

 1. Stefan

   /  18 april 2013

  Top Joris,

  Mooi verslag en dito vangst, ga zo door gaat je goed af

  Beantwoorden
 2. Bas

   /  18 april 2013

  Hey Joris,

  Mooi verslag en een mooie karper hoor!
  Nu moet ik zeker maar effe die lever bollies halen!

  Gr.

  Bas

  Beantwoorden
 3. henk

   /  18 april 2013

  mooi Joris, heerlijk zo`n watertje in de buurt en idd als dit de toon van 2013 is….. gaat nog leuk worden.
  Lever lijkt op het moment “hot” te zijn en ik heb me ook laten verleiden tot aanschaf van een flesje extract (voor een keertje dan), de tijd zal het leren.
  In ieder geval weer bedankt voor een pakkend visverhaal.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: