Eerste method sessie van 2013

Zaterdag 13 april 2013. Het eerste weekend van het jaar waar de lente zich echt zou laten gelden volgens de voorspellingen. Vooral zondag zou het lekker weer worden met temperaturen boven de 20graden, maar helaas had ik dan geen tijd om te vissen. Dan maar op zaterdag. ’s Middags ging mijn dochter afzwemmen voor haar B diploma, dus alleen de ochtend was mogelijk. Wat te doen, wat te doen? Het liefst naar de IJssel voor barbeel. Maar ik moet nog wat stekken verkennen en ik heb maar een ochtendje. Op één van de lokale stekken dan maar. De Overijsselse Vecht met de feeder? Leuk, maar ik wilde eigenlijk grote kans maken op zeelt. Uiteindelijk besloten: naar de ‘zeeltvijver’, een stadsvijver in Westenholte (wijk van Zwolle) met een mooi bestand aan zeelt, brasem en karper. Een echt method feeder water eigenlijk. Maar ja, met de temperaturen van de laatste tijd. Is het water al wel warm genoeg voor de method en vooral voor het voer op vismeelbasis? Uiteindelijk de knoop doorgehakt: ik ga het gewoon proberen.

Tegen 7:00 was ik ter plaatse. Het ooievaarsnest op een paal naast de stek was alweer bewoond. Toen ik uitstapte vloog de ooievaar weg om in het naastgelegen weiland op zoek te gaan naar eten. Door de trage start van de natuur kon ik meerdere zitplekken uitkiezen. Normaal zijn er door overdadige rietgroei maximaal 2 a 3 plekjes beschikbaar op die locatie. Ik kon kiezen voor wind in het gezicht of van opzij. Gezien de bewolking en toch nog kans op regen, besloot ik van opzij te nemen, zodat ik nog achter de plu kon schuilen. De wind was stevig, dus ik wist dat het werpen met de lichte methodkorfjes (28 gram) nog wel eens lastig kon gaan worden.

Na opbouw kon feeder 1 te water. Deze hengel had ik voorzien van een Preston inline pelletfeeder korf van 25 gram. Deze was gevuld met geweekte Sonubaits Krill Feed 4mm pellets en gekiemde hennep. Dat leek me wel een mooie mix van vismeelbasis, met een aloude visverleider. Na een korfje of 3 gevoerd te hebben een gevlochten 10cm onderlijn bevestigd, de hair beaast met 2 maiskorrels en vissen maar. Een meter of 20 uit de kant in het midden van de vijver, recht tegenover me. ik weet dat ik daar precies tussen 2 plantenbedden in lig. Deze plantenbedden waren echter nog niet zichtbaar.

Daarna hengel nummer 2 optuigen. Met deze hengel ging ik vissen met een ‘standaard’ Guru elasticated methodfeeder korf. Als onderlijn gewoon 10cm 18/100 nylon met karperhaak maat 10. Als voer een mix van ‘Sonubaits Supercrush Green’ en ‘Sonubaits Hemp and Hali Crush’. Als extraatje wat 2mm Gulp ‘Carp’ micro pellets en ook weer gekiemde hennep. Deze hengel ging een stuk verder een brede uitloper van de vijver in. Als aas een gele 10 Ringers shellfish boilie. Beide hengels lagen dus niet strak tegen de overkant, omdat dat een relatief drukke wandelroute is van een woonwijk. Zoals ik al voorspelde ging het werpen moeizaam vanwege de wind waardoor de voerplek niet echt strak was, maar ik moest het ermee doen.

null
De twee menu keuzes van de dag

Tegen 7:45 lag ook hengel 2 te water en het wachten kon beginnen. Beide plekken elk kwartier a 20 minuten voorzien van wat extra voer. Minder frequent dan in de zomer vanwege de relatief koude watertemperatuur van 8,6 graden. Vorige week op de IJssel was dat 5.2 dus dit is al een stuk beter. Helpt ook dat dit een ondiepe vijver is natuurlijk. Helaas was het vooral door de wind nog flink koud eigenlijk. De muts kon thuisblijven, maar voor de rest zat ik in volledig wintertenue.
null-1
Watertemperatuur: niet extreem koud, maar kan veel beter…

img_0338

Tegen 8:45 besluit ik met hengel 2 maar weer eens te gaan voeren. Ik begon in te draaien en plotseling weerstand. Vis?….. nee het voelt te log, lomp en het zwemt niet. Hmmm, er hangt vast iets in mijn lijn, maar ik kan het wel binnenhalen. Inderdaad verschijnt er naar verloop van tijd een plastic plantenpot. Deze zit aan de hoofdlijn vast een meter of 3 van de methodkorf. Maar wat is dat? Er zit ook nog een vis aan de haak. Ha, ha een klein brasempje helpt me van de 0 af. Geen beet gezien, maar toch vis. Omdat ik geen idee heb wat de dag me gaat brengen besluit ik met dit visje op de foto te gaan, zodat ik in ieder geval nog wat in een verslag kan zetten 😉
brasem1_bijgesneden

Gesterkt door het feit dat er in ieder geval vis actief is. Gaat de gele Ringers weer naar de stek. Een kwartier na deze vis wel een mooie aanbeet en ik voel gelijk dat dit een flinke vis is. Niet heel sterk, dus waarschijnlijk een grote brasem? Ik zal het nooit weten, want na een paar molenslagen los ik de vis, balen! Ondertussen is er een politieauto gestopt en wordt ik gecontroleerd op de juiste vispapieren. Als de agenten mijn spullen zien vinden ze mij echt een professionele visser, ha, ha. ;-).

Vlak na deze losser alweer beet en hangen! Het lijkt er op dat een school brasems mijn voerstek heeft gevonden. Deze keer haal ik hem wel binnen en na een makke dril ligt er een brasem van ongeveer 50cm in het net. Ach, ook op maar op de foto en terwijl ik de fotocamera instel….. PLOP! Hengel 2 van de steun! ik pak de hengel en voel gelijk: dit is geen brasem. De vis bereikt al snel de lijnclip (is maar een paar cm lijn). Gelukkig zit mijn hoofdlijn niet echt achter de clip, maar gebruik ik een stukje van 12/100 nylon die ik om mijn lijn sla en dat zit achter de lijnclip. Mocht ik iets sterks haken, dan zal dat altijd eerder breken dan de dikkere hoofdlijn. Maar goed, ondertussen kon ik een paar slagen maken en de vis zwom er vandoor. Is het zeelt? Ik vermoede van wel. De net gevangen brasem lag nog naar lucht te happen, dus deze snel weer met het net in het water gezet. Die 5 seconden van afleiding zorgden ervoor dat de sterke vis om een rietkraag was gezwommen. Shit! Hengel hoog houden zodat ik over die kraag heen kon drillen. Daarna met het net onder de oksel zo goed en kwaad als het kon ook om de rietkraag waggelen een meter of 10 verder. Zag er niet echt professioneel uit denk ik ;-). Wonder bovenwonder lukte dat en kon ik een eindje van mijn plek rustig de dril afmaken. Wat hangt er aan mijn haak? Ik wilde de vis zien, maar deze gaf zich niet makkelijk gewonnen. Na een paar minuten zag het: een mooie schubkarper!! Gaaf, die vang ik niet zo vaak en met de method feeder heb ik die zelfs nog nooit gevangen (behalve op ’t Mun, maar dat telt niet). Ik dril de karper rustig maar met het hart in de keel en na een minuut of 5 zwemt de vis zo in mijn net. YES!! in de pocket. Vol adrenaline loop terug naar de onthaakmat om de vangst te bewonderen. Een moddervet exemplaar van 66 cm mag met mij poseren. Hier wordt ik echt blij van. En alweer op de 10mm Verpa leverboilie. Bijna al mijn karpers heb ik hiermee gevangen. Naast de ringers één van mijn favoriete aasjes dus.
schub_bijgesneden
schub_pens
Lekker buikie…

Helemaal blij gaat de pellet korf weer naar de stek en app ik de halve wereld de vangst door. Ik vis gestaag verder en teer nog lang op het gevoel. Ik vang niet heel veel karpers en het was natuurlijk sowieso alweer een tijdje geleden dat ik er één in handen had. Voor mij is dit dit een droomstart van het visseizoen. Barbeel is en blijft mijn ultieme droom, maar dit is ook zo gaaf.

Helaas moet ik het hiermee doen, want beide hengels blijven roerloos. Dus ik wissel af en toe wat van aas en voer bij, maar het helpt niet. De school brasems van hengel 2 is waarschijnlijk alweer verder getrokken. Vlak voor 12:00 besluit ik nog 1x een aaswissel uit te voeren en bevestig ik een rode ringers op de hair van de method hengel. Na 5 minuten een slap vallende top en hangen. Een vrij slome massa doet kort een poging tot gevecht, maar daarna trek ik de vis zo naar de kant. Ik voel al wel dat dit een zwaar exemplaar is. En inderdaad mijn eerste 60er brasem van het jaar is een feit. Precies 60cm en heel hoog gebouwd. Toch ook wel blij mee. Deze formaten vangen je toch niet zo heel veel. Meestal blijven ze onder de 60cm.
brasem3_bijgesneden

Vlak na deze vis besluit ik dat dit een mooie afsluiter is. Vier vissen is niet heel wild (wilde dagen heb ik eigenlijk nooit met vissen), maar de schubkarper maakt mijn hele ochtend meer dan goed. Geweldige sportvis aan dit materiaal. En omdat het voorjaar nu echt begint, kan het alleen maar beter worden. Om 13:00 was ik thuis en ja, mijn dochter heeft haar B-diploma gehaald 😉

Volgende bericht
Een reactie plaatsen

1 reactie

  1. 2013 alweer voorbij, een terugblik | Barbel Basterd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: