DIY Doodaastakel

Internet staat natuurlijk vol met voorbeelden over hoe je zelf je roofvistakels maakt. Ik kan natuurlijk niet achterblijven. In dit artikeltje dan ook een korte uitleg over hoe ik mijn doodaastakels maak voor het statisch roofvissen of met de dobber.

NB: als je verder leest zie je dat ik gebruik maak van zogenaamde ‘scobi-do’ touwtjes. Het gebruik van dit materiaal is absoluut niet mijn eigen idee. Ik heb dit schaamteloos nagedaan van een lid van roofvisforum.nl te weten ‘Harmr’. Credits voor dit idee dus Harm

null-11
Allereerst de benodigdheden:

 • Onderlijn materiaal in de gewenste dikte. Ik gebruik Flexonit onderlijn materiaal met 20kg breeksterkte. Dit materiaal is extreem soepel en kinkt nauwelijks.
 • Sleeves in de bij de onderlijn horende dikte. Hou er rekening mee dat de onderlijn 3x door de sleeve heen moet!
 • Dreggen maat 2
 • Krimpkous die past bij de sleeve maat die je gebruikt.
 • Scobi-do touwtjes van een willekeurige speelgoedwinkel. Dit gaan we gebruiken om de onderlijn te ‘coaten’. Het onderlijn materiaal loopt er dus doorheen. Voordelen hiervan zijn dat de lijn niet zo makkelijk kan kinken en dat een vis minder snel beschadigd bij contact met het metaaldraad. Er wordt ook gezegd dat het kleurtjes en glinteringen in het tauwtje de aandach van de snoeken trekt. Dat is wat mij betreft nooit bewezen.
 • Sleeve tang voor het dichtknijpen van de sleeves. Ik heb er één van SPRO die me goed bevalt.
 • Niet op de foto, maar wel nodig: meetlint, schaar / tang om draad te knippen, aansteker.

Alle bovenstaande materialen zijn te krijgen bij de betere hengelsportwinkels. Ik bestel de meeste materialen bij Lureparts (www.lureparts.nl). Een ruim gesorteerde webshop met snelle levering en lage verzendkosten. Daarnaast haal ik veel materiaal via marktplaats of via visfora (bijvoorbeeld roofvisforum.nl). Dit scheelt vaak enorm in de kosten.

Als je alle materialen bij de hand hebt kan je aan de slag:

   1. Knip een stuk onderlijn af van ongeveer 55 cm.
   2. Schuif vervolgens een sleeve en een dreg op de lijn
    null-10
   3. Steek het uiteinde van het draad vervolgens weer terug door de sleeve waarbij de dreg in de lus hangt. Steek nu wederom het uiteinde door de sleeve. Vervolgens verklein je de lusjes aan beide zeiden van de sleeve naar het gewenste formaat. De dreg moet natuurlijk voldoende bewegingsvrijheid hebben. Zorg ervoor dat er zo’n 1 tot 3 mm draad uit de sleeve steekt (aan de dreg kant). Indien te lang kan je altijd nog een stukje afknippen. Het lusje aan de andere kant maak je zo klein mogelijk. LET OP: maak hem niet te klein! Voorkom dat er een knik in komt. Dit is een potentieel zwak punt (ook al komen de grootste krachten niet op dit punt van de lijn). Knijp nu de sleeve dicht m.b.t. van de sleevetang. Het resultaat ziet er als volgt uit:
    null-6
   4. Knip nu en stuk scobi-do touw af met als lengte de afstand die je de tweede dreg van de eerste dreg af wilt hebben. 8 tot 10 cm is een aardig gemiddelde, maar wil je met grotere aasvis werken dan moet je een groter stuk afknippen. Het is verstandig takels te maken met verschillende dreg afstanden voor verschillende aasvissen. Dus bijvoorbeeld 8 tot 10 cm afstand, 12 tot 15 en 15 tot 17 cm.
   5. Schuif nu het stukje scobi-do touw over de de lijn tot tegen de onderste dreg. Indien mogelijk over de sleeve heen. Knip een stuk krimpkous groot genoeg om de sleeve en een stukje van de dreg te bedekken af en schuif dit over de lijn en het scobi-do touwtje tegen de onderste dreg. De krimpkous mag ook ruim over het scobi-do touwtje vallen.
   6. Schuif nu weer een sleeve op de lijn, steek de draad terug door de sleeve, vervolgens door het oog van de dreg en nogmaals door de sleeve. Dus ook weer 3x door de sleeve. Zorg ervoor dat het geheel tegen het scobi-do touwtje aanzit. Knijp daarna de sleeve weer samen met de tang. Dit ziet als volgt uit:
    null-3
   7. Knip nu een stukje krimpkous groot genoeg om de sleeve plus een gedeelte van de 2e dreg te bedekken. En schuif deze over de lijn. Daarna weer een stuk scobi-do touw dat tegen de 2e dreg gaat, gevolgd door een sleeve en weer een stukje krimpkous. Zorg datje genoeg ruimte overlaat (lengte 2e scobi-do touwtje) om de 2e sleeve vast te zetten.
   8. Maak de sleeve nu vast zoals eerder beschreven waarbij er een lusje boven aan de lijn ontstaat. Ik bevestig bewust geen wartel in deze lus. Ik heb een (stevige!) speldwartel aan mijn hoofdlijn. Op deze manier kan ik makkelijk takels wisselen bij verschillende aasvis grootes.
   9. Schuif alle krimpkous over de sleeves en met een aansteker krimp je de kous op z’n plaats. Het eindresultaat ziet er als volgt uit.
    null-1-1

Ik bewaar mijn stalen onderlijnen net als mijn nylon onderlijnen: op een stuk verwarming isolatiebuis m.b.v. een paar spelden. Verkrijgbaar bij elke bouwmarkt voor ongeveer €0,80 per meter. Deze buis past ook makkelijk in bijna elke kunstaasbak.

Vorige bericht
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: