DIY Stalen onderlijn

Internet staat natuurlijk vol met voorbeelden over hoe je zelf je stalen onderlijn maakt. Ik kan natuurlijk niet achterblijven. In dit artikeltje dan ook een korte uitleg over hoe ik mijn stalen onderlijnen maak voor het roofvissen.

null-42
Allereerst de benodigdheden:

 • Onderlijn materiaal in de gewenste dikte. Op de foto materiaal wat ik gebruik voor het verticalen met shads vanaf de kant. Dit is relatief dun en dus met ene geringe breeksterkte. Voor het vissen met pluggen / spinners (minder subtiel) gebruik ik een variant met 20kg breeksterkte. Ik gebruik materiaal van ‘Flexonit’ omdat dit extreem soepel is. Vooral de variant op de foto is letterlijk soepeler dan dik nylon.
 • Sleeves in de bij de onderlijn horende dikte. Hou er rekening mee dat de onderlijn 3x door de sleeve heen moet! Op de foto sleeves van 1mm doorsnee.
 • Snaplock speld met de gewenste grote / trekkracht. Op de foto een speld voor de shad onderlijnen (maat 1, 9kg). Voor de wat minder subtiele onderlijnen gebruik ik grotere, sterkere spelden (maat 2, 12kg). Of nog liever ‘double lock snaps’, maat 2 , 140 lbs
 • Wartel met de gewenste grote / trekkracht.  Ik gebruik voor al mijn onderlijnen een maat 10 wartel met een trekkracht van 60kg. Qua trekkracht niet in verhouding met de rest van het materiaal (veel zwaarder), maar het is gewoon handig als je slechts 1 soort wartel hoeft te gebruiken.
 • Krimpkous die past bij de sleeve maat die je gebruikt.
 • Sleeve tang voor het dichtknijpen van de sleeves. Ik heb er één van SPRO die me goed bevalt.
 • Niet op de foto, maar wel nodig:  meetlint, schaar / tang om draad te knippen, aansteker.

Alle bovenstaande materialen zijn te krijgen bij de betere hengelsportwinkels. Ik bestel de meeste materialen bij Lureparts (www.lureparts.nl). Een ruim gesorteerde webshop met snelle levering en lage verzendkosten. Daarnaast haal ik veel materiaal via marktplaats of via visfora (bijvoorbeeld roofvisforum.nl). Dit scheelt vaak enorm in de kosten.

Als je alle materialen bij de hand hebt kan je aan de slag:

  1. Meet een stuk onderlijn af van de gewenste lengte. Voor mijn shad onderlijnen meet ik een stuk af van ongeveer 32 cm. Voor mijn plug / spin onderlijnen neem ik 52 cm.
  2. Schuif vervolgens een sleeve en een wartel op de lijn
   null-38
  3. Steek het uiteinde van het draad vervolgens weer terug door de sleeve waarbij de wartel in de lus hangt
   null-33
  4. Steek nu wederom het uiteinde door de sleeve. Dat ziet er ongeveer zo uit:
   null-31
  5. Vervolgens verklein je de lusjes aan beide zeiden van de sleeve naar het gewenste formaat. De wartel moet natuurlijk voldoende bewegingsvrijheid hebben. Zorg ervoor dat er zo’n 1 tot 3 mm draad uit de sleeve steekt (aan de wartel kant). Indien te lang kan je altijd nog een stukje afknippen. Het lusje aan de andere kant maak je zo klein mogelijk. LET OP: maak hem niet te klein! Voorkom dat er een knik in komt. Dit is een potentieel zwak punt (ook al komen de grootste krachten niet op dit punt van de lijn).
  6. Knijp nu de sleeve dicht m.b.t. van de sleevetang. Het resultaat ziet er als volgt uit:
   null-27
  7. Knip nu twee stukje krimpkous groot genoeg om de sleeve plus kleine lusjes te bedekken. Schuif deze 2 stukjes krimpkous gevolgd door een sleeve en een speld op de lijn.
   null-22
  8. Bevestig de de speld m.b.v. de sleeve op dezelfde manier zoals hierboven beschreven
  9. Schuif je de krimpkous over de sleeves en met een aansteker krimp je de kous op z’n plaats. Het eindresultaat ziet er als volgt uit.
   null-17
  10. Test tenslotte de stevigheid van het geheel. Hou bijvoorbeeld met 2 tangen de speld en de wartel vast en trek er eens flink aan. De sleeves mogen dan natuurlijk niet losschieten.

Ik bewaar mijn stalen onderlijnen net als mijn nylon onderlijnen: op een stuk verwarming isolatiebuis m.b.v. een paar spelden. Verkrijgbaar bij elke bouwmarkt voor ongeveer €0,80 per meter. Deze buis past ook makkelijk in bijna elke kunstaasbak.
null

Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: