En wederom een slechte barbeel sessie op de IJssel

Degenen die mijn blog volgen weten het: de term barbelbasterd is nou niet bepaald van toepassing voor mij. Het wil nog niet lukken. Ik heb best vertrouwen in mijn manier van vissen, maar een barbeel heb ik nog niet gevangen. Triest, maar ik hou vol.

Zaterdag 1 september was het na een heerlijke vakantie in Italië weer eens tijd om de Barbus te belagen. Mooi weer dus er op uit. Dit keer een middag sessie en doorvissen tot ruim in het donker was het plan. De ochtend en middagen had ik al niet succesvol geprobeerd. De avonden schijnen de kans op succes te vergroten. Ik had een stek geselecteerd waar ik voor mijn vakantie behoorlijk succesvol brasem had gevangen (11 stuks in korte tijd) en waarvan het redelijk bekend is dat er goed barbeel gevangen wordt.

img_1213

Aangekomen bij mijn stek zat er reeds een feedervisser tussen 2 kribben. Hij had die dag reeds 2 barbelen gevangen, gewoon overdag. Een 60er en een 50er op maden / casters voor hem de bijvangst van de dag. Dat biedt perspectief! Helaas heb ik de laatste tijd geen maden meer bij me op de IJssel vanwege het enorme grondel overschot. Toch wel spijt van nu.

Overtuigd van succes door dit verhaal van de medevisser ‘mijn’ krib beklommen en gaan opbouwen. Eerst weer even een paar handjes pellets in de stroomnaad en een tweetal voerballen van het extreem rijke voer wat ik thuis al had aangemaakt: Sonubaits Hemp & Halicrunch met een blik mais, geraspte kaas, pellets van 2, 4, 8 en 12 mm en een lekkere scheut knoflook / kaas ‘dressing’ van Sonubaits.

De barbeelhengel opgetuigd, de 120 grams voerkorf strak opgevuld met het rijke voer en de hair voorzien van een Sonubaits Hemp & Spicey sausage softpellet. In de stroomnaad die handel en de bijhengel voor tussen de kribben klaarmaken. Ook deze al snel in de plomp met een witte ringers en een maiskorrel op de hair. Als voer ook gewoon het barbeelbaksel, want op de rivier kan je niet overvoeren is mijn mening. Tegen 15:00 lagen beide hengels te wachten op vis.

Op de bijhengel direct ferme tikken op de top, maar geen vis. Bij binnenhalen telkens het mais eraf. Op een gegeven moment, maar eens aanslaan bij het eerste tikje en ja hoor……
img_1214

Na twee van deze visjes de mais maar verwijderd en daarmee was het ook afgelopen met de de aanbeten. De barbeelhengel bleef ook stil en dus maar eens beaast met de good old kaas (de oudste die ik kon vinden). Naar aanleiding van wat tips laat ik de barbeelpook nu veel langer liggen, maar af en toe moet het aas gecontroleerd worden, omdat het er toch vaak afgaat in de harde stroming. Ook merk je dat er zich vuil ophoopt rond de korf of onderlijn dat onderwater wordt meegevoerd. Je merkt dat aan de top die plotseling veel onrustiger wordt. Zo ving ik met enige regelmaat plastic zakjes en plantenmateriaal, maar geen vis.

Ook op de bijhengel angstaanjagend stil op een gegeven moment weer een grondel, maar dan op een softpellet (gewoon op een hair). Die beesten eten echt alles. Ook zitten er duidelijk mosselbanken in de buurt (de feedervisser waarschuwde me er al voor), want tot 2x toe was de onderlijn weg. Vooral als ik niet vergenoeg uit de kant gooide. Pas tegen 18:00 de eerste ‘normale’ vis. Een winde van 27cm op een Verpa leverboilie. De barbeelhengel nog steeds roerloos.
img_1217

Maar ach het weer was lekker en ik had mijn hoop gezet op de schemering. Dus je voert nog eens wat pellets bij, wisselt af en toe van aas en je maakt nog maar eens een foto.
img_1221

De uurtjes tikken voorbij en eindelijk om 20:00 het eerste brasempje (40er) op de bijhengel. Tegen het donker worden nog één en toen de bijhengel opgeruimd. Ik wilde nog een uurtje doorvissen in het donker, maar alleen met de barbeelhengel. Ik had geen zin op brasems te landen in het donker op een wankele krip.

Tijdens het aftuigen van de bijhengel om 21:30 de eerste goede aanbeet van de dag op de barbeelhengel. De baitrunner loopt hard af en de top klappert heftig. Zou het nu dan eindelijk? Met bonkende hart pak ik de hengel, maar voel al snel dit dit haast geen barbeel kan zijn. En inderdaad een 50er brasem heeft de pellet in de volle stroming gevonden. Ik kan jullie vertellen: een brasem met de hand landen in het donker op een krib is geen kattenpis. Vooral niet als je je hoofdlamp kwijt bent en je een zaklantaarn in je mond hebt….. dus. Twintig minuten later nog een keer een klapperende top, maar de baitrunner loopt niet eens af, dus verwacht ik weer brasem. En inderdaad wederom een vijftiger die de Hemp & Spicey sausage pellet niet kon weerstaan. Na nog 20 minuten besluit ik op te ruimen. En ook dat is niet makkelijk in de donker. Wat een gestuntel en gestruikel, maar ik heb het overleefd.

Nou jullie lezen het: het leven van een beginnend barbeelvisser gaat niet over rozen. Misschien moet ik er niet meer gericht op gaan vissen, wellicht vang ik ze dan wel. De stek waar ik geweest ben is goed. Ze worden er immers gevangen. Volgende keer gewoon nog een keer proberen. Er moet zeker nog een keer een barbeel het net in dit seizoen.

Een reactie plaatsen

2 reacties

 1. Marcel

   /  8 september 2012

  Hallo BarbelBastard
  (geweldige naam)

  Ik ben ook nog niet zo lang aan BarbusBarbus verslaafd. Sinds vorig jaar zomer een aantal pogingen gedaan en er alwel een aantal weten te vangen.
  Zelf vis ik in de buurt van Deventer (waar grondels ook een plaag zijn).
  Ik moet zeggen dat het mij ook niet gemakkelijk afgaat en ik heb de afgelopen week ook 3 avond sessies gemaakt en er 2 weten te vangen. Beide op een robin red pellet van 15mm en beide ook pas met schemer..

  Mijn complimenten voor je site en ik hoop binnenkort je eerste barbeelvangst te kunnen lezen.

  Beantwoorden
  • Hoi Marcel,

   Bedankt voor je leuke reactie. Fijn om te zien dat de site af en toe gevonden en gelezen wordt. En ja, Barbel Basterd is een grappige naam, maar wel een beetje triest als je dan niks vangt ;-). Maar ik ben een volhouder, dus dat komt wel goed denk ik. Veel vangsten toegewenst en wie weet komen we elkaar nog eens tegen aan de waterkant.

   Groeten,

   Joris

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: