Herkansing op de Lage Vaart (Dronten)

Begin juli 2012 was ik met witvisforum vismaten Arjan en Michael wezen feedervissen op de Lage Vaart in Dronten. We hadden een topdag, maar de vangsten waren slecht en er stond zeer veel wind. Tijd voor een herkansing dus met hopelijk beter weer, maar vooral betere vangsten! Arjan kon door ziekte helaas niet aanwezig zijn, maar Marco was dit keer wel van de partij, waardoor we toch nog met zijn drieën waren. Marco en Michael gaan volgend jaar als koppel meedoen aan de nacht van Koedijk (nachtwedstrijd via witvisforum.nl) en feitelijk was dit hun eerste ‘training’.

De weersvoorspellingen waren zeer slecht (veel regen), dus ik had mijzelf een dag van tevoren toch maar een nieuwe Preston ‘Flat Back’ paraplu aangeschaft. Veel te duur eigenlijk, maar als ik het vergeleek met goedkopere exemplaren in de winkel voelde deze Preston gewoon veel steviger en duurzamer. Hopelijk doe ik er nog jaren mee.
eebf7ec7

Tegen 7:45 waren Marco en ik ter plaatse. Michael was een half uur later ook van de partij. Het was licht bewolkt, maar van regen was gelukkig geen sprake zodat we in ieder geval droog konden opbouwen. Michael en ik gingen allebei met 2 feeders in de weer. Ik ging met een helicopter montage tegen de overkant vissen (zo’n 50 meter) en met de method feeder halverwege de vaart (zo’n 25 meter). Michael had hetzelfde principe, maar dan de method aan de overkant en een ‘klassieke’ montage (maar wel met korte onderlijn en hair) op half water.

Marco had besloten dat hij weer eens toe was aan een karper en had daarom zijn wat zwaardere Korum meegenomen met baitrunner en pieper. Het betrof niet een echt zware karpers pook (1,5 Lb), maar op dit obstakelloze water, kan je daar prima mee uit de voeten. Een simpele vastlood montage met safety clip en een gevlochten onderlijn moesten de vis aan land gaan brengen. Beaast met een 20mm KGB-baits ‘Oil Slicker Pellet’ ging deze montage als eerste de plomp in. Schuin tegenover Marco was een water drainage pijp die veel regenwater (van ’s nachts) loosde. Van de karpervissers die hier de vorige keer zaten had ik al gehoord dat dat een perfecte stek is, vanwege de wervelingen in het water (voedsel dus). Marco legde zijn pellet dan ook tegen die ‘kolkende massa aan’. Een paar losse pellets erbij schieten en klaar. Als tweede hengel de method feeder die hij tegen de overkant aan viste.

Er zat een lichte trek in het water en je zag ook vis actief (aan de oppervlakte en aasbellen), dus we hadden een goed gevoel. Zoals zo vaak de laatste tijd was dat gevoel niet terecht. De toppen bleven roerloos staan, dus frequent de voerplek onderhouden en af en toe een aaswissel was het devies. Zoals altijd is er dan tijd voor een stoere visverhalen, anekdotes en ander slap geouwehoer.
2da6a55c

Naarmate de ochtend vorderde ging er zowaar een zonnetje schijnen en het werd nog warm ook, ongelooflijk!!! Geen vis, maar dit keer wel eens lekker warm, maar niet te. Perfect voor de visser in ieder geval.

Na een visloos verloop van de ochtend hoorde ik tegen 10:30 Marco zijn pieper afgaan, dus ik veerde op en riep “Marco, vis??”, Ik verstond “Neu, mompel, mompel” en ging weer zitten. Na een minuut of 2 hoor ik “Tis best een grote en sterke!”. Wel vis dus!! Aangekomen bij Marco zagen wij hem in gevecht met een karper die er duidelijk geen zin in had. Redelijk kort voor de kant bleef deze vis gaan. Ondertussen schroefde ik Marco zijn karpernet even in elkaar en kon hij gaan landen. Nee, toch niet. De vis nam weer een run en Marco was weer even zoet. Wel waar voor je geld dit exemplaar. Door mooi rustig uit te drillen kon Marco de vis uiteindelijk het net in dirigeren: resultaat een mooie slanke schub van 68cm. Geen bakbeest of zo, maar lekker sterk en weer eens wat anders dan al die brasems toch? Hieronder een filmpje van de landing en wat foto’s

dsc01890
dsc01893
dsc01897

Toen ik snel even terugliep naar mijn plek om een meetlint te pakken zag ik de lijn van mijn half water hengel slap liggen. Terwijl ik bij Marco stond had een brasem zichzelf gehaakt. Deze kon ik zonder al teveel tegenstand het net in krijgen. Wel een mooie grote van 54 cm.

Zo was er geen vis, en zo was 2/3 van de vissers in ieder geval van de 0 af. Was dit dan het startsein van het grote beetmoment dat de hele dag ging duren? Nee, dat was het niet. Gelukkig kwam Michael een half uur later ook van de 0 af met een mooie brasem. Ik ving er op exact hetzelfde moment ook één van 54 cm dus een double hookup hadden we ook in de pocket vandaag.

De rest van de dag verliep vistechnisch erg moeizaam. Na z’n karper bleef het voor Marco erg lang stil, maar uiteindelijk wist hij toch nog 2 dikke brasems te landen. Op de karper hengel de hele dag door plaagstootjes (of plaagpiepjes), maar niks wat doorzette. Na de 2 brasems aan het eind van de ochtend was het voor mij kennelijk genoeg geweest. Ik heb geen stootje meer gezien. Michael had iets meer geluk. Na ook een lange stilte voor hem wist hij in totaal 6 vissen te landen.
3be034df

Ook niet schokkend veel, maar er zat wel enige regelmaat in zijn aanbeten. Één daarvan was een erg mooie goudkleurige hybride brasem / winde (waarschijnlijk). Ik ving zo’n soort vis hier ook de vorige keer en nu had ook Michael zijn ‘Brinde’ te pakken.
6acf0f0b
1acc9082
Zeggen jullie maar wat het is….

Tegen 16:00 vertrok Marco weer huiswaarts en een uurtje later waren Michael en ik ook vertrokken.
Wederom een visdag die ik dit jaar al heel vaak heb gehad: oergezellig, maar nauwelijks vis. Ik wordt er gek van! Marco / Michael, wederom bedankt voor de leuke dag. Ik denk dat jullie een geducht koppel voor de nachtwedstrijd zullen vormen. Zoals afgesproken gaan we de volgende keer chagrijnig doen en ruzie maken, waarschijnlijk vangen we dan wel meer vis.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: