01-07-2012 Trollen en Vertikalen op de Nederijn met visgids Henk (roofvis)

Door Marco

Voor mijn vakantie had ik met Henk afgesproken om te gaan vissen op Snoekbaars op de Neder Rijn. Dus zaterdag middag om 13.15 uur reed ik welgemoed richting Buren. Ik kwam daar rond 14.00 uur aan. Na gezellig een kop koffie met zelfgemaakt appelgebak (was echt heerlijk Marion) gedronken te hebben. Liepen Henk en ik naar de boot. We zouden gaan trollen tot half zes, dan gaan eten en dan weer een stukje trollen, en dan vertikalen met de fireball. En aansluiten rond half tien met dood aas gaan vissen.

Nou had ik nog nooit echt serieus getrold en verticalen was voor mij ook nieuw, dus ik ging de dag in met een gedachte van ik zie het wel. Na een kort stukje gevaren te hebben en van Henk wat tips gehad te hebben, begon ik te trollen met een pikefighter van Spro. Na een honderd meter had ik de eerste vangst van vandaag, een kluwen mosseltje. We trolden tot de barrière van de stuw en daar keerden we. Ik besloot een rappala deep diver er aan te knopen. En na de Rijn over gestoken te hebben voeren we gemoedelijk op een damwand af. Ineens een doffe dreun op mijn hengel en het leek alsof ik vast zat. Maar nee het was vis, en ik kon mijn eerste echt serieuze snoekbaars gaan drillen. Terwijl ik bezig was hoorde ik Henk zeggen dat hij ook beet was, een Double Hook Up. Dat was echt kicken zeg. Na een paar minuten kon ik twee snoekbaarzen in de boot bewonderen van rond de 60cm. Henk zette me snel op de foto, en je ziet dat ik een snoekbaars nog wat onwennig vasthoud, maar kanonnen wat een mooie beesten.
foto13

Omdat Henk de ervaring heeft dat als je er twee tegelijk vangt, er meerdere zullen zijn, besloten we om een paar trolls over de plek van de D.H.U. te doen. Ik besloot om mij plug te vervangen voor een Cormoran softbait in de kleur geel, deze monteer je in een kunststof kop waaraan een dreg boven en onder de softbait hangt. Deze kop kan je ook op een aasvis zetten. Dit resulteerde in een aanbeet in snoekbaars nummer twee voor mij die door Henk op de foto werd gezet
foto22
en door mij vol trots werd terug gezet
foto31

Na deze vis was ik al zeer tevreden over de dag, ik had ooit een aantal jaren geleden wel een snoekbaars gevangen, maar dat was er 1 in de categorie heel klein. Nu had ik er 2 van rond de 60 cm. Door de opwinding had ik vergeten de vissen te meten, nou doe ik dat sowieso niet altijd. We trolden nog een paar keer langs dat stuk, en na de onvermijdelijke mosseltjes, legde ik de softbait weer in het water. Na een 15 a 20 meter lijn uit te varen, sloot ik de beugel en na een tien meter gaf ik nog wat lijn.

Bang voelde ik op de top, en aan de andere kant van de lijn begon iets stevig te protesteren tegen mijn pogingen om hem binnen te halen. na een korte maar heftige dril kwam er een Baars naast de boot, deze moet je meten zei Henk. En voorzichtig tilde ik hem uit het water. Wat een bak, was dat en ik wist gelijk dat mijn record aan gort ging. Snel onthaakte ik hem en mat hem op. 50cm was hij, en het was echt een mooie hoog gebouwde Baars
foto4

Het was ondertussen al 17.00 uur en rustig verder trollend voeren we terug naar de haven, voor het avond eten, gemaakt door Henks keuken prinses Marion, gezellig kletsend zaten we op ons gemak buiten. Sigaretje kopje koffie en een lekker gevoel over de vangsten. Rond kwart over 7 togen we weer naar de haven, en trolden we nou richting Rhenen. Dat bracht een vis naast de boot. Een kleintje van ik schat rond de 40cm. Deze onthaakte ik in het water. Na een tijdje gevaren te hebben. Besloten we de hengels om te zetten naar het verticalen met een fireball. Henk hield de dieptemeter in de gaten, en besloot naar de overkant te varen, omdat hij niet echt hoopvolle dingen op de lowrance zag. Aan de overkant gekomen, was hetzelfde beeld. Dus na een overleg, besloten we naar de stek van die middag te varen.

Daar aangekomen verticaalden we langs een damwand, met best wel een heftige stroming. Henk haakte een vis die de Rozemijer hengel aardig krom trok, dus kon dit wel eens een hele beste zijn, helaas loste deze vis. En Henk hield zich aardig in. Ik had een maand geleden ook met Henk gevist en keihard geblankt, s’avonds had ik op doodaas een aanbeet die goed tekeer ging maar loste door lijn breuk, ik hield me toen minder in dan Henk nu.

Na een aantal driften dacht ik vast te zitten, maar nee het was toch echt een vis. Na een best wel heftige dril kwam er een snoekbaars boven water. Henk en ik dachten dat het een grote moest wezen, aangezien hij vlak bij de boot nog een aantal keren bonkend de diepte in dook. Maar na hem uit het water gepakt te hebben, en opgemeten te hebben bleek hij 63cm te zijn.
foto5

Gezellig kletsend en af en toe vast/beet te hebben, ving ik nog een snoekbaars, die ook goed partij gaf. Man dacht ik wat een lekker dagje, 5 Snoekbaarzen, en ik hou de 63cm aan als PR en een PR Baars van 50cm. Dit alles mogelijk dankzij de kwaliteiten van Henk, die behalve grote kennis van het water, erg veel ervaring heeft in het vissen op roofvis, iets waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt. Ondertussen hadden we eens achter ons gekeken en de lucht werd aardig donker en regenachtig. Na overleg waar ik voorstelde om trollend terug te varen, besloot Henk om gewoon zo snel mogelijk naar de haven te varen. Net op tijd binnen want koud een kwartier nadat we alles binnen hadden begon het te regenen.

Na een colaatje gedronken te hebben en nog een beetje gekletst te hebben, was het tijd om terug naar het Stichtse te rijden. Alhoewel het jammer was dat het vissen met doodaas niet doorging had ik op twee, voor mij nieuwe manieren, mooie vissen gevangen. Waarbij ik gek genoeg met de Baars het blijst was. Henk zou zo aan de slag kunnen als visgids, ik heb net als de twee ander keren weer aardig wat bij geleerd.

Ik heb echt een geweldig gezellige dag gehad, met mooie vangsten, en heel erg veel lol. Ik wil dan ook Henk en niet te vergeten Marion hartelijk bedanken voor een super afsluiting van mijn vakantie, en voor het eten en drinken.

Vorige bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: