De nacht van Koekijk

De nacht van vrijdag 23-06-2012 op zaterdag 24-06-2012 was het eindelijk zover: de tweede ‘Nacht van Koedijk’ was daar. Wat is de nacht van Koedijk? Het betreft een nacht witviswedstrijd (koppel) van 20:00 tot 8:00. De locatie was zoals gezegd Koedijk en wel aan het Noord-Hollands kanaal. In totaal was er plaats voor 12 koppels, maar door een late afzegging waren er 11 koppels aanwezig. Omdat dit evenement georganiseerd wordt door een forum waren er vissers uit alle windstreken aanwezig: Almaar, Amsterdam, Utrecht, Koedijk, Breda, Tilburg, Zwolle en zelfs België. Allen natuurlijk lid van witvisforum.nl. Behalve uit verschillende windstreken betrof het ook vissers van allerlei niveau: van ervaren wedstrijdvissers tot vissers met 0 wedstrijdervaring (zoals ondergetekende). Behalve de wedstrijd winnen hadden de meeste vissers dan ook een hoop lol maken als doel.

De meesten van ons hebben al vaker met elkaar gevist op forumdagen. Dus toen we om 17:00 verzamelden in molen de Gouden Engel in Koedijk was het weer een hartelijk weerzien met natuurlijk veel grootspraak over de voorgenomen vangsten. Ook de al oude strijd tussen ‘De Utrechters’ en ‘De Koedijkers’ laaide al snel weer op (een ‘strijd’ die door een viertal forumleden gevoerd wordt en waarbij het er eigenlijk alleen maar om gaat wie nou de ‘beste’ visser is). De koffie stond klaar en dat was voor velen van wel even nodig na de lang autorit naar het winderige Koedijk. Het winderige Koedijk? Nou ja, het stormachtige Koedijk. Zodra we de auto uitstapten was één ding namelijk duidelijk: de vaste stok kan in het foudraal blijven. Windkracht 6, dwars over de vaart.

1

Toen iedereen aanwezig was, werd er eerst kort toegelicht hoe het vandaag in zijn werk ging: er waren 2 vakken met 6 stekken (vak A) en 5 stekken (vak B) uitgezet. Om 19:45 zou de wedstrijd beginnen en om 7:45 eindigen. Daarna was het natuurlijk tijd voor de loting. Eerst trok de dochter van forumeigenaar Pascal een envelop met een teamnaam, waarna het team een envelop mocht trekken met een steknummer. Wij (team de ‘Zotte Zwollenaren’) werden als eerst gekozen en trokken daarna stek 11 (in het B-vak). Elke deelnemer kreeg na de loting nog een mooi pakket van Lasebo lokvoeders en een Geers wedstrijdpen. Wat de vangsten ook werden, dat was in ieder geval in de pocket.

Na de loting begaf iedereen zich in de storm en kon de opbouw beginnen. De buienradar gaf nog wel enkele buien aan, maar waarschijnlijk door de wind werd ons dat bespaard. Omdat dit natuurlijk een wat zwaardere westrijd was dan normaal (12 uur lang, ’s nachts, veel wind), was de lange voorbereidingstijd erg welkom, zodat de stek perfect ingericht kon worden. Helaas sneuvelden er al enkele paraplu’s nog voor de wedstrijd begon. Om 19:45 was het startsignaal en konden we beginnen. Vele voerkorven vlogen zo goed en kwaad als het kon het water in. De overkant was qua breedte goed haalbaar (+-45 meter), maar door de wind was het zelfs voor de ervaren werpers onder ons moeilijk om de telkens dezelfde plek te raken. 70 tot 80 grams korven waren nodig. Puur voor de wind, want stroming was er niet tot nauwelijks. Voor sommige vastestok-specialisten was het natuurlijk wel even slikken dat dat zij onverwacht de feeder moesten hanteren.

10
2
3
4

Voor velen van ons diende de eerste vis zich al snel aan, dus je zou kunnen spreken van een hoopvolle start. Van tevoren werd gesproken over minsten 20 kilo per persoon, dus iedereen was voorzien van meerdere leefnetten. Na een tijdje echter werd voor ons in ieder geval duidelijk dat het toch niet zo heel snel op 20 kilo per persoon zou uitkomen, al was de wedstrijd nog lang. In ons geval was het voornamelijk kleine brasem en kolblei. Brasem van in de 40cm beschouwden wij al als een bonusvis. Bij de stekken direct naast ons ging het ongeveer gelijk op.
5
6
7
11

Nog voor het donker werd diende de eerste paling zich aan bij onze directe buren op stek 12. Vorig jaar werd er ook al een aanzienlijke hoeveelheid van deze vissen gevangen. Niet echt gewenst tijdens een wedstrijd natuurlijk (telt niet mee en je onderlijn is zo goed als zeker weg), maar mooi om te zien dat het palingbestand op het Noord-Hollands kanaal best in orde is. Vlak daarna werden ook mijn koppelmaat Arjan getrakteerd op een paling van een centimeter of 30 (natuurlijk op een worm). Hopelijk was het de laatste van de nacht. Via de de fotografen die het parcours afliepen hoorden we echter dat ongeveer iedereen al één of meerdere palingen had gevangen.
8
9
13
15

Gedurende de avond werd de wind iets minder, maar het bleef zeker nog wel windkracht 5, met harde vlagen. Het werpen bleef lastig. Vlak voor het donker werden we door de familie van de forum eigenaren getrakteerd op een warme rookworst, zodat we niet hongerig de nacht in hoefden.

Het was de langste dag, dus pas tussen 22:30 en 23:00 kwamen de verlichte targetboards, kniklichtjes en schijnwerpers te voorschijn en kon de relatief korte nacht beginnen. Helaas voor ons begon het niet enorm goed te lopen. Iets waar we wel op gehoopt hadden. Onze tactiek bestond er uit dat we beiden 2 stekken hadden opgebouwd één tegen de overkant en één op half water. Als aas voornamelijk de ‘klassieke’ soorten (mais / maden/ casters / wormen). Boilies en pellets wordt hier nauwelijks mee gevist en de vis is er nog niet aan gewend zo hadden wij ons laten informeren. De één beviste de dichtbij plek, de ander de veraf plek. Geen van de stekken echter leverde heel veel vis op. Ook bij de buren aan beide zeiden liep het niet storm (ha, ha, wat een leuke woordspeling gezien het weerbeeld). Hoe de rest van het parcours het er vanaf bracht konden we niet zeggen.

Helaas bleef ook tijdens de nacht de wind lekker doorwaaien. Omdat wij een aantal lantaarnpalen achter onze stek hadden, was het niet echt donker wat natuurlijk handig is. Ook aan de overkant stonden lantaarnpalen waardoor er een perfect mikpunt aanwezig was. Zover ik weet was dit de situatie langs het hele parcours. De nacht vloog zonder noemenswaardig veel vangsten voorbij (behalve met natuurlijk nog enkele palingen). Doorwisselen van aas en gebruik van een dip leverde af en toe een snelle vis op (bij het strakdraaien al), maar het was schrapen. De reacties van dronken mensen die terug kwamen uit de kroeg was natuurlijk wel grappig. Die vroegen zich volgens mij vooral af wat voor mafketels er nu nog aan het vissen zijn! Tegen 4:00 begon het alweer te schemeren en anderhalf uur later kon de verlichting uit. Tijd voor de laatste loodjes. We besloten om dan maar een eindsprint in te zetten door de verre voerplekken nog maar eens flink aan te voeren met vooral veel grove bestanddelen (casters, mais, pinkies, geknipte wormen etc.) in de hoop de vis nog eens extra aan het azen te krijgen. We vingen nog wel wel visjes, maar de gewenste zware brasems bleven uit.

Sneller dan verwacht was het alweer tijd en kon het opruimen beginnen. De vangsten werden gewogen en na het opruimen troffen we onze forumgenoten weer bij ‘De Gouden Engel’. De vangsten waren voor velen niet om naar huis te schrijven. Inderdaad had iedereen veel paling gevangen. Sommig deelnemers hadden zelfs 8 of 9 van deze kronkelaars te pakken gekregen. De witvis was dan misschien niet los, de paling wel.

De medewerkers van ‘de Gouden Engel’ hadden het ontbijt al klaarstaan, maar voordat dit genuttigd werd was er eerst de prijsuitreiking. De uitslag was als volgt:

Vak A:
1. Peter en William ( Team de auto’s ) : 22500
2. John Berendrecht en Jan Wijnberg ( Team de 2 J J.’s ): 14100
3. Pascal84 en Alex (Team champion feed): 13150
4. Maurice en Frans(ke) (Team Brabootjes): 12500
5. Erik en Marinuszaal (Team Utregters): 11200
6. Pascal en Hans ( Team Witvisforum.nl ): 4850

Vak B:
1. Allart en Dirk (Team de kwastjes): 37300
2. Ruud en Jent (Team de Buurtjes): 35700
3. Frank en Sander (Team F&S ): 10500
4. Arjan van der Scheer en Joris van Wortel (Team Zotte Zwollenaren): 6800
5. René en Juan (Team Eujeheude): 3900

In totaal een gewicht van 172500 gram, wat het gemiddelde op 15681 gram per koppel brengt. Een stuk meer dan vorig jaar in ieder geval.

De grote vangsten lagen dan wel in ons vak, maar helaas zaten wij met onze vangsten ver onder het gemiddelde. Wel was er voor de eerste 4 plaatsen in het vak een geldprijs, dus gingen we niet met lege handen naar huis. en het belangrijkste is natuurlijk dat we allemaal weer een mooie ervaring rijker zijn.

Vervolgens werden de 3 forumleden die veel hebben bijgedragen aan de wedstrijd (in de vorm van sponsoren zoeken), nog even in het zonnetje gezet en gingen zij naar huis met een waardebon voor een dag gratis vissen op ’t Mun in Appeltern. Nogmaals namens alle deelnemers bedankt: Alex (Alex), Sander (Semd) en Pascal (Pascal84). Natuurlijk Hans (vishark) en Pascal (webmaster) ook bedankt voor het wederom organiseren van dit visavontuur. De “Zotte Zwolenaren” zijn volgend jaar zeker weer van de partij. Fotografen Nicole en Henk, bedankt voor het vastleggen van het forumevenement van het jaar.

Rest mij tenslotte om ook de sponsoren te bedanken voor hun bijdrage aan dit top evenement:
– Nipro hengelsport
– Geers wedstrijd pennen
– Arca
– J.W.Hoveling hengelsport
– t’ Mun
– StarFish
– Lasebo uit Nijkerkerveen

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: