Weer eens een ochtend barbelen op de IJssel

Omdat het alweer een maand geleden was dat ik de barbeel had belaagd, kon ik zondag 01-07-2012 eindelijk weer eens naar de IJssel. Mijn vorige pogingen waren vruchteloos (op barbeel gebied dan), dus vandaag besloot maar eens heel vroeg te beginnen. Op de site van Rinko Oosterveen lees ik namelijk regelmatig dat hij de zon wil op zien komen bij zijn ochtendsessies en dat wilde ik ook. Als stek koos ik wederom voor dezelfde plek als mijn andere sessies. Nog niks gevangen daar, maar op papier is het een mooie plek met een buienbocht, kribben, iets smaller (dus meer stroming) en redelijk bereikbaar.

Om 3:30 ging de wekker en om 4:00 zat ik in de auto, vergezeld van olijke wakkerblijfmuziek (Waarschuwing: NIET voor tere zieltjes)

Bij aankomst kwam de zon net op, dus ik was eigenlijk iets te laat. Nadat ik naar het water gelopen was een krib geselecteerd waar ik nog niet op gevist had en eerst eens om me heen gekeken. Wauw!! het is wel mooi zo in de ochtend. Daar doen we het voor.
54f64bdf

Voordat ik ging opbouwen eerst even 2 grote voerballen te water in de stroming voor de krib. Dat bestond uit Sonubaits Hemp & Hali crush vermengt met grove bestanddelen (verschillende maten pellets, mais, geraspte kaas). Daarnaast ook een paar handen 8mm en 12 mm pellets. Dit alles om een mooi voerspoor te creëren. Daarna de barbeelhengel klaargemaakt (Korum Neoteric met Shimano Super Baitrunner XTR 6000RA) met als montage een Korum Runrig met een 120cm 26/100 onderlijn met karperhaak maat 8 voorzien van hair met quickstop. Ondanks dat ik nog geen barbeel gevangen heb raak ik al steeds meer vertrouwd met het materiaal en de manier van vissen, dus om 5:15 ligt de eerste korf in de stroomnaad. Als eerste aas een 15mm kaas boilie van Rix baits.

Vervolgens de bijhengel voor tussen de kribben klaargemaakt en met deze hengel een voerplek aangemaakt op een meter of 10 van de volgende krib. Een onderlijn met hair voorzien van een Verpa 10mm lever boilie moeten het gaan doen.

Op beide hengels geen actie dus na een minuut of 20 wissel ik het aas op de bijhengel. Ook de barbeelhengel wil ik na een half uurtje binnendraaien, maar na 4 slagen zit de boel muurvast aan een obstakel. Trucjes werken niet en ik moet de lijn kapot trekken, wat nog geen makkie is met 30/100 hoofdlijn met een trekkracht van iets meer dan 9 kilo. Genietend van de opkomende zon (het dreigt een mooie dag te worden), opnieuw optuigen dan maar. Het is pas de eerste keer in 5 sessies dat ik op deze manier materiaal verspeel, dus ik vind dit nog wel meevallen.
7c90f08a

Vlak daarna wederom de bijhengel even opnieuw beazen, maar helaas zie ik bij de inworp deze hufter over het hoofd.
38a419c1
Deze is plotseling recht achter me gaan staan. De korf komt er op één of andere manier tegenaan en met een droge ‘knap’ zie ik mijn korf met onderlijn en wartels een meter of 30 de IJssel induiken. Zonder daarbij nog verbinding te hebben met de hoofdlijn. Nogmaals opnieuw optuigen dus.

Het blijft op beide hengels angstvallig stil. Met de barbeelhengel wissel ik om de 30 minuten van aas en wissel ik wat van plek (dichtbij, verweg, in de stroomnaad, iets er overheen etc.). Ook op de bijhengel wissel ik regelmatig van aas. Om 7:15 doe ik er maar eens een vertrouwde witte Ringers aan en onmiddellijk na het strak-draaien tikt de top een paar keer naar beneden. Het lijkt erop dat ik misgeslagen heb, maar de vis zwemt het eerste stuk gewoon mee. Ik vermoed een brasem, want de weerstand is nog steeds niet heel groot, maar het blijkt een mooie dikke winde te zijn van precies 50 cm. Gelukkig geen blank en dit zijn de bijvangsten waar ik wel blij van wordt.
img_6948_bijgesneden

Daarna valt de boel weer stil. Gewoon stug doorvissen en ik probeer met handjes pellets van 15 en 8 mm en af en toe een voerbal een geurspoor levendig te maken / houden. Iets na 9:00 vang ik een zwartbekgrondel op 2 casters en een maiskorrel. Deze klassieke aassoorten zijn op de IJssel eigenlijk kansloos. Het stikt van die beestjes en ze grijpen je aas voordat een andere vis er bij kan komen. Om 10:15 nog een kleine kolblei van een cm of 20 op de witte Ringers 10mm boilie. Erg weinig activiteit dus

Voor de barbeel heb ik overigens weer iets nieuws uit de kast (of eigenlijk de hengelsportzaak) getrokken: FOX PVA Rapide systeem
734144ca
pva_collage
Het werkt erg simpel:
1. Zakje om de ‘vulbuis’ doen (dat oranje ding) en iets vullen met bestanddelen.
2. Vervolgens van bovenaf de beaaste onderlijn erin
3. Verder afvullen, het zakje dichtdraaien en het pva wat ‘om’ de vulbuis zit bevochtigen.
4. Als je vervolgens het zakje door de vulbuis naar bovendrukt is dit het resultaat.

Een perfect hoopje pellets om je haakaas heen is het eindresultaat. Op dit wildstromende water zal de boel wel een beetje verspreiden, maar met een beetje geluk blijft er altijd wel een gedeelte in de buurt tussen de obstakels liggen. Er zijn verschillende maten zakjes en geperforeerd en niet geperforeerd.

Goed na dit intermezzo, terug naar het visavontuur. Dit was mijn voornaamste aanblik: roerloze toppen.
32288b94
Nou ja roerloos, er was weer eens een stormachtige wind opgestoken die de boel ook lekker heen en weer liet zwaaien.

Voor de barbeel alle mogelijke aassoorten geprobeerd: good old kaas, kaas bolie, Halibut pellets, ‘Hemp en spicy Sausage’ soft pellets, cocktails met diverse combinaties (zoals hieronder), maar niks levert ook maar een aanbeet op.
d6c74b10

Ook op de bijhengel geen enkele tik of aanbeet meer. Dus om 11:30 de boel maar weer gaan inpakken en naar huis gegaan. Een beste teleurstelling kan ik jullie vertellen. Ik had er veel meer van verwacht. Vooral omdat de barbeelvangsten best goed zijn de laatste tijd. Ik heb niet echt het idee dat ik aan mijn manier van vissen veel verkeerd doe (al zijn er altijd verbeteringen mogelijk). Ik heb een goede basis al zeg ik het zelf. Ik moet toch maar eens op zoek naar een andere stek. Dat is ook het hele eier-eten bij barbeelvissen: stekken zoeken. Niemand verteld het je, want barbeelvissers koesteren hun plekken en zijn bang voor stekkenpezers.

Terwijl ik naar de auto wilde lopen schrok ik toch wel weer van de hoeveelheid zooi wat ik meeneem.
b9582417
– Korum stoel
– Foudraal met hengel, strandsteun onderdelen en netsteel
– Driepoot strandsteun
– Barbeel hengel (past niet in foudraal)
– Tas met materiaalkistje (slechts 1 platte box) en volgepropt met bakken aas en voer(bestanddelen).
– Groot net
– Voertas waar ik mijn voer in aanmaak.
– Onthaakmat

Als je het zo opsomt valt het wel mee toch, ik zou niet weten wat ik weg kan laten. Vanwege het gewicht neem ik mijn plateau mee voor vervoer. Wellicht in de toekomst een grotere rugzak waar alles inpast en waar ik ook de stoel aan kan bevestigen (Korum), maar dat is voor volgend seizoen ben ik bang.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: