Wegwaaien aan de Lage Vaart

09-06-2012lagevaartdrontencollage
Zaterdag 09-06-2012 was het weer eens tijd voor een mooie method feeder sessie. Samen met vaste vismaat Arjan hadden we afgesproken met witvisforum.nl forumgenoot Michaël. Hij woont in Dronten en wilde ons ‘zijn’ thuiswater laten zien: De Lage Vaart. Een mooie niet te brede vaart met weinig tot geen stroming en een goed bestand aan witvis en karper. Ook een perfect water om de witvis te belagen met de method feeder, de ‘standaard’ vismanier van Michaël op dit water. Begin van dit jaar hadden we het er al over gehad om in het voorjaar een keer te gaan vissen. Een maand of 2 geleden was de definitieve datum geprikt. In juni, want dan is het vast mooi weer………

Tegen 8:15 kwamen Arjan en ik na een autoritje van iets meer dan een half uur aan bij de afgesproken plek. Helaas was er van mooi weer geen enkele sprake. De temperatuur was slechts 12 graden en een straffe wind (kracht 6!) waaide zijwaarts over het water. Dat wordt lastig om de overkant te halen met zulke zijwinden. Als klap op de vuurpijl was er ook nog zo’n vervelende drammende motregen (waar je stiekem toch wel drijfnat van wordt). Michaël was reeds ter plaatse en wees ons op een mooi plekje waar hij de avond van tevoren nog even wat hoog gras had weggeknipt, zodat we helemaal een ideaal plekje hadden. Over goed gastheerschap gesproken!! Michaël wilde ons namelijk een perfecte visdag geven. Het weer kon hij natuurlijk niks aan doen (toch?). De plekken waren onderaan een talud, omgeven door hoog gras / riet, waardoor we toch behoorlijk in de beschutting zaten.

Tijdens de opbouw regende het nog wel wat, maar het waren feitelijk lichte buitjes en al snel was dat gelukkig voorbij. Tegen 9:00 gingen de eerste korven te water. Arjan gooide met z’n eerste worp gelijk al een paar karpervissers wakker die een eind verderop zaten (gillende pieper). Deze jongens zaten al de hele nacht en we beseften niet dat ze hun lijnen zo dicht bij onze plek hadden liggen. Gelukkig was een welgemeend excuus genoeg en nadat zij even hadden verteld waar ze precies lagen was er voor ons allemaal genoeg plek om te vissen.

Arjan begon met 1 hengel met method systeem halverwege de vaart. Michaël en ik visten beiden met 2 hengels: één tegen de overkant en 1 op halfwater. Mijn halfwater hengel had ik met de method opgetuigd, de overkant hengel met een helicoptermontage met 10cm onderlijn en speedkorf. Deze montage leek me beter om de overkant succesvol te halen. Met lijnclip en flink meer naar rechts te mikken dan waar de korf moest landen ging dat nog best aardig. We zaten zelf dus behoorlijk uit de wind, maar zodra je je hengel omhoog deed voor een worp, voelde je de wind aan je hengel rukken.

Nou laat de grote aantallen witvis en karper nu maar komen. Arjan en ik hadden op het forum al menig succesvol verhaal van Michaël gelezen, dus we hadden het volste vertrouwen. Helaas werd ons vertrouwen beschaamt door de ondankbare vissen in de Lage Vaart, want de aanbeten bleven uit. Michaël had al wel snel wat lijnzwemmers (altijd hoopvol), maar daar bleef het dan ook bij. Regelmatig ophalen, bijvoeren en doorwisselen met boilies was het devies. Pas tegen 10:30 stond ik even te kletsen bij Michaël en hoorde ik een kreet van Arjan dat mijn overkant hengel stond te stuiteren. Snel erheen gerend en de hengel van Arjan overgenomen. De vis zat er nog aan en zonder al teveel weerstand kon ik deze naar binnen halen. Het leek in eerste instantie een winde, maar naar overleg besloten we dat dit geen pure winde was, maar meer een kruising tussen winde en brasem. Dus hierbij presenteer ik jullie mijn eerst ‘brinde’ (40cm) gevangen op een 10mm boilie in de smaak liver/ tuna.
20120609_102700

De vis was nog niet terug gezet of ook Arjan had zijn eerste aanbeet en ook hij kon een mooie brasem landen. In goeie conditie (op wat plekjes na). Op veel wateren waar ik vis zijn de brasems vaak in slecht staat.
20120609_103122

Nou, nu gaat het beginnen dachten we nog. Helaas waren het waarschijnlijk twee toevalstreffers en werden we alle drie wederom weer getrakteerd op angstvallige stilte van onze toppen (behalve door de wind). Er zit hier veel vis dus het vertrouwen was er wel, maar het zou geen topdag worden, zoveel was duidelijk. De karpervissers naast ons vingen nog wel 2 karpers, dus op zich was er wel wat leven te bespeuren.

Tegen 11:15 kwam ook Michaël gelukkig van de 0 af met een mooie dikke brasem op 2 witte Ringers 8mm boilies. En aangezien we zo weinig vingen ging ook deze vis op de foto.
32ea9a2f

Vlak voor 12:00 had Arjan eindelijk weer mooie aanbeet en kon hij een schitterende winde van 48cm het net in dirigeren. Een PR voor hem, dus op deze vistechnisch gezien magere dag toch nog een mooi lichtpuntje. Arjan gefeliciteerd met je PR!.
3d8ab879

Toen begon de grote stilte weer. We hadden genoeg snoepjes meegenomen om de vis te verleiden en met 5 hengels en 4 verschillende voersoorten was er toch genoeg diversiteit aanwezig waar een vis blij van wordt, maar vandaag was dat dus niet het geval.
8587e7ae
f1cf812c
Genoeg snoepjes toch?

Zoals altijd mag dat de pret niet drukken, dus je kletst wat. Bespreekt de redenen van de slechte vangst en je leert elkaar wat beter kennen. Er zijn slechtere manieren om je dag door te komen dacht ik zo.

Om 13:30 weer een mooie brasem voor Arjan. een dikke 50er (54 of 55 meen ik), waar een wedstrijdvisser blij mee is. Vooral op dagen als vandaag. Op de voor hem zo vertrouwde sonubaits 10mm tuti-fruti boilie.
f6b8ca7a
Pas een uur later voor mij een mooie 56er op de verre hengel op een sonubaits green soft pellet van 8mm.
20120609_142616
ff staan om te voorkomen dat ie door mijn andere lijn heengaat

20120609_142735

Een half uur later plotseling een schreeuw van Michaël. “Is karper ook goed??!!” Een blij gezicht en een kromme hengel bij Michaël. Zouden we dan toch nog getrakteerd worden op een mooie karper vandaag? Helaas…, Michaël was iets te voorbarig. Wel een mooie sterke brasem van 59 cm gevangen op 2 witte ringers bolies van 8mm
imag0453

Het bleef weer stil. Arjan had nog een paar missers, maar wist deze niet te verzilveren. Tijdens het opruimen besloot ik uit wanhoop dan maar een 15mm barbeel kaasboilie aan de hair te doen. En ja hoor vlak voor sluitingstijd trok ik er dan toch nog een mooie brasem van 56cm uit. Ook weer op de verre hengel.
20120609_161504

Aan het eind van deze dag kunnen we de balans opmaken: 8 vissen met z’n drietjes is ronduit slecht te noemen. Erg jammer voor Michaël die ons zo graag wilde laten zien hoe mooi en visrijk ‘zijn’ lokale sloot is. Maar maak Michaël, maak je niet druk. Ik weet dat dit een goed water is, maar vandaag hadden we waarschijnlijk gewoon dikke pech. Wij komen dit seizoen echt nog wel een keertje terug. Vooral op een mooie zomerdag / avond lijkt het me hier erg fijn toeven. Kortom: ik heb me prima vermaakt en ik durf hierbij ook voor Arjan te spreken.

Een reactie plaatsen

2 reacties

  1. Herkanzing op de Lage Vaart (Dronten) « Barbel Basterd
  2. Herkansing op de Lage Vaart (Dronten) « Barbel Basterd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: