Methodfeederen in Westenholte (Zwolle)

Mijn vismaat Arjan en ik hebben dit jaar al redelijk wat gevist, zowel samen als individueel. We kwamen echter tot de schokkende conclusie dat we echter nog niet samen in Zwolle hadden gevist. Wel al 2x op en neer naar het ARK en een keer naar ’t Mun, maar gewoon lekker ‘thuis’ vissen was er nog niet van gekomen. Dat kon natuurlijk niet, dus maakten we een week van tevoren de afspraak om zaterdag 28-04-2012 weer eens lekker te gaan method feederen op ‘ons’ methodwater hier in Zwolle: een stadsvijver in de wijk Westenholte.

In deze vijver zit veel brasem, zeelt en karper. Er wordt ook veel gekarperd, dus bolies zijn hier niet vreemd voor de vis. Zowel Arjan en ik hebben hier reeds zeelt gevangen en dat was dan ook zo’n beetje het hoofddoel van de dag: zeelt. Daarnaast was natuurlijk elke andere willekeurig vis ook welkom hoor.

Tegen 7:00 was ik bij de vijver en het regende gelukkig flink….. zucht wanneer wordt het echt lente? Tijdens het uitladen werd de regen gelukkig een beetje miezerig, dus kon de opbouw redelijk droog beginnen. Er was nauwelijks wind, maar ik dacht te zien waar ie vandaan kwam en dus ging ik dusdanig opbouwen zodat ik de wind in de rug had. Normaal zit ik met het gezicht naar het water, maar nu zijwaarts, want dan kon ik mijn paraplu beter neerzetten zodat ik en mijn spullen mooi droog bleven. Er was immers nog meer regen voorspeld. Ook Arjan kwam aanfietsen en begon natuurlijk als eerste z’n paraplu op te zetten.

Arjan had besloten z’n winckle-picker weer eens in te zetten. Kan prima op dit water inderdaad. Z’n Guru method korf gevuld met één of ander eng rood spicey goedje van Sonubaits vermengd met wat pellets. Ik wilde vandaag dubbele kans, dus naast mijn Shimano feeder was ook mijn Korum barbeel feeder meegekomen. Met de lichtste top (2oz) kan die ook prima als ‘gewone’ feeder ingezet worden. Het 6000 model baitrunner met 30/100 hoofdlijn was wat overkill, maar meer molens heb ik niet, dus het moest maar. Op de Shimano mijn standaard method configuratie opgetuigd: 28 grams guru flatbed elasticated korf met 10 cm onderlijn met hair (18/100, Korda Wide Gape karperhaak, maat 10). Als voer Sonubaits Supercrush F1 methodvoer vermengt met 3mm green betaine pellets.

Op de Korum een klassieke schuivende montage, 50 cm onderlijn (16/100, haak Preston maat 12), maar wel met hair. Op deze hengel ging ik vandaag ‘semi-klasiek’. Klassiek qua montage, maar wel wel voer op vismeelbasis en onderlijn met hair. De Korum moest een beetje de experimenteer hengel worden. Ik had nog een bak ingevroren barbeel-voer (op basis van Sonubaits Hemp&Halicrush) en ook had ik wat voor mij nieuwe aassoorten meegenomen (kikkererwten en garnalen). Het barbeel voer is zeer grof door alle extra bestanddelen eigenlijk voor op de IJssel, maar ik vond het wel eens het proberen waard.

imag0312

Eerst lekker voorgevoerd met behulp van de lijnclip en vissen maar. Arjan als eerste aas een witte Ringers boilie, ik mais op de Korum en een 8mm halibutpellet op de Shimano. De regen had ondertussen lekker doorgezet, dus de pluutjes waren hoognodig. Na verloop van tijd begon ook de wind op te steken en toen kwam plotseling mijn totale geen inzicht in windrichting naar voren: ik zat precies met mijn gezicht in de wind en m’n plu begaf het bijna!! Kortom: ik kon de hele boel (plateau, aaskist, steunen etc.) gaan omdraaien, wat een prutser ben ik toch!! Op dat moment regende het natuurlijk op het allerhardst. Ik ben niet voor 1 gat te vangen en had waterdichte kleding aan, dus hup, hup, ombouwen en vissen maar weer. Gelukkig had ik een vismaat bij me die me niet uitlacht, maar het juist lullig vind. Altijd prettig.

img_6622

Zoals verwacht begon de vis niet gelijk te bijten (duurt immers even bij de method), dus zowel Arjan als ik brachten met enige regelmaat een korf met voer en wisselden wat met ons aas. Tegen 9:00 pas de eerste aanbeet en vis voor mij op de method. Ik riep wel 5x (vis, vis) tegen Arjan, maar die geloofde het niet. Niet verwonderlijk, want ik draaide deze vis in 1 keer naar binnen. Een brasempje van 42cm gevangen op de 10mm witte ringers. Daarna weer stil aan alle hengels, dus stug doorvissen. Wel werd het ondertussen droog, jippie!!

Vlak voor 10:00 eindelijk weer een mooie aanbeet en hangen. Weinig weerstand, maar dit keer wel een mooi maatje: een brasem van 50 cm op een Sonubaits pinapple boilie. Die doen het goed op deze vijver. Ik vang nergens iets met die dingen, maar hier altijd wel wat.
img_6626

Twintig minuutjes later was Arjan aan de beurt. Ik stond net even bij hem te kletsen, tak, tak zegt de top en hangen. “Brasem Arjan?” vraag ik. “Nou…ik weet het niet….. zeker geen brasem!”, zegt Arjan. Even later: ja hoor de doelvis: een mooie zeelt van 45cm voor Arjan. Lekker, we vangen niet veel, maar zo’n mooie Tinca Tinca maakt een hoop goed.
img_6629

Daarna blijft het vistechnisch verder rustig. Op de korum heb ik zelfs nog helemaal niks gezien. Ik trek maar eens een blik kikkererwten open. Heb ik nog nooit geprobeerd, dus nu maar eens doen. Wat een rare lucht, beetje vleesachtig of zo.

Ondertussen komen er ook twee karpervissers met hun spullen. Twee jonge gasten, sympathieke lui die gezellig een praatje maken en relaxed gaan opbouwen. Zij blijven de hele nacht zitten. Ze gaan een klein stukje verderop zitten. Ze hebben afgelopen dagen licht voorgevoerd. Ook een beetje op onze plek, maar voor hen telt eigenlijk alleen de nacht, dus gingen rustig ze wachten met vissen op onze plek totdat we weg waren.

Ondertussen verspil ik nog doodleuk even een flinke vis. Een stuk sterker als die brasems, waarschijnlijk een zeelt(?), dus dat is balen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Vlak voor 12:00 echter weer een flinke zwieper en hangen. “Ik ook!” roept Arjan. Een dubbele hook-up!! Altijd leuk. Een hele dikke zware brasem voor Arjan. Hij dacht even aan een PR, maar qua lengte haalde (53,5cm) hij het toch niet. Door de dikte van de vis leek ie groter qua lengte. Ook ik had een brasem, 50 cm schoon aan de haak.
img_6631

Ondertussen besluit ik op de de Korum (waarop ik nog helemaal niks gezien had) eens mijn ‘geheime’ wapen op zeelt gebied in te zetten: een garnaal aan de hair. Gewoon zo’n lekkere gekookte / gepelde van de Albert Heijn. Als extra stopper een rode kunstmade ervoor (Harkie, bedankt!), want die garnalen zijn een beetje zacht. De hengel lag er nog geen minuut in en BAM! hij werd bruut van de steun gerukt!! Een stuk sterker deze vis dan die van daarvoor en ja hoor, ook ik heb mijn doelvis: een zeelt van 42 cm. Niet heel groot, maar wat zijn ze mooi en sterk. Dit is pas de 3e zeelt in mijn korte viscarrière, maar 2 daarvan zijn gevangen met een garnaal (op 2 verschillende wateren). Wat mij betreft is dit een blijvertje onder de aassoorten als ik achter de zeelt aanga.
imag0317

Letterlijk 5 seconden nadat ik de zeelt heb teruggezet klapt ook de top van de method feeder weer dubbel. Weer een brasem van in de 50, een stuk sterker dit keer. Het leek zeelt, maar ‘helaas’. Gevangen op een 8mm Sonubaits crab pellet icm een maiskorrel. Het zijn gelukkig niet allemaal van die lelijke mismaakte vissen zoals ik die vorig jaar ving hier. Mooie donkere exemplaren, sommige (de mannetjes?) met paaipukkels. Houd lekker makkelijk vast.
imag0318

Een kwartiertje later, weer een zwieper en hangen. Weer een brasem van 52 cm dit keer op hetzelfde aas. Door de paraplu en omdat ik niet met het gezicht naar het water zit, moet ik steeds staan om te drillen en landen. Nou ja, lekker actief vissen zo 😉
imag0320

Arjan draait maar eens binnen om te voeren of een aaswissel maar plotseling flinke weerstand. Dat is snoek grap ik nog……… De karpervissers staan ook net te kijken. Plotseling roepen zij uit: SNOEK!!! En ja hoor, meneer Arjan heeft doodleuk een snoek keurig in de bek gehaakt (nog best diep). Één van de karpervissers is zo vriendelijk de vis even met de kieuwgreep te landen. Dan spartelt de dame / heer even flink en de karpervisser heeft z’n hele hand open liggen. Tja, dan moet je maar met je poten van onze vis afblijven! ;-). Maar goed, hierbij de ‘Catch of the Day’, een snoek van 72 cm op de boilie!! Hoe gaaf is dat?
44cbb671
De karpervisser herkent de vis. Hij heeft hem op ongeveer dezelfde plek gevangen afgelopen najaar (met kunstaas).

Een kwartier later weer een zwabberende top en weer een brasem van 51 cm, ook op de crabpellet / mais combi. De brasems zijn nu echt goed los op mijn voerplek. Lekker veel actie in een uurtje tijd.
imag0321

Even plotseling als het begon, stoppen de aanbeten ook weer. Ook bij Arjan is het stil. Blijven voeren en aaswisselen helpt niet. Tegen 14:00 staat Arjan bij mij de kletsen en meld dat ie gaat opruimen. Hij loopt terug naar zijn hengel en natuurlijk hangt daar een vis aan. Brasem van in de 40, hij is niet gemeten.
img_6633

Dat was helaas ook gelijk de laatste vis van de dag. Ik heb nog een uurtje doorgevist, maar geen tikje meer gezien. Tegen 15:30 had ook ik de spullen in de auto en kon de balans opgemaakt worden:

2 brasems, 1 zeelt en een snoek voor Arjan.
6 brasems en 1 zeelt voor mij.

Gezien de tijd dat we er zaten geen hele wilde vangst, maar het begint nu toch te komen. Ik had echt mijn piektijd tussen 12:00 en 13:00. In die tijd vier brasems en een zeelt gevangen. Echt raar, daarvoor heel mondjesmaat en daarna niks meer.

Wel weer eens lekker ‘thuis’ gevist. Door alle leuke visdagen die we via het forum kunnen doen vergeet je haast dat je in je woonplaats ook heel fijn kan vissen.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: