Mijn allereerste barbeelsessie op de IJssel

Na maanden van inlezen, voorbereiden, materiaal uitzoeken / aanschaffen, foto’s kijken, stekken uitzoeken en verheugen (Ronald, Rinko, Frans en Mike bedankt 😉 ), was het zondag 1 april eindelijk zo ver. Mijn eerste barbeel sessie ging plaatsvinden. De dag van tevoren al mijn spullen al klaargezet en ingepakt. Wauw, als gediplomeerd visplateau visser die enorme bergen materiaal meesleept is dit wel een hele verandering zeg.
3875626e

Noem het lui, noem het verstandig, maar ik had eens geen zin om voor dag en dauw op te staan dus besloot ik pas tegen een uur of 12:00 te beginnen. Dan wel doorvissen tot in de avond. Enkele weken geleden had ik via google maps reeds een potentiële stek uitgezocht in de buurt van Zwolle. Het betreft een buitenbocht van de rivier, waar het iets smaller is dan bij Zwolle (dus stroomt harder). Helaas heb ik geen idee van de bodemgesteldheid, dus of er grindbedden zijn? Het is volgens mij het moeilijkste gedeelte van het barbeelvissen: de juiste stek zoeken, die ook nog een beetje bereikbaar is. Dit was toch wel een halfuurtje rijden voor mij, maar ik hoefde niet zo ver te lopen vanaf de parkeerplek.

Zo gezegd zo gedaan, rond 12:00 parkeerde ik de auto en begon mijn wandeling naar de IJssel. Ondanks dat ik weinig bij me had was het toch zwaarder als gedacht. Vooral veel bakken met voer(bestanddelen) maken het gewicht groot. In mijn foedraal zit de driepoot en ook een te zwaar klapstoeltje, dus echt comfortabel lopen was het niet. Dat is de eerste verandering die ik moet aan aanbrengen in deze visserij: grotere rugzak waarbij ik stoel / steun aan de buitenkant kan hangen. Draagt handiger als zo’n bungelend foedraal.

Aangekomen bij de rivier eens rustig langs de kribben gelopen (zwetend als een otter met die zware spullen) en er 1 uitgezocht waar ik mooie neringen zag. Alle kribben waren goed bereikbaar, dus daar hoefde ik niet op te selecteren. Het water stond laag, maar er liggen veel stenen, dus ik kon niet veel zeggen over de bodemgesteldheid. Ik zag geen grindbedden of zo in ieder geval.

Doel van vandaag was natuurlijk barbeel vangen, maar vooral ook om mijn materiaal in de praktijk te testen en ervaring op te doen op zo’n hobbelige krib. Dus rustig begonnen met de opbouw. Ten eerste een paar handen 8 mm halibut pellets in de plomp: tussen de krib, richting mijn beoogde werpplek (stroomnaad) en vol in de stroming. Hopelijk komt zo het eerste geurspoor een beetje op gang. Daarna natuurlijk het voer aanmaken (ja, ja, had ik thuis moeten doen). Vandaag een rijk menu voor de barbus:
21adb3cd
– Grondvoer: Sonubaits Hemp & Hali crush (gemalen halibut pellets en hennep voer)
– Rode bloedwormpellets 4mm
– Zwarte halibut pellets 8mm
– Nog wat geweekte micropellets van een vorige sessie
– Gekiemde hennep
– Blik mais
– En niet op de foto: zakje geraspte kaas
Dit is het resultaat, lekker toch?
d2f29aa1

Geur en smaak genoeg lijkt me toch? Veel zware delen, die blijven liggen tussen stenen / obstakels op de bodem. Lekker plakkerig aangemaakt in de baitbag. Vervolgens de rest opbouwen. Dus steun in elkaar en een zak met stenen als extra stabiliteit, die staat als een huis. Ik merk gelijk al dat dat gehobbel op zo’n krib wel uitkijken is. Iets wat 2 meter verderop ligt pakken is al lastig. Ook raak je je spullen zo kwijt tussen de stenen. Dat ben ik niet gewend met m’n plateau met tafel en aasbak. Maar het is wel erg leuk eigenlijk.

Mijn Korum Neoteric 12FT Quiver hengel had ik thuis al opgetuigd met de zwaarste 6oz feedertop en de Shimano Super Baitrunner XTR 6000RA. Ik had besloten gebruik te maken van de volgende montage:
Korum Running Rig
5d9eb671
b2332d91

Eerst een paar worpen gemaakt met een 120grams voerkorf om aan te voelen hoe dat ging. Dat liep gesmeerd. Vond ik wel even spannend, maar dat dat betreft gaat deze hengel / molen combi me geen problemen opleveren.
0fd37af6

Na de proefworpen een plek geselecteerd op de stroomnaad en daar een korf of 4 voer leeg getrokken. Daarvoor had ik reeds 2 flinke tennisballen gebracht, een stuk dichterbij de krib dan ik ging werpen. Gewoon hopen op een voerspoor en hopen dat er wat zware delen blijven liggen tussen stenen op de bodem. Laat die barbelen maar komen azen in de buurt, dan vinden ze mijn aas ook wel.

Als onderlijn 26/100 nylon van 130 cm, Gamakatsu A-1 G-Carp Specialist karperhaak, maat 8 met hair en quickstop. Met krimpkous de hakingshoek vergroot (Ronald bedankt voor je duidelijke voorbeeld op je site!).
41f3e522

Deze onderlijn gemonteerd en de hair beaast met een Rix baits 15mm barbel cheezer (kaas bolie). Voerkorf nog een keer vullen en vissen!!!

Zo nu de rest van de werkzaamheden. Net in elkaar (Korum 30″Barbel spoon) en de bijhengel optuigen. Dit betreft een medium feeder dus daarmee ging ik gewoon lekker tussen de kribben uit de stroom op de witvis, of wellicht een verdwaalde barbeel die toe was aan een rustdagje? Gevlochten lijn, powergum onderlijn, 60 grams korf, 60cm 16/100 onderlijn, haak 12 met hair. Beginnen met een mais / maden cocktail en het barbeel voer in de korf. Paar korfjes voorgevoerd (maar geen lijnclip gebruikt). Ondertussen was het ruim na enen en kon ik even gaan zitten. Niet te lang, want tijd voor een aaswissel op de barbeelhengel. Nu maar eens een Rix red halibut pellet 12 mm. Ook maar weer een paar handen 8mm black halibut pellets in de plomp.

0a533ebe
Check out “my Krib”

Zitten en wachten dus. Een kleine trilling op de bijhengel. Even aas controleren. Hmm, mais van de hair en maden van de haak? Opnieuw beazen en weer vissen. Op de Korum nog geen actie te zien. Af en toe kwam er een boot voorbij, maar het is niet druk op zondag op de IJssel. Wel lekker zitten hoor. In de zon uit de vind, beter dan ik ik had verwacht.
8675fac9
8b82bc2a

Op beide hengels maar weer eens een aaswissel: smac op de korum. Ik gebruik altijd een afgezaagde injectiespuit om pellet vormige cilindertjes uit te stansen. Op de bijhengel een rode 10mm ringers bolie.
Op die bolie eindelijk de eerste actie. Een paar ferme tikken en hangen. Hmm, wat is dit? Geen brasem in ieder geval. Het blijkt een mooie winde van 49cm te zijn. Geen barbeel weliswaar, maar ik heb nog nooit een winde gevangen (vis nog geen jaar) en deze stond al een tijdje op mijn wensenlijstje. En gelijk een mooie grote ook. Gelukkig, geen blankdag en gelijk een PR
winde49

Op de Korum nog steeds niks. Bij het binnendraaien merk ik dat er vaak wat plantenmateriaal om de montage zit. Vis ik in een plantenbed? Houdt barbeel daar wel van? Ik durf het niet te zeggen. Voor de zekerheid 10 meter verder werpen op dezelfde stroomlijn. Ook maar eens het klassieke barbeel aas aan de hair: kaas. En weer een paar handjes 8mm black halibut pellets erbij

Op de bijhengel had ik ondertussen weer maden /mais gezet, want de rode ringers deed niks meer. Ook op deze combi geen beet, dus maar eens binnendraaien. En ja hoor het grootste riviertuig had mijn aas gegrepen: zwartbekgrondel van 6cm. Ook de eerste van mijn leven, dus weer een PR, ha, ha.
img_0654

Het is ondertussen 16:30. Niks op de Korum en ook niet echt wild op de bijhengel. Maar nogmaals: ik geniet wel enorm. Deze manier van vissen ligt mij prima, heerlijk rustig. Ik heb de hele dag niemand gezien. De aangeschafte spullen voldoen tot nu toe prima. Nu nog kijk hoe het gaat als ik ook echt een barbeel vang natuurlijk. Wat het wel gevaarlijk maakt is dat ik mijn onthaak- en fotografeerplek bovenop de krib heb, terwijl ik onderin zit. Met de winde merkte ik al dat het een behoorlijk gemartel is om zonder kleerscheuren naar boven en weer naar beneden te klauteren. Altijd stevige schoenen aan in ieder geval!

Op de barbeelhengel maar weer een aaswissel: weer een Rix kaasboilie 15mm, maar ook een magot-ring aan de hair met een stuk of 8 maden. Een mooie cocktail dacht ik zo. Op de bijhengel dit keer een witte ringers 10 mm bolie op de hair. Daar krijg ik tegen 17:30 eindelijk weer een fatsoenlijk aanbeet. Tijdens het aanslaan donder ik met stoel en al om (gelukkig niemand die het ziet), maar ik heb wel weer vis. De vorige winde had een behoorlijk specifiek vechtgedrag en dit voelde hetzelfde. En inderdaad weer een mooie winde, 43 cm dit keer. Een stuk dikker als de vorige (zie je goed op de tweede foto). Moeten windes nog paaien of is dat normaal?
winde433
303120f9

De Korum maar weer eens binnengehaald voor een aaswissel en wat pellets en een bal voer gebracht. He, de maden zijn van de magot-ring geknaagd. Waarschijnlijk stikt het hier van de grondels. Maden wordt daardoor niet echt een handig aas hier denk ik. Tijd voor een ander cocktail: een stuk kaas en een stuk smac op de hair.

De bijhengel met witte ringers doet niks, dus maar eens ophalen. Shit, vast dat hoort er ook bij op de IJssel natuurlijk. Wacht eens even, het geeft mee… en het geeft een ruk…wat is dit nu weer? Geen gevecht, maar loeizwaar. Het lijkt wel een zak cement! Bij de kant zie ik het pas: een gigantische brasem. Ben nu al blij met m’n barbeelnet, want met het standaard wivis pan-net had dit een stuk lastiger gegaan. Pffff, stuntelig de krib op met veel moeite. Wat een zware vis. Even opmeten: 63cm!! alweer een PR. Weer geen barbeel, maar dit vind ik toch heel leuk (4 vissen, 3 PR’s). Over die 2e foto: de vis ligt dus in een 30″ barbeelnet. Niet in een witvis pan-netje (om even de grote aan te geven)
brasem63
0ef203dc
Deze vis zat precies voor in het lipje gehaakt. Geluk dat ik hem nog naar binnen heb kunnen halen. Geen aanbeet gezien, dus waarschijnlijk pakte deze net mijn aas toen ik ging binnendraaien, een gelukje dus. Heb je ook nodig tijdens het vissen.

Vanaf dan is het vistechnisch rustig. Op de Korum nog wat aaswissels doorgevoerd, maar helaas barbeel zit er vandaag niet in. Tegen 18:30 ben ik gaan opruimen en kon de balans opgemaakt worden:

Geen barbeel en weinig witvis gevangen, maar wel een paar mooie PR’s. Ik heb goed mijn materiaal kunnen voelen en testen en de eerste indruk is dat ik goede keuzes heb gemaakt. Maar nogmaals, ik weet natuurlijk niet hoe het tijden de dril en landing van een barbeel gaat.
Blijf ik dit doen?: ja, te gekke manier van vissen. Ik weet zeker dat ik barbeel ga vangen dit seizoen. Stek zoeken is de sleutel, want volgens mij heb ik de basis wel voor elkaar.

Een reactie plaatsen

7 reacties

 1. Stef

   /  10 april 2012

  Ook gegrepen door t barbeelvirus lees ik al !
  Ik lees hier veel gelijkenissen in met mezelf !
  Ik vis namelijk ook veel in de buurt van Zwolle op barbeel en precies t zelfde begonnen als jou !
  Het word echt een kick als jij je eerste barbeel vangt , geloof me maar !
  Misschien komen we elkaar wel tegen !

  Mvg Stef uit ’t Harde

  Beantwoorden
  • Hoi Stef,

   Yep, nog geen barbeel gevangen, maar ik vind het helemaal te gek. Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik hoop dat je in de toekomst heel veel barbeel avonturen van me kunt lezen. Maar dat komt wel goed

   Wellicht tot ziens,

   Joris

   Beantwoorden
 2. hoi Stef,

  een mooie blog heb je aangemaakt. Erg leuk om te lezen hoe enthousiast je bent over het barbelen. Kun je nagaan hoe erg dat wordt als je er dadelijk een paar gevangen hebt….Dat gevoel laat je niet meer los.

  succes

  Frans

  Beantwoorden
 3. Hoi Joris.
  Nette site en goed dat je jezelf eerst inleerd in de wereld van de barbeel zodat je goed beslagen ten ijs treed.
  Zodra je je eerste barbeel hebt gevangen is er geen weg terug hé, houd daar wel rekening mee.
  Als je een keer een experience mee wilt maken, mail me dan maar eens.

  Beantwoorden
  • Hoi Ronald,

   Bedankt voor je reactie. Tja, je moet ergens mee beginnen, dus lees ik me helemaal suf om inderdaad zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Nu de boel lekker vaak in praktijk brengen.

   grs.

   Joris

   Beantwoorden
 4. Leo

   /  4 juni 2017

  Hallo BB,
  De vis op de eerste foto lijkt me een kopvoorn (of meun), geen winde. Dat verklaart ook het verschil in vorm, de winde is ook zilveriger dan de ‘bruine’ meun.
  Mooi verhaal. Het klauteren ovrr de stenen herken ik zeer. Wankele boel 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: