Steuren Sleuren op ’t Mun

Op vrijdag 30 maar 2012 ben ik met een groepje visvrienden van witvisforum.nl wezen vissen op karpervijver 8 van ’t Mun te Appeltern. Met vijf man sterk hadden we besloten dat we wel zin hadden in een dagje karpers en hopelijk steuren vangen. Arjan, Marco, Twan, Robbert en ondergetekende waren de 5 gelukkigen.

We wilden een goede plek dus hadden we vanochtend om 7:00 reeds afgesproken bij vijver 8. Twan moest eerst werken en zou tegen de middag aansluiten. Arjan en ik waren al vroeg uit Zwolle vertrokken om op tijd aanwezig te zijn. Ook Marco moest vroeg uit de veren. Robbert woont waarschijnlijk in één van de schuilhuisjes bij vijver 7, dus voor hem was het een thuiswedstrijd.  Bij aankomst was het behoorlijk frisjes. Het waaide stevig en miezerde lichtjes. We besloten aan de ‘verre kant’ (t.o.v. de kantine) van de vijver te gaan zitten, zodat we nog enige beschutting tegen de wind hadden van de dijk die daar achter loopt. Weken mooi weer en nu plotseling dit. Maar ach jas dicht, lekker vissen. Niks aan het handje.
imag02204

Terwijl Marco, Robbert en ik nog aan het opbouwen waren (vooral ik natuurlijk, traag als ik ben), was Arjan ondertussen al aan het vissen geslagen. Rode aarsvin opwekkende spicy nog wat mix van Sonubaits in de method en een ringers boilie aan de hair. Binnen 5 minuten.. hangen! Ik had m’n hengel nog niet eens uit het foedraal en meneer stond alweer te drillen. Helaas, na een korte dril schoot deze vis van de haak. Terwijl ik iets later ook net mijn eerste worp heb gedaan………. BAM! Marco heeft vis en het is nog geen 8:00. WTF, gaat dit de hele dag zo? Al gauw wordt het voor Marco duidelijk: dit is geen karper. En inderdaad na een mooie dril van een minuutje of 10 kan Marco gelijk al een steur z’n net in dirigeren. Niet zomaar één. Het is gelijk 1m+, 105 cm om precies te zijn. Gevangen aan een 11mm halibut pellet.
dsc017491
Eerste vis voor Marco, steur 105cm

Leuk detail: Marco heeft het al dagen over dat ie zo graag een steur wil vangen. Allerlei voorbereidingen had ie al getroffen. Er zouden voerplekjes aangelegd worden dichtbij de kant, PVA sticks waren thuis al in elkaar gedraaid etc. Er moest steur gevangen worden! Wat gebeurt er: eerste beet, zomaar op een plekje midden in de vijver……. hoppa in de pocket, doel bereikt. Het is je gegund Marco, proficiat met deze vangst.

Na deze vliegende start kunnen we even bezinnen. Behalve Robbert, want die vangt onmiddellijk al de ene spiegelkarper (en af en toe een schub) na de ander. Robbert vangt alles op Halibutpellets. Als grondvoer een mix van 2 verschillende groottes hallibutpellets en hennep. Simpel maar zeer doeltreffend.
dsc017541

Rond 8:30 is daar ook de verlossende aanbeet voor mij. Een mooie vette spiegel die goed partij geeft. Gevangen aan een 12mm red halibut pellet van Rixbaits. In de method 2 en 3 mm geweekte micropellets (green betaine en ‘carp’ pellets).
943392a9

Vlak daarna ook de eerste steur voor Robbert. Ergens in de 80 meen ik.
74faaea8

En vlak daarna, weer een steur van 83 cm voor Marco, zijn dag kan niet meer stuk.
920d4dd4
e9deca81
b4e0f379

“He, maar wacht eens even”, hoor ik jullie denken. Waarom lezen wij niks over de vissen van Arjan. Nou, beste lezers, die waren er niet :sad:. Nou, da’s niet helemaal waar, want Arjan kreeg met enige regelmaat een vis aan de lijn, maar verspeelde deze. Echt vreemd, een korte dril en weg waren ze. Geen onderlijnbreuk of zo, maar gewoon losschieten.

Tussendoor kreeg Robbert nog een bijzonder vangst. Wat een gewone aanbeet leek te zijn, was feitelijk een karper met een volledige karperig in zijn bek (onderlijn, wartel, voerkorf en een stuk bovenlijn). Deze lijn was door Robbert gehaakt. Toen dat uiteindelijk duidelijk was moest hij de vis met de hand vangen. Dus met het stuk bovenlijn in de hand de vis uitdrillen. Gelukkig had hij een mooie parabolische arm die de runs van de karper mooi op kon vangen  😆

Tegen voor 11:30 kreeg ook ik eindelijk weer een aanbeet. Het werd al snel duidelijk dat dit een steur was, want hij sprong tot 3x toe tijdens de dril uit het water. Wauw, wat is dat gaaf. 84 cm kon ik na 5 a 10 minuten landen.
bd75484e

Zoals jullie begrijpen vloog de ochtend voorbij. Tegen 12:00 was de tussenstand 2 steuren voor Marco, een karper en een steur voor mij, 3 verspeelde vissen voor Arjan en, let op,: zo’n 15 a 20 vissen voor Robbert  😯  😯  😯  Niet normaal, de één na de ander vloog het water uit. Z’n stek was een modderpoel omdat continue het drijfnatte net in de modder werd gelegd. Hij was echt de enige, want de rest van de mensen aan de vijver hadden het ook niet heel druk. Ondertussen was ook Twan gearriveerd en die was lekker met de vaste stok en de picker (niet tegelijk) aan het vissen geslagen.

Arjan en ik gingen even eten halen in de kantine van ’t Mun en na terugkomst natuurlijk direct verder vissen tijdens het eten. Het was niet wild met de aanbeten en ook bij Robbert liepen de vangsten nu iets terug. Voor hem ook wel lekker rustig natuurlijk 😉

Tegen 13:00 toch weer een aanbeet voor mij en weer een steur!, 83 cm dit keer
6aa32ecb

Vlak daarna ook weer Robbert met een hele mooie 110cm, het dagrecord  tot nu toe.
7b20ecdf

Arjan verspeelde ondertussen nog 2 vissen. En nu was ie het zat. Met z’n allen bedachten we dat het wel eens aan een te kleine haak kon liggen (preston witvishaak, maat 10). Of het klopte weten we niet, maar Robbert bood Arjan één van zijn onderlijnen met Korda karperhaak aan. Vol vertrouwen ging. Arjan weer aan de bak. Hij wisselde ondertussen ook even van grondvoer: geen spicey mix meer, maar een ‘standaard’ vismeel grondvoer van sonubaits. Bij Marco bleef het wat rustiger. Wel aanbeten en wat misgeslagen vissen, maar geen vis in het net. Bij Twan was het geen vetpot. Hij haakte nog wel een paar keer een spiegel, maar deze schoten helaas los. Wel mooi gezicht hoor, zo met de vaste stok met dat lange elastiek. Is toch een stuk lastiger als met de werphengel.

Tegen 14:00 besloot ik dan maar dat tijd werd voor het geheime wapen: Smac. Deze kattenvoerachtige substantie die kennelijk ook voor menselijke consumptie geschikt is, heeft mij wel vaker vis opgeleverd hier, dus waarom nu niet. Een pellet vormig stuk aan de hair, ingooien, en tijdens het strakdraaien….zwiep, terugloper, hangen!! Wat is dit, een duikboot? 😮 Wat het ook is, het zwemt hard en het stopt niet. Van links naar rechts naar het midden, overal. Ook deze vis maakt weer een kleine sprong, steur!! Na 10 minuten of zo kan deze geland worden: 110 cm
img_6581
Redelijk vlak daarna een mooie (relatief grote) schubkarper van 53cm, ook op de smac
b0e8aec2

Plotklaps waar weer een aanbeet voor Arjan en deze bleef hangen! De ander haak werkte dus wel. Tegen 15:45 had Arjan gelukkig toch die felbegeerde vis. Hij en robbert hadden een mooie double hookup:
img_6582
Samen drillen…
e83a8f17
Samen op de foto

En ook voor Twan nu 2 verlossers in plaats van lossers op de vaste stok:
b185819c
cad0978d

Tussendoor voor mij nog een Spiegel van 54cm:
47775e0e

Terwijl hij dat deed kreeg Arjan weer een mooie aanbeet. En ook hij had dit keer een duikboot getroffen. De lijn van Arjan heeft alle hoeken van de vijver gezien en het resultaat mag er zijn, steur van 117cm!! Arjan, daarmee heb jij het dagrecord. Je hebt er lang op moeten wachten en veel vissen voor moeten verspelen, maar daar krijg je dit dus voor terug.
221b0850
zo langzamerhand liep de visdag ten einde. Ik besloot om voor de grap maar eens een barbeel boilie aan de haak te doen(Rixbaits 15 mm barbel cheezers). En warempel, na 5 minuten ik trok er nog een schub uit van  ik meen 54cm
fcc4f66d
Beetje leipe foto

Dat was het laatste wapenfeit op vangstgebied en we konden weer opruimen. Eindstand was:
– 2 steuren voor Marco en nog 1 of 2 verspeeld.
– 1 karper en een steur voor Arjan.
– 2 karpers voor Twan en twee verspeeld (in een halve dag)
– 4 karpers en 3 steuren voor mij

En even een apart stukje voor de absolute topper van de dag, Robbert: 34 stuks 😯  😯  😯  😯 . Twee steuren en de rest spiegel / schubkarper. Niet normaal wat jij er uit trok vandaag Robbert.

Afgezien van Robbert was het dus niet heel vet qua aantallen, maar 4 van ons hebben dus wel mooi een steur van meer dan 1 meter gevangen. Daarnaast was het gewoon alweer een geweldige topdag met mensen die dezelfde passie delen. Dus heren wederom bedankt voor deze gezellige en visrijke dag.

Slotwoord: veel vissers denken dat het bij betaalwateren als ’t Mun simpel vissen is: ingooien en je hebt gegarandeerd vis. Natuurlijk is het wat simpeler als in ‘het wild’ vissen, maar vangstgarantie heb je absoluut niet. Als je goed wil vangen moet je zeker wel je viskunde tonen. Natuurlijk speelt er altijd een portie geluk mee, maar in het voorbeeld van Robbert ben ik er van overtuigd dat hij gewoon de juiste formule voor veel vis op ’t Mun heeft gevonden.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: