Amsterdam Rijnkanaal

JAAAAAAAAA, het kan weer!!!!!!

Dat was vandaag zo ongeveer de algemene houding van de 5 dappere witvishelden van witvisforum.nl die het ARK (Amsterdam Rijnkanaal) tussen Maarssen en Breukelen onveilig gemaakt hebben. Marco, Arjan, Erik, Marinus en ondergetekende waren de gelukkigen. Een puur Zwols – Utrechts onderonsje. Volgens mij had iedereen de avond van te voren al kwijlend z’n hengelspullen ingeladen, voertjes gemaakt en molens afgelikt. Rond 9:30 waren wij allen aanwezig op een mooie plek waar even geen bomen stonden. Blauwe lucht, zon, beetje fris, maar echt visweer.

Erik en Marinus zijn de cracks op dit water en wisten ons te vertellen dat het vissen is op 30 meter van de kant of strak tegen de overkant (al gauw zo’n 90 meter). Wel oppassen met de scheepvaart dan, want je lijn is zo weg. Na (zover nodig) kennis gemaakt te hebben werd de boel opgebouwd en konden de korven te water. Voor mij begon dat gelijk knullig. Ik had 30 meter afgemeten op de kant en de lijn op de lijnclip gezet. Bij de eerste rustige worp met 40grams korf: PATS, lijnbreuk bij de lijnclip. GRRRRR, 20m gevlochtenlijn + 10 meter voorslag de plomp in. Dat begint goed. Niet getreurd, opnieuw optuigen dan maar.
SONY DSC

De rest had ondertussen gevoerd en was begonnen met vissen. Iedereen had voornamelijk wormen, maden en casters op het menu. Arjan had nog een specialiteit bereid, namelijk dode maden gemarineerd in ketjap. Het lijkt gek, maar de eerste vis van de dag was mooi voor hem op deze oriëntaalse combinatie: een brasempje van een cm of 30, op 30 meter uit de kant. Ja, ja, Arjans nieuwe feeder is ontmaagd!!
961160cf

Qua vis bleef het rustig. Af en toe een aanbeet, maar niks heftigs. Na verloop van tijd wist ook Erik z’n eerste brasempje te verschalken. Ook rond de 30 a 40 cm. Ik haalde op een gegeven moment maar weer eens op om te voeren. Hmmm, dat gaat wel wat zwaar, dus er zit wat aan de lijn, maar voelt niet als vis. Bij het naar boven komen van de korf zit er een vislijn aan m’n korf. JAWEL, mijn eigen vislijn die ik 1,5 uur geleden kapot had gegooid. Nou, lijntje binnenhalen dan maar en Joris had in ieder geval z’n voerkorf en wartels terug. Ha, ha, hoe groot is die kans?
SONY DSC
7e1e085d
Wachten…..

Voor de rest was het voornamelijk wachten, ouwehoeren en het gekrakeel aanhoren van 2 Utrechtse vrienden: Erik en Marinus. Mijn god wat een ouwehoeren zijn dat. Schreeuwen, springen, zingen, gillen, maar ze houden de boel wel  wakker. Ik hoop niet dat ze naast elkaar zitten tijdens de forumdag op 14 april aan dit zelfde water. Of juist wel eigenlijk.

Erik en Marinus begonnen in eerste instantie op 30 a 35 meter uit de kant. Maar als geoefende werpkanonnen stelden zij ook hun lantaarnpalen op om de overkant te bereiken (ik begon daar geeneens aan). Regelmatig werden wij getrakteerd op de heftige zwiep van een van de Willik / Tricast die tot het gaatje belast werd. Marinus wist met uiterste precisie z’n voerkorf op ongeveer 1 meter uit de overkant neer te leggen, respect Marinus. Ik moet zeggen dat ik van zo’n moment toch wel de foto van de dag heb weten te maken. Geeft even weer wat voor krachten er op zo’n hengel komen te staan als je 70 gram naar 90 meter wilt werpen. Dit is dus een hengel die als ‘stijf’ wordt geclassificeerd (een Tricast als ik het goed heb?)
961c295c
Foto van het jaar?

Maar eindelijk was daar het verlossende moment voor mij: ik had beet. En niet alleen dat, ik sloeg aan en ving de vis!! Een heuse mini-brasem van 29cm gleed zonder noemenswaardige tegenstand het net in. De eerste vis van 2012, dus gewoon met z’n bleke bakkus op de foto.
d036a2d2

Ondertussen werd Erik tijdens het inhalen verrast met een heuse pos van ongeveer 5 cm. Maar da’s toch alweer 2 vissen voor Erik. Na verloop van tijd ook nog een kleine brasem voor hem.
fb1ee96b

De dag vorderde ondertussen snel en de vis kwam niet echt los. Arjan begon ondertussen licht onderkoeld te raken, want hij dacht dat het wel kon om alleen een poloshirtje onder z’n jas aan te trekken, het werd immers maar liefst 9 graden, dus…. Gelukkig mocht hij na een lange heftige dril een enorme pos landen (of was het nu een grondel?). Dit was ook gelijk het laatste wapenfeit van de dag (qua vis dan). Tegen 16:00 hadden we de boel weer gepakt en konden we allen weer huiswaarts keren.
c091993c

Deze dag was na al die (voor de meesten) visloze maanden erg welkom. De vangsten waren eigenlijk wel slecht, maar het is ook nog wel erg vroeg in het seizoen. Belangrijkste was: het was weer ouderwets gezellig. Een goede generale repetitie voor de forumdag op 14 april. Dat wordt echt een topdag. Dus mannen, bedankt en tot de volgende keer.
dsc001631

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: