Winterwitvissen

Zondag 15-01-2012 ben ik maar weer eens aan het feederen geslagen. Naast wat snoekwerk heb ik de laatste maanden weinig gevist dus ik had er enorme zin in. Het weer zou goed worden. Wel fris maar ook lekker zonnig. De uitverkoren plek was de Berkummer Kolk bij Zwolle. Deze kolk staat in directe verbinding met de Overijsselse Vecht en is gemiddeld 6 tot 8 meter diep, met gaten van 12 meter. Een plek waar de witvis in de winter intrekt (zo beweerd Hengelsport Oost op hun site).

Ik ging erheen met 0 verwachting, maar wel met de hoop op een onverwacht succes. Daarnaast ben ik sinds kort in het bezit van een nieuwe Barbeel hengel (Korum Neoteric 12` Quiver hengel ) en molen (Shimano Super Baitrunner XTR 6000RA). Deze hadden nog geen water gezien. Dus een beetje smijten en daarna ook maar optuigen, zodat ik met 2 hengels kon vissen.

De avond van te voren de spullen al klaar gemaakt. In de zomer staat alles klaar in de schuur, maar nu moest ik de zolder op om e.e.a. bijelkaar te zoeken. De method spullen besloot ik thuis te laten. De Overijsselse Vecht is zowiezo niet zo methoderig (mijn eigen ervaring) en ik had voor de gelegenheid een zak Sensas Super Black en een zak gemalen hennep gekocht. Als aas zeer beperkt: pinkies en casters.  De boilies en pellets bleven lekker thuis. Alleen die voorbereiding had ik al gemist, heerlijk die enorme stapel zooi de auto in slepen. Snoeken met kustaas is heel praktisch, maar voor mij heeft die voorbereiding voor het feedervissen ook iets ‘magisch’ (ok, beetje overdreven, maar jullie begrijpen wat ik bedoel).

Rond 12:00 vertrok ik van huis en het was echt stralend weer. Ik had me natuurlijk dik aangekleed, maar bij het uitladen van de auto zweette ik me al kapot. De jas kon gewoon uit! En we hebben het hier over 15 januari!!!. De opbouw van mijn plek deed ik echt rustig aan, gewoon relaxed. Rond 13:00 had ik een voerplek (genoemde voer vermengd met een handje casters / pinkes) aangelegd met m.b.v. de lijnclip en zat ik prinsheerlijk te regeren op mijn aluminium troon

Vervolgens mijn Korum opgetuigd en eens wat staan gooien met een 80 grams korf. Wat is dat lomp zeg. Dat ben ik niet gewend. Ik kon hem wel goed wegzetten. Straks heb ik in de IJssel minimaal 100 gram nodig waarschijnlijk. Ik had nu wel de dunste top er op gezet (2 oz). Er zit nog een 4 en 6 oz top bij + een avontop, dus ik kan veel zwaarder. Nu had ik de 2, omdat ik ook nog ‘gewoon’ wilde vissen. De korum is geen werpkanon, maar zonder oefening kwam ik toch zo’n 50 a 60 meter schat ik (zonder mooi te mikken hoor). Ik moet ook zeggen dat ik het nog wel eng vind om echt een harde zwiep te geven. Kwestie van oefenen. Op IJssel is ver werpen gelukkig niet nodig, omdat je gewoon op de krib kan gaan zitten (nu niet natuurlijk met het hoge water). Na het speelwerpen een 2e voerplek gemaakt en ook de Korum op de steun gelegd.

Tja, en toen begon het wachten. Heerlijk in de zon ongestoord rustig genieten van de natuur…… nou ja rustig. Totdat de bewoners van de woonboot aan deze kolk hun voorraad vuurwerk gingen opmaken!!!!

En dit ging ongeveer een uur door. Niet al te zwaar vuurwerk, dus het verstoorde de vis niet denk ik, maar het was toch raar.

Daarna keerde de rust weer. Ik wilde wel wat foto’s maken van de stek, maar dit filmpje geeft de sfeer beter weer. Afgezien van de kale struiken lijkt het net een mooie zomerdag!

Voor al de winterstoppers onder jullie: ik hoop dat jullie alweer zin hebben in die mooie dagen in de natuur.

De rest van de dag is eentonig. Om de de zoveel tijd even aas verversen en wat voeren, maar het mocht niet baten. Geen stootje gezien. Nog een maiskorrel geprobeerd, maar dat leverde ook niks op. De enige actie was bij het binnendraaien. Na een slag of 10 leek de boel plotseling vast te zitten. Twee keer trekken en het was weer los. Wat bleek: haak eraf??? Mijn gok: een snoekje zag de tollende made / casters aan voor een hapje. Dit heb ik 2x eerder gehad, maar dat was met een boilie.

Tegen 16:00 gaan pakken (het werd toen ook koud) en ondanks de blankdag was het echt heerlijk. Ik kan haast niet wachten op het voorjaar.

Nog even wat sfeerplaatjes. Ik had tijd zat om te spelen met m’n camera  😕
15fd570a1
Die ‘opening’ in de verte is de Overijsselse Vecht

4f43d4e8
b2575b81
De zon gaat alweer onder, tijd om te gaan

Vorige bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: