Handeling code

Barbeel is een mooie krachtige riviervis en net zoals elke gevangen vis dien je hem / haar met respect te behandelen. Voor de barbeel zijn er nog een aantal specifieke zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Hieronder zal ik in het kort opsommen waar de juiste behandeling van een barbeel uit bestaat.

De landing
Als je je gevangen barbeel uiteindelijk moe gedrild hebt, moet je deze natuurlijk aan land krijgen. Wellicht kan je een klein exemplaar met de hand landen, maar op de Nederlandse rivieren sta je vaak te wiebelen en glibberen op de keien en een ongelukje zit dan in een klein hoekje. Een goed landingsnet is een onmisbaar stuk gereedschap en ik kan me niet voorstellen dat er vissers zijn die er niet 1 of meer in de schuur hebben staan.

Waar voldoet een goed landingsnet voor barbeel aan:

  • Diep en breed: klinkt simpel, maar mocht je een grote barbeel vangen dan is niks zo knullig als een te klein witvis pan-netje, waar je barbeel half uitvalt. Behalve voor de landing is een groot net ook zeer handig voor de reanimatie van de barbeel. Meer hierover wat later in dit artikel. Ik zelf ben in het bezit van deze: Korum Barbel latex Spoon net, de 30″ uitvoering.
    korum-latex-barbel-spoon-schepnet-large-30
    bron: http://www.prestonfishing.nl
  • Rubbergecoat: de rugvin van een barbeel is voorzien van een stekel. Deze wil nog wel eens vast komen te zitten in het net, met beschadiging als gevolg. Met een rubber gecoat net heb je daar geen last van. Bijkomend voordeel: rubber gecoate netten zijn makkelijker schoon te houden en zullen dus minder gaan stinken na een hele dag brasems landen als bijvangst. Daarnaast raakt een haak ook minder snel verstrikt en gebeurd dat toch dan is deze makkelijke los te krijgen.
  • Lange stevige steel: ook een open deur, maar vooral met laag water op een krib is het handig dat je niet hoeft ‘af te dalen’ naar de de natte / gladde keien. Een stevige steel is vooral belangrijk omdat je een vis vaak uit een ‘woest’ stromende rivier moet scheppen. Daarnaast zal de steel ook vast nog regelmatig op de stenen kletteren. Mijn voorkeur gaat uit naar een oversteek of insteek steel. Dit omdat je dergelijke exemplaar indien nodig makkelijk kan inkorten mocht de situatie daar om vragen. Ik gebruik nu de Korum Power Stick. Een tweedelige steel met een max lengte van 2,70. Lekker licht, ijzersterk en mooi strak. Ik heb lange tijd gebruik gemaakt van een goedkope SPRO oversteek steel. Dit soort stelen zijn ook erg sterk, maar ook vrij lomp (dik en zwaar)

Onthaken:
Na de landing dient de barbeel natuurlijk zo snel mogelijk onthaakt te worden. Één ding is daarbij onontbeerlijk: een onthaakmat. Een barbeel (of eigenlijk elke gevangen vis!) op de stenen, grind of harde gras stoppels kan echt niet! Deze matten zijn er in alle soorten en maten, maar een simpel exemplaar is er al onder de €10. Er is dus geen excuus om er niet één te hebben. Leg ook een kleine barbeel die je feitelijk uit de hand kan onthaken op de mat. Één onverwachte spartel en de vis klettert op de stenen. Persoonlijk heb ik bij al mijn vissessies een matje bij me. Of het nou om witvis, roofvis of karper gaat. Zorg ervoor dat eventueel benodigd onthaakgereedschap klaar ligt bij je mat. Nog een laatste tip: zorg er met verzwaring (stenen) op een winderige dag voor dat je klaar liggende onthaakmat niet wegwaait. Je zal niet de eerste zijn die met een mooie vis naar z’n mat loopt en er blijkt geen mat meer te zijn.

Fotograferen / wegen / meten:
Als jullie mijn site een beetje bekeken hebben is er vast wel 1 ding opgevallen: ik maak heeeeel veel foto’s van mijn gevangen vissen. Ik kan hier kort over zijn: doe dit zo snel mogelijk. Dus zorg ervoor dat je camera van tevoren binnen handbereik ligt met de juiste instellingen. Als je met de zelfontspanner een foto wilt maken zorg er dan voor dat de camera / statief al op de juiste plek / positie staat. Indien je met een vismaat op pad bent die je op de foto zet is het natuurlijk nog makkelijker, omdat hij / zij de camera alvast kan pakken terwijl jij bezig bent met de onthaking. Belangrijkste punt als je zelf met de vis op de foto gaat: ga niet staan, maar ga gehurkt / geknield op de foto met de vis boven de onthaakmat. Mocht de vis zich dan aan je greep ontworstelen, dan beschadig je hem / haar niet. Voor het wegen en meten van de vis geld min of meer hezelfde als bovenstaande. Leg alle benodigdheden gebruiksklaar bij de onthaakmat.

Reanimatie en terugzetten:
De barbeel is een krachtpatser die zichzelf tijdens de dril totaal geeft en feitelijk dus uitgeput is. Het is daarom erg belangrijk deze schitterende vis niet zonder meer terug in het water te zetten, maar deze eerst in het water op krachten te laten komen. Het is het handigst dit met behulp van het landingsnet te doen. Dus vis in het net en zover mogelijk met de kop tegen de stroom in op adem laten komen. Indien je een stevige steel hebt kan je deze wellicht tussen de stenen klemmen (indien aanwezig) en heb je je handen vrij voor andere dingen. Een barbeel geeft zelf aan wanneer deze weer weg wil. Let op: in de warme zomermaanden met hoge watertemperaturen en een laag zuurstofgehalte kan dit enige tijd duren. Neem er de tijd voor!

Als je bovenstaande simpele regels hanteert kan je er zeker van zijn dat elke gevangen barbeel goed herstelt en lekker kan doorgroeien voor een volgende keer of een andere visser.

Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: