Snoeken met een visgids

Op mijn verjaardag heb ik van van mijn vriendin een dagje snoeken vanaf de boot gekregen. Gisteren was het zover. Ik moest er helemaal voor naar de kop van Noord Holland in het pitoreske ‘Slootdorp’. Om 8:00 had ik daar afgesproken met de eigenaar van Kingfisher Guided Fishing Tours, Gerrit Ritman. Ik had de nacht doorgebracht in Almere, dus de rit er naartoe was niet zo heel lang.
43b7b5f4-1

Het zou een volledig verzorgde dag worden, dus al het hengelsport materiaal, eten, drinken, alles zat erbij. Toen ik iets na 8:00 aankwam op de afgesproken adres, had Gerrit de boot al te water gelaten en was hij druk bezig de benodige spullen in de boot te sjouwen. Na kennisgemaakt te hebben natuurlijk eerst een bak hete koffie (+1 voor Gerrit, dag is gelijk al goed). Tijdens het warmdraaien van de motor en het koffiedrinken licht Gerrit even de plannen voor de dag toe: we beginnen met trollen en indien dit niet loopt gaan we doodazen. We blijven de hele dag min of meer op dezelfe plek. Dus een vast ‘parcour’ waar we de hele dag zullen rondvaren. Gerrit heeft op mijn verzoek ook nog een baitcastertje meegenomen, zodat ik wat kan oefenen met werpen met een reel in de loop van de dag. Er staat een grote tas met kunstaas in de boot en in de auto staan ook nog de nodige tassen, mocht dit niet genoeg zijn.
9d6c35af-1
Goed materiaal is aanwezig, altijd handig

We beginnen met wat SPRO Screaming Devils en met Musky Mania Ernie pluggen te trollen. Een wonderbaarlijk dag is het vandaag, want voor het eerst sinds 2 weken zie ik weer eens stukken blauwe lucht. Ik was haast vergeten dat dat ook nog kon. Wel geluk dat het net vandaag zulk weer wordt. Wel koud natuurlijk, maar daar kan je je op kleden. In loop van de ochtend worden we nog wel verrast met een paar korte buitjes, maar dat levert dan ook gelijk weer mooie plaatjes op.

5eb04716-2

Maar goed, allemaal leuk en aardig die regenboog (en ijsvogels en eenden en zwanen), maar daar kom ik niet voor natuurlijk. Ik wil snoek vangen. De ochtend is taai echter. We varen min of meer dezelfde route (ik schat een 1,5 tot 2 km per ‘rondje’), maar met veel afwisseling. Links aanhouden, rechts aanhouden, langzaam varen, snel varen, kunstaas wissels etc. De fishfinder aan om aasvis en richels te spotten. Na een paar uurtjes maar even naar de auto om wat savage gear pluggen te halen. Tot nu toe echter geen succes. Gerrit baalt al wel een beetje, want hij kent mijn snoekgeschiedenis (koning blank) en zijn belangrijkste doel is om mij het vertrouwen terug te geven.

Ondertussen hebben we gezelschap gekregen van een bootje met conculega’s. Zij vangen wel vis en dat is toch raar. Tegen het eind van de ochtend varen we langs hen en zijn ze net druk bezig een schitterende dame van 110,5 cm te fotograferen!!! En dat op een plek waar wij die ochtend al wel 5 of 6 keer voorbij gevaren zijn. Dat doet de deur dicht. Na de nodige complimenten vragen we ze toch even waar zij dan mee vissen. Met Ernies is het antwoord. Ze vangen alleen daar nog snoek mee. Wij knopen dan ook gelijk een ernie aan de wartel en gaan weer verder. Om 12 uur werkt dat dan eindelijk, een snoekje van 58 cm kan de verleiding niet weerstaan. Eindelijk weer eens niet geblankt. Klein,maar de 0 is weg.
277127ab-2
Ook voor het eerst de kieuwgreep geprobeerd, maar dat vergt nog wat oefening. Je bent een prutser of je bent het niet 😦
4c1f613f-2
De vis heeft wat bloedzuigers op zich wat Gerrit’s vermoeden bevestigt dat de snoek diep ligt. Op of tegen de boden, want daar komen die bloedzuigers immers vandaan. Stipt een half uur later heeft ook Gerrit de eerste vis in de boot. Een 60er op een bijna zwart Ernie.
fd0326e6-2

Weer een half uur later varen we een stukje verder naar een bruggetje waar we nog niet gevaren hebben. Gerrit weet te melden dat hij al heel vaak bij die brug is geweest, maar daar heeft ie nog nooit een vis gevangen en… BAF!, daar klapt er dus weer een snoekje op mijn Ernie (ook een zwarte). Wat zij je ook alweer Gerrit? Grrrr 61 cm, precies evengroot als mijn huidige PR (die ik op een boilie gevangen heb), maar ze worden al groter. Helaas vergeet Gerrit even dat ik een blije doos ben die met alle vissen op de foto wil. Foutje, bedankt 😡 .

Maar goed, een leuk ritme zo. Elk half uur een vis? Dat kan nog een leuke middag worden. En we hebben eindelijk het lopende aas gevonden. De bijna zwarte Ernie (officiele kleur naam ‘Black Perch’). ‘Helaas’ doorbreekt Gerrit dit ritme door een kwartiertje later alweer een mooie dame te haken, een stuk groter 84 cm dit keer.
e7a874f3-2
Ondertussen nuttigen we ook onze lunch in de boot. Gerrit houdt niet van half werk, dus broodjes gerookte zalm, Carpacio en oude kaas staan er op het menu.

Officieel ben ik weer aan de beurt voor vis,maar de volgende aanbeet blijft uit. We trollen vrolijk verder en we besluiten het doodazen maar even te laten voor wat het is. Op een gegeven moment varen we over een richel en daar haakt Gerrit wederom een mooie 70er (78 uit mijn hoofd).
9fc5f060-2

Vistechnisch blijft het even rustig nu. Maar de zon schijnt behoorlijk en we ouwehoeren de tijd voorbij. Het trollen slaat Gerrit op een gegeven moment op de darmen en we leggen even aan voor een sanitaire stop, zodat Gerrit kan drollen 😆 😆 .De dag begint zo langzamerhand ten einde te lopen, maar vlak na de sanitaire stop toch weer een mooie aanbeet voor Gerrit en een mooie 70er is het resultaat. Deze staat helaas niet op de foto. Wel appart hoor, we vissen met hetzelfde kunstaas uit dezelfde boot, maar Gerrit heeft net iets meer geluk. Waarschijnlijk trekt hij z’n aasje net iets dichter langs de snoeken, zodat hij ze pakt.

Nog één rondje en de dag is alweer ten einde. Op de laatste meters mist Gerrit naar eigen zeggen nog echt een dikke vis en dat was dan het laatste wapenfeit voor de dag. Een slechte ochtend (qua vangsten dan), maar de middag heeft toch 6 vissen opgeleverd in 4,5 uur tijd.

Samenvattend een heerlijk dag. Zoals al mijn visdagen is tie weer voorbij gevlogen. Nog steeds echter niet de grote en hoeveelheden vis waar ik op gehoopt had (voor mij dan). Gerrit is gelukkig een toffe vent en we hebben meer geluld dan vis gevangen, maar zoals iederen het waarschijnlijk wel met me eens is: gezelligheid net zo belangrijk als vangen. Wel spierpijn trouwens in mn rechterarm, want dat trol aas trekt wel je arm uit de kom.

Om tenslotte maar eens keiharde reclame te maken voor Gerrit en z’n bedrijf : als je net zoals ik weing tot geen roofviservaring hebt (op een boot) en je wilt het eens proberen? DOEN!! Leerzaam, gezellig en nog vis ook. Je hoeft geen materiaal aan te schaffen, want Gerrit is voorzien van alle materialen op roofvisgebied. Nu was het snoeken, maar hij kan je ook meenemen om te verticalen of dropshotten e.d. De doorgewinterde goed vangende roofvissers onder jullie vinden dit misschien sukkelig (dat mag), maar ja ik ben nu eenmaal een starter.

Op zijn website vind je alle info die je nodig hebt:
http://www.kingfishertours.nl

EN NEE, ik heb geen connecties met zijn bedrijf. Ik ben wel enthousiast, vandaar dit ‘reclameblokje’

Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: