Zelfbouw kunstaas (spinnerbait)

Ik ben op dit moment een beginnend snoeker. Ik wil me vooral gaan richten op struinend vissen met kunstaas door de polder. Ik wil niet gelijk voor een vermogen aan kunstaas gaan kopen, maar ik wil wel een kleine collectie met van alles en nog wat, zodat ik alle kanten op kan. Dus pluggen, spinners, shads etc.

Nou heb ik onlangs wat zelfbouw kunstaas gekocht bij http://www.pear.nl. Een leuke site (met een wat amateuristisch uiterlijk), met heel veel artikelen voor de zelfbouwer. Niet alleen spinners etc. maar ook artikelen voor jerkbait en softbaitbouw. Je kan ook een aantal ‘kits’ kopen. Dus ideaal voor de beginner zoals ik. Het leveren duurde wat lang (dus ik begon me al zorgen te maken), maar na een belletje wist de eigenaar me te vertellen dat het wat langer duurde, omdat de tailspinner body die ik besteld had nog gegoten moest worden. Een paar dagen later was alles alsnog in huis.

Ik heb dus een spinnerbait en een tailspinnertje aangeschaft Het leek me leuk om de bouw (of eigenlijk het in elkaar zetten) met jullie te delen. Er zat geen handleiding bij de kits, maar op de site van pear kon ik genoeg informatie vinden.

Eerst de spinnerbait:
Naam: ‘Spinnerbait Colorado kit’
Kleur: ‘Yellow Zebra’ bladen (maat 2 en onbekend), geel/ zwarte skirt
Gewicht: onbekend
Prijs: €3,75
Eerst een overzicht van de kit:
7b959ec9

Stap 1: Schuif de skirt over de haak
img_6141

En daarna over de verdikking onder loodkop
img_6142

Stap 2: Schuif nu de ruiter met het kleinere blad en de kraal over het draad. Ik wist eigenlijk niet aan welek kant ik het dikke gedeelte van de kraal moest zetten. dus dit is een gokje.
IMG_6143

Stap 3: Vouw vervolgens een oogje in het draad. Dat is overigens het moeilijkste gedeelte van het geheel. Wat een gepruts!
img_6144
img_6145

Stap 4: Bevestig de splitringen en het warteltje aan het grote blad
img_6146

Stap 5: bevestig de wartel met blad m.b.v. de splitring aan het oogje en voila, de spinnerbait is klaar.
img_6147

NB: na de eerste testen kwam ik er achter dat ik het voorste kleine spinnerblad verkeerd om heb gemonteerd, hierdoor draait ie niet.Beetje jammer natuurlijk

Dan de tailspinner:
Naam: Complete Tailspinner met Colorado blad
Kleur: ‘Yellow Zebra’ blad (maat 2)
Gewicht: 22 gram
Prijs: 2,50

Een overzicht van de kit:
img_6148

Stap 1: schuif de ruiter met het blad en de kraal over het draad.
img_6149

Stap 2: vouw de achterzijde van het draad om zodat het blad met de kraal er niet afkunnen. Houdt wel rekening met hoe je dit doet, zodat je lijn niet verstrikt kan raken in het oogje. Op de foto kun je het duidelijk zien. De rest van het draad knip je af.
img_6151
img_6152

Stap 3: met de splitring bevestig je de haak aan het onderste oogje, en klaar is je tailspinner.
img_6153

Ik hoop dat jullie mijn gehobby leuk vinden en wellicht kan je zelf ook lekker gaan prutsen. Het lijkt me erg leuk met dit ‘zelfgemaakte’ kunstaas iets te gaan vangen. Het is niet heel moeilijk om te maken, maar een dergelijke vangst geeft veel voldoening (lijkt me). Geen idee of het lukt, maar we zien wel. Ik denk overigens dat de tailspinner meer geschikt is voor baars (of roofblei).

Overigens heb ik ook nog een kant en klare spinnerbait gekocht:
De ‘Spinnerbait economy zwart’, 30 gram, slechts €2,25.
Deze diende ook als voorbeeld voor de bouw.
img_6154

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: