Stadsvijver in Westenholte (Zwolle)

Ondanks de 2 slechte visdagen van mijn vismaat Arjan, heb ik besloten dat ik het toch ook eens ga proberen in de wijk Westenholte, en wel aan de vijver aan de Tormentilweg.

Ik had vanochtend de spullen al in de auto geladen, zodat ik gelijk na het werk door kon stomen naar het water. Nog een klein dompertje was dat mijn (nieuwe) bakje met wormen totaal bevroren was (één klomp). Ik heb onlangs een minikoelkastje (30×40 of zo) gekocht voor maden / wormen. Deze doet het echter een beetje te goed. De wormen stonden op de bodem van het koelkastje en dat is waarschijnlijk ook het koudste gedeelte. Nou ja, in het voer knippen dan maar.

Ik was vroeg begonnen met werk en hoefde slechts 5 minuten te rijden vanaf daar. Zodoende was ik rond 15:15 op de plaats van bestemming. Oei, dit water ziet er echt ‘methoderig’ uit. Vrij helder, waarschijnlijk niet te diep, veel waterlelie of plompeblad bedden. Zeelt? Karper? Als het gaat gebeuren, dan hier. Een lekker zonnetje, graadje of 18, whoeaaaaaa!!! Dit gaat helemaal lukken!
img_5887
Begonnen met de opbouw en als eerste de methodfeeder opgetuigd. 30 grams Preston elastiek korf aan de hoofdlijn en een 10mm Ringers Shellfish boilie op de hair. Als voer Sonubaits ‘Supercrush F1’. Korfje of 5 voeren m.b.v. de lijnclip en vissen maar. Rond 15:45 was ik dan echt aan het vissen.

Gelijk daarna begonnen met de klassieke feeder op te tuigen. De meest simpele montage mogelijk: wartel met ‘ingebouwde stopper’ op de hoofdlijn, lusje in de hooflijn en daar een 45 cm onderlijn met 14/100 met haak 16. Als lokvoer een korfje of 5 ‘Sensas 3000 Attractive’, verijkt met maden, gecrushte mais en ontdooide diepvrieswormen (er leefde er zelfs nog 1!!). Op de haak 1 maiskorrel en een stuk of 3, 4 maden. Rond 16:10 lag ook dit in de plomp.

Na een kwartiertje de eerste aanbeet op de klassieke feeder. Raak, en een redelijke brasem van 48 cm gleed m’n net in. Weinig strijd, eigenlijk gewoon naar me toe zwemmen en pas vlak voor de kant een hoop getrek en gedoe. Een mooie donkere, maar wel wat plekken helaas.
img_5874
Na opnieuw ingegooid te hebben nog geen 5 minuten later weer beet. Aanslaan, een kort verzet (5 seconden of zo) en onderlijn gebroken. Balen, maar het gaat lekker in ieder geval.

Nieuwe onderlijn er op en gaan met die banaan. Vrij snel daarna een kleine blankvoorn van 14 cm. Vlak daarna weer beet. Na aanslaan lijkt er niks aan te zitten maar… toch wel. Een hele schub is het resultaat, mooi op de punt van de haak geprikt.
img_5877

De Method doet ondertussen helemaal niks, dus maar eens een aaswissel. Een Sonubaits 8mm crab pellet i.c.m. een maiskorrel moet de grote jongens aan land gaan brengen. Watertandend kijk ik naar dit lekkers. Ik had het wel geweten als ik een vis was.

Ondertussen weer een vis op de klassieke feeder. Nu een ruisvoorn van 19cm, die hadden we nog niet. Nou, da’s al 3 soorten. Niet allemaal even groot, maar wel leuke afwisseling. Vlak daarna weer een blankvoorn van 17cm.

Nog steeds niks op de method, dus nu maar eens een zoete aasvariant. Sonubaits 10mm boilie pinapple i.c.m. een maiskorrel. Dat is de goede keuze, want al na 5 minuten een terugloper en hangen. Een brasempje van 43 cm is de Sjaak (spreekwoordelijk natuurlijk, want waarschijnlijk heet hij / zij helemaal geen Sjaak). Terwijl ik bezig ben met onthaken en meten, begint m’n klassiek feeder ook te zwabberen. Shit, wat nu. Snel die method brasem terug en gelukkig heeft een vis aan de klassiek zichzelf goed gehaakt. Een klein brasempje van 37 cm, in dezelfde minuut als de vorige. Da’s toch geen ontspanning meer!!

Beide hengels weer klaargemaakt en weer vissen. Bij de method is de maiskorrel van de hair, maar de boilie is nog goed, dus op de gok toch maar weer te water die handel.

Nog geen 10 minuten later op de klassieke feeder komt een mooie ruisvoorn van 21 cm binnen. Dat zijn toch ook wel hele mooie vissen met die knal oranje vinnen. Niet groot, maar ze gaan voor hun formaat nog best te keer.
img_5883

De method ligt er nog geen 10 minuten of weer een terugloper en weer een brasem van 50 cm. alle brasems doen tot nu toe hetzelfde. Meezwemmen tot vlak voor de kant en dan een beetje stoer lopen doen.
img_5885

Het is in ider geval duidelijk dat de zoete pinapple boilie vandaag goed valt bij het visvolk, want nog geen 10 minuten later op dezelfde boilie weer een brasempje van 40 cm. Ook de klassieke feeder levert weer een hele kleine ruisvoorn op van 13cm.

Op de method wordt het nu weer iets stiller (oe, al 20 minuten geen beet ). Dus maar even een nieuwe, verse pinapple boilie op de hair. De oude was toch wel een beetje erg slijmerig geworden. Goede keus, want al na 5 minuutjes weer een brasem van 51 cm
img_5890
Weer 15 minuten later eerst een beetje zacht gepruts op de methodtop. Ik dacht eerst dat ik het zelf was (zit niet altijd even stil op m’n plateau), maar uiteindelijk toch een mooie zwabberende top en hebbes. Ik denk eerst aan brasem, maar hij zwemt toch wel hard richting de lijn van m’n 2e hengel. Dat willen we niet, dus stuur ik hem voorzichtig de ander kant op. Oeps, iets te lang, want nu komt ie weer in de buurt van een lelieveld redelijk dicht bij de kant. Daar kan ik hem in ieder geval net uitkrijgen. En één ding is duidelijk nu: dit is geen brasem. Mijn hoop wordt uiteindelijk bevestigd: zeelt! Een mooie (zijn er ook lelijke zeelten?) van 47cm.
img_5891
Vlak hierna weer een kleine ruisvoorn op de klassieke feeder. Terwijl ik de deze onthaak, zie ik plotseling dat de method weer slap ligt. De ruisvoorn gaat terug en ik pak de method rustig op. Binnendraaien en vis! Wat het was zal ik nooit weten. Aan de nadere kant van de lijn wordt plotseling namelijk een enorme spurt genomen en…… alles eraf. Zou het karper geweest zijn? Of gewoon een brasem i.c.m. een zwak punt in de lijn / knoop? Ik zou graag willen dat het karper was en ik vermoed het ook, want de spurt was echt hard. Maar zoals gezegd. We zullen het nooit weten. Ik vind het wel erg vervelend overigs dat er nu ergens een grote vis rondzwemt met een voerkorf aan z’n bek. Een onderlijntje is tot daar aan toe. Ik moet wellicht toch maar eens overstappen op een ander merk / type elastiek korf voor de veiligheid van de vis.

Het hoogtepunt van de namiddag / avond lijkt nu wel geweest te zijn. De method blijft stil. Op de klassieke vang ik nog een ruisvoorntje van 12 cm, een brasem van 31 cm en ten slotte een klein blankvoorntje van 12 cm om af te sluiten. Het wordt dan ook al langzaam aan weer donker (waarom zo snel alweer?! ), dus tijd om op te ruimen.

Samenvattend: een heerlijk middagje / avondje vissen, met als resultaat:
– 7 brasems tussen de 31 en 51 cm
– 4 klein formaat blankvoorns
– 4 klein formaat (nou 1 van 21 cm dan) ruisvoorns
– 1 zeelt
– 1 schub (nee geen schubkarper, gewoon 1 schub)
– 2 grote(?) vissen verspeeld.

Ik heb niet stil hoeven zitten, veel beet, nauwelijks vis misgeslagen, lekker weer, mooie omgeving. Helemaal top dus.

Vorige bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: