Lage Vaart, Almere

Gisteren eens naar Almere gegaan om daar te vissen op de Lage Vaart aan de Trekweg. Vrienden van ons wonen in Almere en hun zoon en dochter (8 en 12) wilden erg graag een keertje met mij gaan vissen. Het plan was overdag vissen en ’s avonds vis fondue. De dag zou dus zowiezo visrijk worden. Die vriend van mij had een simpel werphengeltje met dobber voor ze gekocht en nadat ik die opgetuigd en uitgelood had gingen we op pad. Pa natuurlijk ook mee, maar meer voor de foto’s, koffieschenken en zonnebaden.

Het was een drukte van belang bij de plekken waar het riet niet in de weg stond. Alleen maar karpertentjes. Op een stuk van 200 meter stonden wel 10 bivy’s met hele gezinnen erbij. De voerboten voeren af en aan, maar gelukkig konden wij verderop toch goed zitten. Eerst de kinderen op weg geholpen. Ik wilden nog gaan peilen en zo, maar kwam er al snel achter dat dat geen zin had, omdat de hengel eigenlijk nooit op dezelfde plaats lag. Het jongentje wilde natuurlijk wel z’n zelf gevangen wormen aan de haak (daar was hij zo trots op) dus dat als eerste aas te water. Het weer was echt super, dus dat was wel eens fijn.

Daarna zelf maar gaan opbouwen. N.a.v. wat verhalen op het forum over dressuur water besloot ik alleen de method feeder op te tuigen. Na wat werpproblemen bij mijn vorige vissessie besloten het verlengstuk van m’n feeder en ook de 3 oz top te gebruiken (wat stijvere hengel). De spoel met gevlochten lijn op de molen, want het stroomde nog wel een beetje. Met de 30 grams preston elastiekkorf een voerplek aangelegd op ongeveer 2 meter uit de overkant dus ongeveer 50 a 55 meter? Het werpen ging nu perfect i.c.m. de lijnclip. Als aas een 10mm witte Ringers shellfish boilie. Rond 14:30 was ik aan het vissen. Al na 10 minuten een zwabberende top en een kleine brasem van 33 cm in het net. Mijn vriend stond gelijk klaar met de camera, dus dan moet ik de foto ook maar plaatsen natuurlijk.
32459

Ondertussen had ik bij het zoontje van mijn vriend de worm vervangen voor maden en ook hij ving gelukkig z’n eerste visje. Een voorn van een cm of 10. Helemaal zelf gevangen, dus trots. En eigelijk best knap op een werphengeltje met heel veel losliggende lijn waardoor aanslaan voor zo’n mannetje heel lastig is.

Gesterkt door deze eerste snelle vangsten de Ringers boilie maar weer te water. Maar het viel stil. De kinderen hadden veel beet, maar de concentratie was bij hen nog niet altijd aanwezig om dat ook te zien. De hengel werd om de beurt bevist door de dochter en door de zoon. De dochter is wat ouder en snapte best goed hoe ze moest aanslaan, maar ik schat dat ze er toch een keer of 6 of 7 naaszat. Toen de hengel weer naar het zoontje ging ving hij toch weer een vis. Trots als een pauw ging hij ermee op de foto. Met natte handen, want dat vond ik een belangrijke les om mee te geven aan de kinderen die dag.
SONY DSC

De rest van de dag was het erg rustig qua vangsten (alweer 😦 ). M’n hele arsenaal aan bolies, pellets en mais weer de revu laten paseren, maar niks leverde vis op. Later ook nog wat kleine Ringers voerpellets aan het lokvoer toegevoegd, maar dat leverde ook niks op. Drama, drama, maar ik heb dit seizoen nog nooit met zulk lekker weer gevist (op de slippers in korte broek). En het was erg gezellig, want ondanks de magere vangsten hielden de kinderen het goed vol. Ook geinig dat er op een gegeven moment een waterslangetje (ringslang) van een cm op 50 vlak bij ons het riet in zwom. Ziet er heel appart uit.

De hengel van de kinderen raakte op een gegeven moment gigantisch in de pruik en de lijn moest afgeknipt worden. Omdat ik geen zin had in weer de dobber uitloden heb ik voor het laatste uurtje snel even een voerkorf montage opgezet zodat er nog wat doorgevist kon worden. Dit leverde echter geen vis meer op.

Als één van m’n laatste nog niet geprobeerde aasjes een Sonubaits 8 mm crab pellet op de hair gezet. Daar kwam binnen 5 minuten eindelijk vis nummer 2 op af. Wel leuk: voor het eerst heb ik nu ook eens een typische method aanbeet gehad. Sterker nog, ik kon m’n hengel nog maar net vastpakken, de top lag al in het water! Het was een brasem van 53 cm die nog leuk partij gaf. Ook een mooi exemplaar zonder plekken. Mijn vriend vond het leuk om wat foto’s te schieten van de dril en de landing, dus gezien het verder vrij saaie verhaal zal ik ook deze foto’s maar plaatsen, dan lijkt het nog wat.
landing
SONY DSC
Tja mensen, als je zo weinig vangt als ik dan moet je alles maar vastleggen ook.

Een half uurtje later opgeruimd en tijdens de visfondue later die avond zagen we een stuk meer vis dan de rest van de dag.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: