Feederen / roofvissen op het Overijssels Kanaal

Na een ochtend vol regen vandaag besloten toch maar weer gaan vissen. Over drijfnatte wegen naar een mooi plekje aan het Overijssels kanaal gereden tussen Zwolle en Heino direct naast de N35. Sinds 1988 is er geen scheepvaart meer op dit kanaal waardoor de bodem niet meer omgewoeld wordt door schroeven. Waterplanten kunnen daardoor goed groeien en het water is mooi helder.

Ik heb hier nog nooit gevist, dus ben ik de dag van tevoren al even wezen kijken of het er visbaar was qua beplanting (zowel in als langs het water). Het bleek dat aan beide kanten van de N35 een soort betonnen vissteigertjes gemaakt waren tussen het riet. De beplanting in het water was te verwaarlozen. De steigertjes waren een meter of 60 van betonnen duikertjes en een brug, altijd goed.

Aangekomen op de locatie ben ik naar het steigertje gegaan aan de meest brede kant. Ik gok dat het daar maximaal 15 a 20 meter breed was. Een beetje lichte begroeiing in het water voor de stek, maar daar kon ik mijn vis wel uit houden.
img_5730
Aan de ene kant uitzicht over de landerijen…..
img_5734
en aan de andere kant een drukke doorgaande verkeersweg (N35)

De auto kon ik gelukkig vlak achter me parkeren, dus geen gesleep met spullen langs de waterkant. Als eerste m’n vlonder opgebouwd en de paraplu geïnstalleerd, want het begon weer zachtjes te regenen. Dit duurde maar kort en de paraplu is de rest van de middag opgevouwen gebleven.

Het water stroomde licht en er kwam af en toe wat plantenmateriaal voorbij drijven, maar dat mocht geen naam hebben. Toch besloten mijn gevlochten lijn te gebruiken en de voorslag te voorzien van een ‘standaard’ in de winkel gekochte SPRO feeder montage ding, voorzien van warteltjes voor onderlijn en korf. 40 grams korf, 45 cm onderlijn, 16/100, haak 16. Als voer Sensas feeder voer verrijkt met gecrushte mais, casters en maden. Kortom: ik besloot de hoofdvisserij vandaag ‘klassiek’ te doen. Na gevoerd te hebben (1,5 meter uit de overkant) starte het vissen om 13:15 precies met als aas een cocktail van mais, maden en een mestpiertje.

Daarna gestart met het opbouwen van m’n method feeder. 30 Grams elastiek korf, 10cm onderlijn met hair, 18/100, haak 10. Als voer Sonubaits method voer, met wat geweekte Ringers voer pellets (van die hele kleintjes). Als aas in eerste instantie een witte Ringers 10mm shellfish boilie.

De klassieke feeder deed helemaal niks, dus het aas maar eens veranderd, 3 maden en 2 casters. Na een minuutje of 10 kreeg ik daar telkens kleine tikjes op. Ik dacht voorntjes of wellicht zat er een pos aan? Dit ging de hele tijd zo door tot 14:00 precies. Toen een paar felle tikken op de top, aanslaan en hangen! Grote sterke vis, geen brasem? Hij ging flink tekeer en ik was heel benieuwd. Toen een kolk aan de oppervlakte en .. onderlijn gebroken Gezien de laffe aanbeetjes en de kracht van de vis ben ik er redelijk van overtuigd dat het een zeelt was. Helaas zal ik het nooit weten. De boel beaast en weer ingegooid.

Een kwartiertje later weer een paar tikken op de top en een terugloper. Een kleine brasem van 42cm, die verrassend goed partij gaf en er puntgaaf uitzag. Helemaal geen straf om te vangen.

De method deed niks, daarom maar ingedraaid en de hair voorzien van een Sonubaits 8mm witte cholodade boilie.
Korf vullen, ingooien, shit naast m’n voerplek.
Weer korf vullen, ingooien, nu weer te dichtbij.
Voor de derde keer korf vullen, ingooien, aaaargh, in het riet!!!
Trekken, trekken, gelukkig hij schiet los. De korf valt ongeveer 75 cm uit de kant in het water. Dat gaat lekker de korf zit nu vast onderwater………. aan iets dat zwemt???!!! Het voelt groot en het gaat tekeer. Ik ben heel benieuwd wat dit in godsnaam is. Aan de kracht te voelen vermoed ik dat ik een vis vals gehaakt heb die toevallig de korf op z’n kop kreeg. Vlak aan de kant zie ik het eindelijk: SNOEK! En best een grote. En ook niet vals gehaakt. Voor de kant neemt ie nog een paar spurten, maar ik wil hem zo snel mogelijk in m’n net voordat de lijn breekt. Wonder boven wonder lukt dat. Een snoek van 61 cm aan een witte chocolade boilie, keurig in de bek gehaakt Het moet niet gekker worden. Tijdens het onthaken breekt de onderlijn, dus het was op het nippertje. Mijn eerste snoek sinds 20 jaar. Op de method feeder (modelletje lantaarnpaal 23 euri incl. molen).
snoek1
61 cm snoek op een chocolade boilie, dus……..

Mijn theorie is dat de korf precies voor de neus van die snoek gevallen is en dat hij gelijk reageerde op dat witte bolletje dat zo aanlokkelijk voor z’n neus danste. Dus roofvissers van Nederland. Gooi dat kunstaas maar weg en koop allemaal method korven met stalen onderlijntjes. Het methodsnoeken is geboren.

Maar goed, nagenietend en ook wel trillend weer over tot de orde van de dag. Op beide hengels blijft het rustig. Nog wat aaswissels uitgevoerd. En op de klassieke feeder nog 2 kleine brasems gevangen van beiden 39 cm. Ook deze vissen waren lekker sterk voor een brasem en zagen er goed gezond uit.

Daarna bleef het angstvallig stil op beide hengels. De method feeder maar afgebouwd, want naast snoek was het helemaal niks.

In mijn pinkstervakantie echter heb ik een simpel spinhengeltje gekocht en wat kleine ondiep lopende plugjes. N.a.v. de vangst van die snoek dacht ik dat het misschien ook wel leuk zou zijn om nog wat meer roofvisjes te vangen. De andere feeder ook uitgehaald en werpen maar, het was toen iets voor half 5.

Na drie worpen, pats, een snoekje van 33cm. Klein maar fijn, erg geinig dit. en zo snel! Ik juichte best hard en een passerende fietser maakte een beetje lullige opmerking over de groote van de vis, maar ik was gewoon blij.
snoek2
33cm, klein maar fijn

Na nog 5 minuutjes, een stukje verderop. Pats, een baars van 20 cm. Ook geinig.
baars

Weer 15 minuten later haalde ik de plug vlak langs wat plompenbladeren in het midden van het kanaal. Ik voelde een rukje, maar zag ook de bladeren bewegen. Wellicht de plant gehaakt??? Toch nog maar eens erlangs halen. En bij de 2e keer…. pats, een snoekje van 36 cm.


Dit is echt leuk, 3 van die venijnige beestjes in amper 30 minuten!

Na nog 10 minuten echter sloeg het nootlot toe. Ik haakte een overhangende eikeboom van een meter of 40. Deze heb ik verspeeld en mijn enige stalen onderlijn en m’n plugje waren weg. Ik zag het maar als een teken om te stoppen.

Daarna nog even een half uurtje met de feeder gezeten, maar er gebeurde helemaal niks meer. Dus lekker afgebouwd en naar huis gereden.

Al met al een visdag die voor mij veel had. Niet zo heel veel vis, maar veel afwisseling en natuurlijk die bizarre bijvangst. Ook nog eens heel lekker weer uiteindelijk. Heb heerlijk in de zon gezeten.

Tenslotte een collage van de 3 brasempjes, altijd leuk toch?

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: