Feederen op de Overijsselse Vecht

Op 17-08-2011 heeft het summum der Zwollse sportvissers z’n krachten gebundeld. Witvisforum.nl vrienden “Zwollenaar” (a.k.a. Arjan) en “Joris10” (ik dus) hebben na uitvoerig contact via het forum besloten dat het maar eens tijd werd om samen te gaan vissen. Door mijn (illigale) ervaringen van een paar dagen geleden in een dode zijtak van de Vecht 2 kilometer stroomafwaarts en op aanraden van medeforumlid “Stevens”(nog bedankt voor de nodige info!) besloten we het eens te gaan proberen op de Overijsselse Vecht bij Dalfsen aan de Ruitenborghweg

Ik was hier 2 dagen van tevoren alvast even heengereden en het zag er mooi uit. Redelijk wat begroeiing aan de kant, maar voldoende visplekken tussendoor.

De Vecht stroomde op dat moment behoorlijk hard, dus gisteren nog snel even gevlochten lijn gehaald op m’n reserve spoel (6/100, trekkrachtvan tegen de 10 kilo), omdat dat beter in de stroom ligt (minder vat). Arjan was gelukkig al voorzien van een dergelijke hoofdlijn.

Na deze voorbereidingen was het tijd om te gaan vissen. ’s Ochtends om 5.30 stond ik al bij Arjan voor de deur en even na 6:00 stonden we al aan het water. We waren de eersten dus konden een goede plek uitzoeken. De plek naast mij was helaas voorzien van menselijke fecaliën (ja, stront dus), dus die viel af. Hoe ik weet dat het menselijk was? Nou, door de grote hoeveelheid wc papier die ernaast lag, kansloos!.

Afgezien van dat puntje was het water mooi glad maar stroomde nog steeds flink en her en der sprong er vis uit het water. Dat zag er goed uit. Omdat ik altijd nogal bepakt en bezakt ga vissen begon ik rustig op te bouwen. Arjan fietst normaal naar z’n visstekken en is daardoor veel lichter bepakt en staat binnen een mum van tijd te vissen. Als montage voor hem de bekende open lus montage met 40gram voerkorf en 22 cm onderlijn, beaast met maden. Als voer een Sensas feeder voer verrijkt met maden en mais. Het geheel mikte Arjan een paar meter over het midden van de rivier. Terwijl ik nog stond op te bouwen haakte Arjan z’n eerste vis al. Een kleine voorn van 15 cm. Klein, maar vis is vis en ze willen in ieder geval. Het bleef niet bij deze ene. De aanbeten voor Arjan volgende elkaar snel op. Letterlijk ingooien en bij het strakdraaien begon de top al te zwiepen. De ene vis na de ander kwam binnen. Soms werd er misgeslagen, soms werd er één verspeeld. Geen hele grote, maar wel erge mooie gave vissen en vele soorten (blankvoorn, rietvoorn, blei, baars, brasem). Af en toe wisselen met aas (mais, maden of combies), het werkt allemaal.
img_5514
img_5511
img_5520

Traag als ik ben stond ik nog steeds te prutsen met m’n spullen. Ondanks Arjan z’n initiële succes besloot ik toch anders te gaan vissen. Bij mijn vorige sessie had ik veel succes met de methodfeeder met choco boilies. Omdat het veel te hard stroomde voor de method, besloot ik een helicopter montage op te tuigen aan m’n voorslag met een 40 gram speedkorf en (eindelijk!) zelfgeknoopte 10 cm, 18/100 hair onderlijntjes met een gamakatsu specialist carp haak, maat 10. Als voer Ringers Carp en Bream en natuurlijk een 8mm choco boilie. +- 6 Meter uit de overkant ingegooid en wachten maar. Ik besloot geen voerplek aan te leggen met extra korven vanwege de stevige stroming.
img_0384

Terwijl Arjan nog steeds druk aan het vangen / beet hebben was gebeurde er bij mij helemaal niks, geen enkel tikje. Na verloop van tijd de choco boilie vervangen voor een 10mm witte Ringers shellfish boilie. Ook hier geen enkele aanbeet (en ja, Arjan ving ondertussen vrolijk verder). Ook een wat grotere brasem.
img_5515
img_5516
Omdat het natuurlijk aas wat Arjan gebruikte goed werkte tenslotte maar eens 2 maiskorrels op de hair gezet. Dat werkte ook niet. Hier had ik genoeg van. De helicopter montage verwijderd en een Spro kant en klaar feeder montage geval er aan geknoopt. 40 grams voerkorf aan de wartel en een 45 cm onderlijn (16 of 14/100, ‘klein’ witvishaakje). Wel hetzelfde voer gebruikt, maar dit ook verrijkt met maden, casters en een beetje mais.

Na 10 minuutjes of zo begon ik Arjaniaans vangstgedrag te vertonen. Veel aanbeten en vangsten. Eigenlijk allemaal kleine visjes, maar niet minder leuk. nog wat gevarieerd met het aas (mais, mestpiertjes, maden, casters). Het liep allemaal wel en maakte niet veel uit. Gelukkig toch nog een uitzondering met een mooie brasem van 51,5 cm. Een mooi exemplaar dit keer, lekker dik ook, die goed partij gaf. Heb ik met een brasem nog niet eerder meegemaakt. vooral een meter of 4 uit de kant bleef hij maar knokken, was erg leuk.
img_5518
img_5519

Tegen een uur of 1 zijn we gaan pakken en kon de eindstand opgemaakt worden:
36 vissen voor Arjan en ik schat nog wel tussen de 5 en de 10 lossers ,17 stuks voor mij. Een leuke actieve ochtend op een hele mooie visstek op deze manier. Geen grote klappers,maar wel een hoop plezier. En het belangrijkste is: we hebben er allebei een vismaat bij, want dit is zeker voor herhaling vatbaar.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: