Doodlopende zijtak Overijsselse Vecht, Zwolle / Dalfsen

Vanavond ondanks het slechte weer toch maar de auto gepakt na het werk om te gaan vissen. Omdat ik ‘mijn water’ in omgeving Zwolle nog steeds niet gevonden heb, heb ik de visplanner er maar eens bijgepakt. Vlug gekeken en ik vond een mooie doodlopende zijtak van de Overijsselse Vecht tussen Zwolle en Dalfsen (aan de Zuidelijke Vechtdijk).

Terwijl het begon te regenen er naartoe gereden en ongeveer een kwartiertje later was ik er. Echt een mooi plekje. Ik werd verwelkomt door een schaap wiens geblaat niet zou mistaan in een gemiddelde Noorse black metal band, wat een herrie! Gelukkig liet ie me snel met rust en ging ie weer een eind verderop staan grunten. Het waaide best hard, maar ik kon onderaan de dijk in de luwte zitten. Tijdens het opbouwen druppelde het lichtjes, maar niet schokkend. Pas toen ik goed en wel zat (en de paraplu dus stond) begon het echt te regenen. Goed gepland dus.
img_5457
Echt een mooi rustig watertje

Voordat ik ging vissen ben ik even naar de hengelsportzaak geweest voor wat zwaardere method korven (30 gram, ik had 15). Ik ben nu ook maar eens voor de elastiek versie gegaan. Dit heb ik gedaan omdat ik deze korf al klaar kan leggen met beaasde onderlijn er aan. Dus één korf aan een speldwartel aan de hoofdlijn en ondertussen de andere korf alvast prepareren. Scheelt vooral gedoe met boilie stoppertjes met natte handen enzo. De klachten van een vismaat hieromtrent hebben mij aan het denken gezet en volgens mij is dit snelste manier.

Daarnaast heb ik ook maar eens een ander voer gekocht: ‘Ringers Bag-Up Carp and Bream Mix’. Daarnaast als aas een 8mm voorgeboorde witte choco boilie van ‘Sonubaits’ op een 18/100, 10cm Preston onderlijn, haak 18.
img_5459

Ik gebruik een soort V-vormige stoppertjes van Korum. Deze zijn eigelijk meer voor wat zachter aas volgens mij, maar ik vind het makkelijker om ze aan de hair te krijgen en ik kan ze helemaal in de boilie laten verdwijnen (wel het laatste uitstekende stukje afknippen dan).

Op ongeveer 1,5 a 2 meter van de overkant een mooie voerplek gemaakt met 5 korfjes. Er was daar flink wat begroeing, dus ik hoopte op een in het riet liggende karper of wellicht een Zeelt (al weet ik niet hoe de Zeelt stand is op de Vecht). Iets voor 18.30 lag het aas te wachten op wat komen ging.

Na ongeveer 15 minuten rustige tikken die door bleven gaan. Hebbes, een extreem slome brasem kwam het net in. Ongeveer 45 cm (niet gemeten, want het regende). Geen mooi exemplaar. Beschadigingen en veel slijm klonten.
img_5452

Een beetje extra voeren en dezelfde boilie kon nogmaals het water in. 15 minuten later weer een rustig tikkende top en weer een hele slome, niet zo’n mooie brasem (ook 45 cm ongeveer), maar….. vis is vis.
img_5456

Het was ondertussen ook gestopt met zachtjes regenen. Maar daar had ik geen last van want ik zat droog onder mijn parapluutje (9,99 bij Vlemmix!, ongelofelijk dat ie uberhaubt uitklapt). Daarnaast zat er continue vis bij m’n voerplek en aas.
img_5454

De top gaf bijna continue tikken, maar het duurde steeds erg lang voordat de beten echt goed zoorzetten. Om een lang verhaal kort te maken (ja, dat kan ik ook soms 🙂 ) heb ik tussen 19.30 en 20:45: zo’n 4 a 5 keer de hengel te vroeg gepakt (dus mis), 4 lossers gehad (ook niet goed gehaakt?) en 1 keer de onderlijn gebroken! (al na 2 seconden of zo, echt niet zo’n hele grote vis).
Uiteindelijk maar eens een zwaardere korf gemonteerd (ik had er gelukkig nog 1 van 45 gram), omdat het zelfhaaksysteem wellicht niet goed functioneerde. Dit resulteerde uiteindelijk in visje nummer 3: een klein brasempje van een ongeveer 30 cm.
img_5464
Daarna werd het snel donker (ook door het weer) en de aanbeten stopte helemaal. Tijd om op te ruimen dus.

Samenvattend een leuke actieve avond gehad, waarbij ik eigenlijk geen tijd had om andere dingen te doen dan opletten, heerlijk. Niet echt mooie vis, maar het is niet altijd feest. Die karpers en zeelten komen vanzelf. Ik begin nu in ieder geval echt goed beet te krijgen (dat was voorheen wel anders), maar ik moet nog wat beter gaan reageren op die aanbeten. Gewoon oefenen. Het nieuwe Ringers voer bevalt goed en de witte choco boilie wortdt na 2 succesvolle sessies mijn vaste ‘start aas’ op de method (heb er overigens maar 3 gebruikt de hele avond). Wat mij trouwens opvalt: ik heb tot nu toe nog nooit die woest stuiterende feeder gehad waar iedereen het altijd over heeft bij het method feederen. Dus dat je hengel bijna uit de steunen wordt getrokken. Tot nu toe gaat het er altijd heel beheerst aan toe.

Ik moet zeggen dat dit watertje bij erg beviel en ik begon al plannen te maken voor de volgende, wat langere sessie. Echter, tijdens het inladen van de auto, kwam er iemand kijken wat ik aan het doen was. Dit bleek de eigenaar of beheerder van dit watertje te zijn. Privé bezit!! ik mocht hier helemaal niet vissen (of zoals hij het zij: “We willen hier geen vissers”). De man was verder heel schappelijk, dus verder geen problemen gelukkig. Thuis de visplanner maar weer eens goed bekeken en inderdaad: de Vecht is donkerblauw (dus vispas), maar dit zijtakje niet. Echt balen, want dit watertje had de potentie ‘mijn water’ te worden, grrrr 😥 . Ik ben nu dus officieel stroper. 😦

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: