De eerste barbeelsessie van 2020

Mei 2016…… Dat is de laatste keer dat ik een barbeel gevangen heb. Een schokkend feit vind ik zelf. Vier jaar geleden alweer dus. Van die afgelopen 4 jaar heb ik 2 jaar bijna niet gevist, dus dat is een gedeeltelijke verklaring. Vorige jaar (2019) heb ik nog wel een paar barbeelsessies gedaan, maar niet zoveel als ik zou willen. Die waren ook nog eens zonder resultaat. In 2020 moet het dus maar weer eens gebeuren. Ik merk sowieso dat de vismotivatie weer helemaal terug is, dus dat moet lukken. En ondanks de Corona crisis is vissen gelukkig nog steeds iets wat we kunnen en mogen doen.

Het idee was om zaterdag 2 mei mijn eerste sessie van 2020 weer eens te vissen. Toen ik om 6:00 echter wakker werd regende het zeer hard. Dat is iets waar ik me nog tegen kan kleden, maar toen ik ook onweer hoorde was het besluit snel gemaakt: ik ga zondag wel. Dat is ook vaak nog gunstiger qua bootverkeer (rustiger)

Zo gezegd zo gedaan en zondag 3 mei om 7:15 kwam ik bij de door mij beoogde stek aan. Een risco wellicht? Ik weet dat een goede najaarstek is, maar werkt het ook in het voorjaar? Het zou een mooie voorjaarsdag worden, dus qua weer zat ik wel snor.
IMG_0689

IMG_0692
Vandaag wil de ik een proberen hoe het gaat om met een madenkorf veel maden, casters en hennep te brengen. Zware madenkorven vinden was nog wel een probleem. Bij ‘DSK Pellets’ had men vorig jaar nog zware korven van ‘Fisky´s Fantastic Feeders’. Deze zijn waarschijnlijk uit het assortiment gehaald, want ze zijn niet meer te bestellen. Bij de lokale hengelsportzaak waren wel 120 grams Korum korven te krijgen. Dit is te weinig voor de IJssel, dus besloot ik om maar eens zelf wat te hobbyen. Middels ‘tyrips’ heb ik zelf een 60 grams warteloodje in de korf bevestigd. Tevens kon ik met de tyrip de bodem van de korf goed vastmaken, want die willen met die Korum korven nog wel eens los komen. Het is niet de mooiste oplossing, maar wel effectief, want deze korven blijven keurig liggen in de hoofdstroom.

Tegen 8:00 had ik een stuk of 5 van die goedgevulde korven gebracht aan de rand van de hoofdstroom en bevestigde ik een 2 meter lange onderlijn met ca 8 maden en een nepcaster op de haak (maat 10). Als onderlijn iets dunnere nylon dan normaal (25/100 ipv 30/100). Het idee is om om de 10 minuten nieuw aas te brengen om zo een groot ‘tapijt’ aan maden / casters en hennep te creëren. Ik had de maden eigenlijk ‘geplakt’ in de korf willen stoppen, om ervoor te zorgen dat ze pas op de bodem loskomen, maar helaas was dit ‘plakmiddel’ niet verkrijgbaar. Ik heb dit nog nooit geprobeerd, maar ik zag het in een filmpje van Tim Janssen en Leon Haenen.

Op de andere hengel een korf met grof voer. Sonubaits ‘Cheesy Garlic’ voer aangemaakt met het kookvocht van de hennep als bevochtiger. Verder voorzien van een flinke scheut DSK ‘Barbel booster’, gekiemde hennep, pellets in diverse formaten, gecrushte pellets en een blikje mais.
IMG_0693

Deze ging wat verder de hoofdstroom in. Na een korf of 5 voeren de 2 meter lange onderlijn bevestigd met een hair voor 1 pellet / boilie. Om te beginnen de zo vertrouwde 15mm Sonubaits ‘Code Red’ boilie. Nu even de rest van de ‘werkplek’ inrichten een snelle kop koffie.
IMG_0697

Binnen 3 kwartier een aantal felle tikken op de madenhengel. Ik kan me niet voorstellen dat dat barbeel is. Even later takel ik een forse voorn uit het water van ca 30 cm. Leuke sport aan de vaste stok of zelfs aan de feeder, maar op het zware barbeel materiaal is het simpelweg binnendraaien. Ik ben al lang blij om te merken dat er in ieder geval vis actief is. Dus vol goede moed gaat de korf weer te water.

Weer 3 kwartier later dezelfde soort aanbeet op de madenhengel. En wederom een fikse voorn. Deze vecht iets harder en met 37cm is het een evenaring van mijn PR. Dit soort grote voorns vang ik toch niet veel en ondanks dat dit niet mijn doel is ben ik zeker wel blij mee.
IMG_0698IMG_0699

Het loopt dus niet storm, maar in ieder geval activiteit. Echter….. dat was het dan ook. De rest van ochtend blijft het doodstil op de toppen. De madenkorf vul ik ongeveer elke 10 minuten bij. De korf met voer laat ik wat langer liggen en ik wissel wat van aas: diverse soorten pellets (al dan niet in olie bewaarde) of bolies. Ik zeul een aardige snoepwinkel mee zo ondertussen.

Vlak na de middag vang ik nog een 15 cm voorntje op de madenhengel, maar er gebeurt verder helemaal niks meer. Om 15:00 besluit ik het eens te proberen met de feederhengel op 15 meter tussen de kribben. Wellicht kan ik nog een winde / brasem verleiden, zodat ik in ieder geval wat meer actie heb. Daar vang ik alleen 2 of 3 voorntjes mee, dus maar snel weer de barbeelhengel terug. Tegen 16:00 besluit ik dat het genoeg is. Als ik langer doorvis moet ik opruimen in de regen en daar heb ik natuurlijk geen zin in 😉

Een teleurstellende dag qua vangsten. Barbeel is nooit een zekerheid natuurlijk (voor mij dan), maar ook de overige witvis liet het behoorlijk afweten vandaag. Ik heb wel heerlijk gezeten in een mooie omgeving en heb weer even kunnen ‘wennen’ aan deze visserij. Ook het vissen met de maden was leuk om eens te doen. Toch een liter maden, een liter hennep en een kwart liter casters gebruikt, dus lekker actief geweest.

Mijn laatste barbeel is dus nog steeds die uit 2016. Maar deze zomer gaat dat vast en zeker veranderen. Dit verslag vond ik toch nodig om te laten weten dat ik nog steeds op barbeel vis ;-)…… aan alledrie de lezers van dit verslag….

Een reactie plaatsen

4 reacties

 1. Marco

   /  3 mei 2020

  Komt vanzelf wel Joris. In ieder geval een lekker dagje vissen.

  Beantwoorden
 2. Tom

   /  3 mei 2020

  Hey Joris, het blijven basterds om te vangen😜.
  Maar ze komen vast nog wel dit jaar.
  Wel weer leuk verhaal en zal zelf ook weer eens de hengels uit het stof halen van de week.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: