Zeelt, voor mij de mooiste ‘witvis’. Ik selecteer de wateren waar ik met de method feeder vis vaak zorgvuldig op de aanwezigheid van Tinca Tinca. Meestal gaat dit natuurlijk gepaard met de aanwezigheid van brasem waardoor de zeelt vaak een bijvangst wordt tussen de gretige brasems.
De voor mij bekende zeeltwateren (voornamelijk stadsvijvers) hebben me dit seizoen (2013) niet gebracht wat ik er van hoopte (de zeeltteller van 2013 staat op een schamele 1), dus tijd om nieuw water te ontdekken. Ik liep hier al een tijdje mee rond, maar een artikel in ‘Het Visblad’ van augustus 2013 over statisch zeeltvissen triggerde mij om de gedachten in daden om te zetten. Statisch vissen heb ik eigenlijk nauwelijks ervaring mee. Op wat kleinmateriaal na echter heb ik wel alle spullen in huis om deze vorm van visserij te gaan bedrijven. Nu nog een stek. De voor mij bekende vijvers vielen af, want gezien de vangsten wilde ik wat anders. Nu zitten er hier in de buurt aardig wat 10 a 12 meter brede weteringen. Een paar weken geleden had ik daar al met de pen gevist, maar door de aanwezige stroming (er was toen aardig wat regen gevallen) was dat niet zo’n succes. Na een nieuwe inspectie zag ik al dat de stroming nu praktisch weg was, maar er was nog wel een lichte trek in het water. Dat zie ik altijd als gunstig, omdat de geur van (lok)voer zich dan veel verder verspreid en vis van verder aangetrokken wordt.
Ik had een mooie plek ontdekt waar ik kon zitten, zonder dat ik al teveel last had van het aanwezige riet. Aan de overkant van die plek ligt tot 2 meter uit de kant een plompenveld waar ik tegenaan kan vissen. De viskant is ook vrij van verkeer / wandelpaden, maar wel bereikbaar. Dat biedt dus de mogelijkheid om een voerplek aan te leggen. Zo gezegd zo gedaan: op vrijdagavond gingen de eerste pellets in allerlei formaten de plomp in. Op zaterdagavond een tweede keer voeren. Nu ook met mais, gekiemde hennep, zoete 12mm boilies en zoete pinapple ‘sticks’. Genoeg lekkers lijkt me.
Visavond 1: zondag 04-08-2013
Zondagavond was het tijd om het voor het eerst te proberen. Eerst de stek nog even licht aanvoeren en dan naar de overkant om op te bouwen. Geen gedoe met rodpods, nee gewoon 2 simpele piepertjes en swingertjes op bancksticks. Voor de rest een klein tasje met materiaal en aas en natuurlijk een onthaakmat en mijn 30″ barbeelnet (kans op karper is er natuurlijk altijd). Het was heerlijk warm weer en mijn vriendin vond het daarom een goed idee om ook eens mee te gaan. Ze vist niet, maar je zit natuurlijk heerlijk aan het water. Gezellig en altijd fijn om iemand bij je te hebben die je landingsnet aangeeft ;-).
Als setup gebruikte ik mijn Barbeel hengels (Korum Neoteric XS Twin top) met de 1,75lb avontoppen icm met mijn Shimano Super Baitrunner XTR 6000RA molens. Toch handig als je je spullen multi kan inzetten. Iets kleinere molens voor deze visserij is wellicht nog idealer, maar om deze dan gelijk weer aan te schaffen gaat toch wat ver. Beide hengels voorzien van een simpele montage: 50 grams inline lood, stukje tube erboven en een onderlijn van 10cm met maat 10 karperhaak voorzien van een hair. Één hengel met een nylon onderlijn en één met gevlochten onderlijn. De hoofdlijn bestond uit 30/100 Shimano Technium. Misschien iets teveel van het goede, maar vanwege de leliebedden aan beide kanten van het water toch wel handig om druk te kunnen zetten igv een sterk vechtende vis.
Één van de hengels had ik ook voorzien van een ‘FOX PVA Rapide systeem’. Een mooi systeem om je haakaas te verpakken in een pva zakje met lekkers voor de vissen. De oplettende lezer ziet dat ik het aas niet in het zakje heb verpakt. De reden hiervoor is dat ik bij een eerdere vissessie op stilstaand water heb gemerkt dat de ‘knoop’ in het zakje (geen echte knoop, maar dichtgedraaid) niet goed wegsmelt en om de onderlijn / haak blijft zitten. Ook na een half uur vissen in water van 25 graden! Een ontwerpfout wat mij betreft. Op de IJssel met hard stromend water heb je daar overigens geen last van.
Tegen 18:30 lagen beide montages op de stek aan de overkant, een meter of 4 uit elkaar. Het wachten kon beginnen. De zon scheen nog fel op het water, dus mijn verwachting was wel dat de aanbeten pas zouden gaan beginnen als de zon in kracht zou afnemen. Na een uur de eerste aanbeet op de hengel met een 12mm pineapple boilie. Ondanks dat ik nog nooit met piepers heb gevist had ik gelijk al het idee dat het om een brasem moest gaan. De vis nam namelijk geen volle run door de baitrunner heen. Inderdaad kon ik een halve minuut later een 50er brasem landen. Geen doelvis en geen sport op dit materiaal, maar niet geblankt. Opvallend was wel de goede conditie van de vis. Mooi donker en geen wonden of rare plekken. Op de lokale vijvers vang ik vaak zogenaamde ‘builenpestbrasems’ vol met wonden en rare bulten.
Na opnieuw beaast te hebben kon het wachten weer beginnen. Pas rond 21:15 een volgende aanbeet. Wederom niet een volle fluiter en weer had en brasem zich vergrepen aan de pinapple boilie. Tja, zeelt houdt van zoet, maar brasem ook natuurlijk. De andere hengel (beaast met een halibut pellet en een halve ‘spicy sausage’ pellet) was nog onaangeroerd gebleven en alleen een keer opgehaald voor een aasverversing. Vanaf dat moment (het begon te schemeren) kregen beide hengels wat lichte piepjes, maar niks zette echt door. Op de pineapple boilie nog één vis (overduidelijk brasem) verspeeld en pas na 22:00 diende de laatste vangst van de avond zich aan, ook weer een kleine brasem die ik zonder noemenswaardige tegenstand kon landen. Rond 22:30 was het mooi geweest en pakten we onze spullen weer in. Conclusie: er zit vis. Tja, dat is een dooddoener. Alleen brasem deze avond, maar zoals als eerder gezegd allemaal in puike conditie. Omdat ik niet te snel wil opgeven besloot ik dat ik deze plek verder ging aanvoeren en bevissen.
Visavond 2: dinsdag 06-08-2013
Na maandagavond nog een keer gevoerd te hebben had ik dinsdagavond weer tijd voor een tweede sessie op dezelfde plek. Het was wat frisser als zondag, maar nog steeds heerlijk zitten. Na ook nu weer licht aangevoerd te hebben opbouwen en met dezelfde setup als zondag aan de gang. Naast te pinnapple boilie nu ook een hair beaast met 3 maiskorrels.
Ook nu verwachte ik pas weer aanbeten te krijgen tegen de schemering. Al na 10 minuten echter kreeg ik piepjes op de hengel met de pineapple boilie. Dit zette niet door, maar het geeft toch vertrouwen. Helaas was dit vertrouwen niet terecht. Beide hengels bleven onaangeroerd in de steun liggen behalve bij het uitvoeren van een aaswissel. Dit leek echter ook niet te helpen. Pas toen het bijna donker was een aanbeet die bleef hangen. Een brasem van ongeveer 50cm had zich vergrepen aan een dubbele Verpa 8mm lever boilie. Na een kort verblijf op mijn onthaakmat mocht deze het ruime sop weer opzoeken. Dit was het eerste en laatste wapenfeit en toch wel teleurgesteld ben ik rond 22:45 vertrokken. Als je zo intensief voert verwacht je toch meer. Nog een raar voorval: toen ik de hengel met de nylon onderlijn ophaalde om op te ruimen, was de haak van de onderlijn af. Er zat nog zo’n 2 cm nylon aan de wartel. Hoe is dat nou mogelijk? Ik heb geen aanbeet gehad en geen beweging gezien. Ook zat ik niet vast of zo. Het enige wat ik kan bedenken is dat een snoek(je) het aas tijdens het zakken heeft gepakt en daarmee onmiddellijk de onderlijn heeft afgebeten. Een wat vergezochte theorie, maar iets beter kan ik niet bedenken.
Wat nog wel leuk was: het laatste uur van de sessie kwam nog iemand een praatje maken. Hij was ook visser en had net voorgevoerd een eind verderop. Ik merkte al snel dat ik hier te maken had met een bevlogen visser en toen ik vroeg hoe hij heette bleek het om Chris Bloemert te gaan. Meervoudig Nederlands kampioen snoekbaarsvissen en consultant van Shimano (de roofvistak geloof ik). Het toeval wil dat hij de broer is van onze loodgieter en een goede vriend van onze overbuurman. Chris kent dit water goed en kon bevestigen dat er erg veel zeelt voorkomt. Het graskarper bestand (met echt grote exemplaren) is echter ook zeer goed. Hij vangt ze hier ook met regelmaat op de statische method of met de pen. Dit stimuleert mij om deze plek toch nog niet zomaar op te geven. Wordt vervolgt dus!
Visavond 3: donderdag 08-08-2013
Na de slechte sessie (qua vangsten) van dinsdag en na wat voeren op woensdag, was het donderdagavond weer tijd voor poging 3. Om 18:30 had ik beide hengels te water. Beiden aan de overkant op de voerplek. Geen wijzigingen in configuratie of montages. Gewoon gaan met die banaan. Ik kan er heel kort over zijn: 2 aanbeten, 2 brasems. Beide vissen pas toen de zon niet meer op het water scheen. Tussendoor nog wel wat piepjes, maar geen doorzetters. Omdat de aanbeten uitbleven ook nog het midden van het water en de eigen kant geprobeerd. Daar kreeg ik geen enkele aanbeet.
Time for change
Na de laatste teleurstellende sessie is het tijd om wat te gaan veranderen. Ik had op zijn minst toch 1 zeelt moeten vangen.
De plannen zijn als volgt:
- Blijven voeren, maar even niet vissen (rust dus)
- Voerveranderingen: particlemix of duivenvoer. Daar kan je grote hoeveelheden van kopen voor een prikkie en daarmee een enorme voerplek aanleggen. De hoeveelheid hennep blijft gelijk. Pellets zal ik in iets mindere mate blijven brengen.
- De plek groter maken met ongeveer dezelfde hoeveelheid voer, dus niet alleen vlak tegen de plompen, maar ook meer naar het midden / overkant uitbreiden. Het idee van meer verspreid voer is dat de vis gaat wennen aan meer ‘zoeken’ naar etenswaar en dus ook mijn haakaas tegen gaat komen.
- Onderlijnen: ik heb nu zeer korte onderlijnen van zo’n 10cm. Nu ga ik ook eens experimenteren met onderlijnen van 15 en 20cm. Ook gebruik maken van een quick-change wartel, zodat ik snel kan wisselen van onderlijn indien nodig. Daarnaast met iets meer concentratie krimpkous aanbrengen. Dit heb ik bij mijn huidige lijnen nogal vluchtig gedaan, waardoor de krimpkous loslaat. Ook ga ik met de krimpkous een hoek creëren tussen haak en lijn om de inhaking te verbeteren (aligner).
- Haak: tot nu gebruikte ik haak 10. Ik ga nu naar haak 8, een stukje groter. Ik heb namelijk het gevoel dat de 12mm boilies (op de methodfeeder vis ik met 8 of 10 mm) net een grotere haak vereisen. Dit maak ik op uit het feit dat ik best een aantal aanbeten heb gehad, die toch hadden moeten blijven plakken met het zelfhaaksysteem. Een iets grotere haak pakt hopelijk eerder vlees.
Met deze veranderingen hoop ik de gewenste vissen in het net te krijgen, wordt vervolgt.
Visavond 4: woensdag 21-08-2013
Na de stek alweer een tijdje niet bevist te hebben was het woensdagavond weer eens tijd. De hierboven bedachte veranderingen hebben hopelijk het gewenste effect. Met het duivenvoer heb ik (na 24 uur weken en 30 minuten koken) een mooie grote voerplek aan kunnen leggen. Natuurlijk loert bij dit voer het ‘gevaar’ van brasem om de hoek, maar ook zeelt en karper is gek op dit voedsel. Een paar brasems is helemaal niet erg.
Bij aankomst op de stek nog heel lichtjes aanvoeren (1 blik mais en een paar handjes gemixte pellets). Daarna vol goede moed opbouwen en om 19:00 had ik de lijnen te water. Dit keer niet allebei de montages aan de overkant, maar ook 1 in het midden. Ik had immers een oppervlakte aangevoerd. Het water lag er mooi strak bij met nog steeds een lichte trek. Het was een beetje broeierig met wat lichte bewolking. Best ideaal zeelt weer eigenlijk.
Helaas kan ik over het verloop van de avond weer kort zijn: geen zeelt. Slechts 2 brasems konden de verleiding niet weerstaan en mochten eventjes mijn langdingsnet voelen. Wisselen van aas en plek leverde ook geen verbetering op. Dat ik niet gelijk stapels zeelten / karpers vang begrijp ik wel. Ik had echter verwacht dat de brasems zich massaal zouden roeren, tot het irritante toe. Om 22:45 heb ik de boel weer gepakt (het wordt weer vroeg donker!). Wat zal het toch zijn. Wat kan ik veranderen? Ik ga de plek toch nog wat onderhouden en over een week maar weer proberen. Kortom: wordt wederom vervolgd.
visdag 5: Zondag 06-04-2014
Ja, jullie lezen het goed: we hebben even een sprong in de tijd van 7,5 maand gemaakt. In seizoen 2013 kwam het er niet meer van. Daarom maar voorjaar 2014. Het roofvisseizoen is gesloten en we hebben een mooi zacht voorjaar na een zeer zachte winter. De barbeel laat ik nog heel even wachten tot het warmer is. Daarom lijkt dit een prima moment om die mooie zeelten weer eens op te zoeken. Ik heb er al 1 dit jaar, want een paar maanden geleden heb ik een kleintje van 28 cm gevangen op een swimbait, maar dat telt eigenlijk niet natuurlijk.
Zondagmiddag om een uur of 15:00 kwam ik aan op mijn stek. Nu een iets andere locatie als de hierboven beschreven, maar wel hetzelfde water.
Mooi op de kruising van 2 weteringen, ook nog een overhangende boom in de buurt. Ideale stek zo op het oog. Op deze stek had ik dit keer niet voorgevoerd, want ik wilde het over een iets andere boeg gooien. Vissen met 2 hengels. De method feeder als ‘actieve’ hengel (voerplek opbouwen en bijhouden). De tweede hengel met een inline lood montage, 15cm gevlochten onderlijn met haak 8 en geen voer afgezien van een zakje pva met verschillende 4mm pellets en wat gecrushte pineapple boilies.
Deze hengel wordt de ‘bonus’ hengel. Dus gewoon midden in de plomp en niet ophalen totdat er een vis aan zit. Een simpele pieper zorgt ervoor dat ik snel genoeg merk als ik beet heb.
Zo gezegd zo gedaan. De ‘bonushengel’ lag er als eerste in en al tijdens de opbouw van de feeder heb ik de eerste ‘fluiter’. Lekker snel, maar ‘helaas’ heeft een brasem zich vergrepen aan de 12mm pineapple boilie met nep maiskorrel als stopper. Geeft niks, vis is vis en er is activiteit. Ook op de feeder vang ik na ongeveer een half uur de eerste brasem op een rode Ringers Shelfish boilie. Beide brasems zijn bijna slijmloos en zitten onder de paaipukkels.
Tegen 17:00 weer een duidelijke aanbeet op de de ‘bonushengel’. De vis hangt en even denk ik dat het weer een brasem is, maar dan komt er toch wat meer tegengas. Al snel zie ik een dikke staart, YES!! zeelt. En als ik zo snel kan inschatten gaat mijn PR er aan! Ik kan de vis snel daarna landen. Na meten blijkt deze 55cm te zijn, 3cm boven mijn oude record. Het is een mooie volle vis van precies 3kg. Lekker zwaar dus. Ik maak provisorisch snel een filmpje van mij met de vis (helaas camera en statief niet mee vanwege het onbetrouwbare weer). Dit is een ‘still’ uit dat filmpje. Niet de beste kwaliteit helaas, maar ja.
Terwijl ik bezig ben met de zeelt is er natuurlijk ook een aanbeet op de feeder geweest. Deze vis heeft zich helaas vastgezwommen en ik verspil hierdoor mijn volledige montage. De statische hengel wordt voorzien van een nieuw pva zakje en gaat weer te water. Ook de feeder wordt opnieuw opgetuigd en is al snel weer visklaar. Ik krijg als snel weer een aanbeet op de method feeder, maar helaas lost deze vis. Hierna blijft het rustig. Met de feeder blijf ik continue voer brengen en na een aaswissel (nu een Verpa leverboilie), krijg ik al snel een zenuwachtige aanbeet. Het is een mooie voorn van 30cm. Niet echt sport, maar super mooie vissen zijn het toch. Daarna weer een brasem en 2 kleine bleitjes.
Op de statische hengel komt plotseling een harde aanbeet. De baitrunner loopt hard af en mijn hart slaat over. Ik pak de hengel… en niks??? Heel raar dit, de beste aanbeet tot nu toe op die hengel. Even een nieuw zakje PVA aan de haak en gaan met die banaan. Ondertussen is de wind wat gaan liggen en er is veel activitiet van brasem. Continue rollen de vissen door het water oppervlak.
Het blijft weer even stil qua aanbeten, maar tegen 20:00 een mooie harde aanbeet op de feeder en de vis hangt. Ik voel al snel dat dit geen brasem is en ja hoor wederom een mooie volle zeelt van 50cm en met een mooie rode buik. Dit keer kan een toevallige voorbijganger even een foto maken. Ondanks de gigantisch drankwalm van de fotograaf is de foto toch aardig gelukt ;-).
Hierna volgt nog 1 brasem op de feeder en dan is het tijd om op te ruimen.
Eindelijk, na veel pogingen is ‘de missie’ dan toch geslaagd. Twee mooie zeelten waarvan 1 pr. Hier ben ik heel blij mee. De komende tijd ga ik hier nog wel vaker naar toe, want ik heb genoeg activiteit mee mogen maken vandaag. Tot het barbelen weer losgaat kan ik me hiermee prima vermaken.
henk
/ 7 april 2014Mooi als alles een keertje op z`n plek valt, en als je der dan ook nog een nieuw pr uit kan slepen, kan t niet kapot lijkt me, nu ben ik eens een keer jaloers lol.
grt
henk
Marco
/ 7 april 2014Gefeliciteerd met je pr. Lekker als alles werkt en dan nog een paar mooie zeelten, wetering komt mij erg bekend voor. Grt
Stefan
/ 7 april 2014Leuk Joris , mooie vissen en een goed pr.
stef
/ 11 april 2014Mooie vissen hoor! Misschien voor de volgende sessie is misschien proberen met wormen . Is zeelt ook verzot op gr stef
Joris
/ 11 april 2014Zeker Stef, wormen zijn inderdaad super voor de zeelt. Had die dag echter geen natuurlijk aas (maden , wormen) mee. Al is een worm naturlijk ook makkelijk zelf te steken.
grs
Michaël
/ 15 april 2014Hee kerel,
Lees het avontuur nu pas maar super gaaf een zeelt vangen is dit seizoen zeker pre bij mij dus hopelijk dat er dit jaar nog een gezamenlijke sessie in Zwolle in zit jij weet de plekken igg op de speedmaster lijkt me dit wel vet.
heel veel succes met de volgende zeelt sessie.
Gr,
Marzman
Joris
/ 15 april 2014Gaan we doen Marz. Jou visserij is uitermate geschikt om die zeelt te pakken. Alleen het plekje nog inderdaad.