Test: Fresh kunstaas (Real HD Small)

Via roofvisforum.nl stuitte ik onlangs op een vangstverslag waarbij mijn oog viel op een opvallende swimbait. Het betrof een ‘voorn’ kleurige bait met een open bek. Op de foto leek het net of de gevangen snoek een echte aasvis in de bek had. Ik was direct gecharmeerd van dit stukje kunstaas en navraag bij de poster leide tot het antwoord om wat voor aas dit ging: een swimbait van het voor mij totaal onbekende merk ‘Fresh’.

Na enig gegoogle kwam ik op de website / webshop van dit nieuwe merk terecht. Op dit moment (oktober 2013) worden er 2 series gevoerd met in totaal 11 soorten kunstaas. De zogenaamde ‘HD serie’ betreft een viertal soorten swimbaits. ‘Dynamics’ betreft 7 verschillende pluggen. Zoals eerder gezegd was mijn oog gevallen op de swimbaits (HD serie).

Na de filmpjes en specificaties bestudeerd te hebben besloot ik een ‘Real HD Small’ te bestellen in een voorn kleur.
Specificaties:
Lengte: 12.00 CM
Gewicht: 26.00 gram
Diepte: 0-200 CM
Eigenschap: Rustig zinkend
Kleuren: Blauw(voorn), groen (baars), oranje (goudvis)

img_1715_zps5d049405
img_1710_zps8292a8bf
img_1717_zpsb36da8f7

Deze variant past qua grootte en gewicht het beste bij mijn huidige kunstaas configuratie: Shimano Nexave BX / 240cm / CW5-20 gram i.c.m. met een Penn Battle 2000 molen (vrij licht materiaal dus).

Vrijdag besteld, maandag in huis. De levering is dus alvast in orde. Ook in het echt was ik zeer gecharmeerd van deze bait met zijn mooie natuurlijke kleuren en gedetailleerde print. Het is echter vooral het opengesperde bekje wat opvallend is. Omdat de kieuwen ook open zijn stroomt er dus echt water doorheen tijdens het vissen. Ik heb niet het idee dat er ook maar één snoek / snoekbaars/ baars is die dat wat kan schelen, maar ik vind het een leuke gimmick. Behalve bij hele dure ‘snoekvormige’ swimbaits van Lucky Lures heb ik dat nog nooit ergens gezien. Voor de rest maakt de bait een stevige solide indruk, maar dat zegt vers uit de verpakking natuurlijk helemaal niks.

Pas 2 weken later heb ik eindelijk tijd voor een eerste test. Het is tegelijk mijn eerste kunstaas sessie (vanaf de kant) van het jaar. Roofvissen is voor mij namelijk een visserij die ik voornamelijk in het najaar en de winter uitvoer. Ik had minder dan 2 uur voor het donker werd, dus een lange sessie ging het niet worden. De Real HD aan de speld en vissen maar. Locatie was een lokale vijver van maximaal 1,5 meter diep.

Eerste indruk was goed. De Real HD zwemt echt prachtig in een vloeiende beweging. Zowel bij langzaam als bij snel binnenvissen. Ik viste hem rustig binnen waarbij ik om de 3 a 4 molenslagen een rukje gaf met de top. Daardoor flankt de bait en hoop ik een gewonde vis te na bootsen. Al na 20 worpen de eerste aanbeet en hangen! Een klein (62cm) maar fel springend snoekje had zich vergist en mocht even poseren op de mat. Helaas geen camera bij me met zelfontspanner, dus even deze slecht belichte foto met de telefoon.
null_zpsbfcf3df3
Deze vis had volledig mis gehapt, want 1 dreg zat in de kin en 1 dreg zat met 1 puntje in de borstvin. De onthaking ging dus makkelijk en de vis zwom gelijk weer weg. Tevreden met dit snelle succes viste ik verder en kort hierna kreeg ik weer een aanbeet, maar deze bleef helaas niet hangen.

Toen kon ik de nooit eerder vertoonde en zeer unieke ‘coming home’ functie van de Real HD testen. Wat dat is? Nou, het volgende gebeurde: na een inworp deed ik een paar slagen. Ik zat vast en bijna onmiddellijk knapte de gevlochten lijn (Zwak punt!). Heb ik dat, gelijk mijn nieuwe bait kwijt, balen. Na opnieuw opgetuigd te hebben gooide ik in en bij het weer tevoorschijn komen van de plug zat er ook een stuk witte gevlochten lijn in de haken verstrengeld….. het zal toch niet…… ja hoor, daar was mijn Real HD weer. Geweldig, dit moet mijn geluksdag zijn.

Gestaag struinde ik verder, maar verdere aanbeten bleven uit. Vlak voor het donker worden echter was het toch weer raak. Dit kleine snoekje van 46 cm vocht voor wat ie waard was en ook deze sprong een paar keer fel boven het water uit. Vlak hierna werd het donker en was het tijd om naar huis te gaan.
null_zpsb3bef575

Conclusie na deze eerste sessie:
Om maar gelijk met een nadeel te beginnen: de prijs van €12,95 (incl. verzenden). Voor dat bedrag koop je ook een ‘gerenommeerde’ swimbait van een bekend merk (bijvoorbeeld Spro). Ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen een drempel is om tot aanschaf over te gaan. Als nieuw klein merk die marktaandeel wil veroveren zou ik lager gaan zitten met mijn prijzen.

Voor de rest is de ‘Real HD Small’ is in ieder geval zeker een vangend kunstaas. Ik had dan wellicht geen monstervangsten, maar ik heb niet vaak dat een nieuw aasje gelijk vis oplevert (zeker niet in zo’n korte sessie). Voor mij is dit er dus één die altijd meegaat bij mijn struinsessies. De standaard zwemactie is prima op zowel hoge als lage inhaalsnelheid en de bait zwemt mooi recht door het water. Door zelf actie mee te geven is de aantrekkelijkheid nog groter te maken. Aangezien ik een nieuwe spinhengel heb besteld met een hoger werpgewicht, ga ik ook de grotere versie van deze swimbait bestellen. Op dit moment kan ik nog niet veel zeggen over robuustheid. Het tweede snoekje heeft wel gelijk krassen in de lak opgeleverd, maar dit is iets wat volgens mij niet te voorkomen is met wat voor aas dan ook. Als vergelijkbaar kunstaas komt de Spro BBZ-1 Swimbait 4″ het meest in de buurt bij de ‘Real HD’. Qua actie dan, de vorm en tekening van de ‘Real HD’ is natuurlijk uniek. Alles bij elkaar opgeteld ben ik enthousiast en overtuigd. Een leuke aanwinst op de kunstaasmarkt.

19-02-2018: De link naar de webshop waar deze bait verkrijgbaar was werkt niet meer. Waarschijnlijk is Fresh kunstaas er reeds mee gestopt en is deze bait niet meer te krijgen.

Een reactie plaatsen

1 reactie

 1. Joris,
  Bedankt voor de tip.
  Ik heb ze reeds besteld.
  Mvg,
  Leo

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: