DIY Krulspeld korven

Tot op heden gebruikte ik voor de barbeelvisserij op de IJssel altijd voerkorven van Korum (120 en 150 gram). Nadeel van deze korven is dat ze snel kapot gaan en dat ze vrij prijzig zijn. Het feit dat je op de IJssel ook nog eens flink wat materiaal verliest, was reden voor mij om op zoek te gaan naar een alternatief.

Dit alternatief heb ik gevonden op de website van barbeel- en centerpinfreak Tim Janssen. Sinds enige tijd heb ik via internet / whatsapp contact met hem. Hij vertelde me dat hij de benodigde loodgewichten kon leveren. Vandaag ben ik op bezoek gegaan bij Tim thuis om kennis te maken en de gewichten op te halen. Na 2 uur lullen over vissen (ook weer zo’n heerlijke bevlogen visser!) en dan vooral over de barbeelvisserij ging ik met een zware zak loodgewichten weer naar huis om te knutselen. Omdat ik het leuk vind om mijn knutselarij te delen heb ik er maar weer een verslagje van gemaakt. Let wel: ik kan jullie ook simpelweg verwijzen naar de site van Tim, maar ik wil me er niet te gemakkelijk vanaf maken natuurlijk ;-). Kosten voor deze korven: ongeveer €1,25 a €1,30 per stuk. Ter illustratie de Korum korven kosten €3,25 per stuk.

Wat heb je nodig:

 • Krulspelden in het gewenste formaat (Kruidvat of Hema)
 • Loodgewichten in het gewenste gewicht met  ‘vouwflappen’. Ik heb ze in 150, 180 en 200 gram
 • Rolletje stalen onderlijn uit de roofvisserij
 • Bijpassende sleeves
 • Sleevetang
 • Wartels maat 2
 • Krimpkous (niet van die dure uit de hengelsportzaak, maar de goedkope uit de elektronicazaak).

Over het lood
De zware loodgewichten zijn niet makkelijk verkrijgbaar in elke hengelsportzaak. Als je een mal hebt kan je ze zelf maken, maar houdt er rekening mee dat looddampen zeer giftig zijn! Loodgieten brengt ook verbrandingsrisico’s met zich mee i.v.m. de hitte natuurlijk. Het blijft immers gesmolten metaal. Via deze Duitse website zijn eventueel mallen te bestellen, maar deze hebben 1 nadeel: de loodgewichten die je daarmee giet hebben geen ‘ronde’ binnenkant, die perfect rond de krulspeld valt. Op onderstaand foto zie je mooi hoe het er uit hoort te zien.
img_02221

Links zie je de kant die tegen de korf aan komt (hol), rechts de buitenkant.
Als de binnenkant ook recht zou zijn krijg je een grote kier tussen lood en korf. Dat zijn van die typische plekken waar onderlijnen achter blijven hangen. Ook gaat het lood dan wiebelen. Zie onderstaande foto ter illustratie. Links fout, rechts goed.

img_02251
Via de website van Tim Janssen kan je een mailadres opzoeken waar de gewichten te bestellen zijn. De handige jongen zou wellicht een mal kunnen frezen.

Hoe werkt het

  1. Begin met het lospeuteren van de klittenband laag. Die heb je niet nodig. Voor een betere camouflage zou je de krulspeld donkergroen of zwart kunnen spuiten. Dit is optioneel.
   img_02281
  2. Vervolgens knip je een stukje van 10 a 15 cm staaldraad af. Maak een lus met daarin een wartel en maak de lus dicht met een sleeve. Ik maak de lus zo dat ik straks een bevestigingslus heb van ongeveer 3 a 4 cm. Het resultaat ziet er als volgt uit.

   img_02181

  3. Vervolgens leg je de korf op het lood en vouw je de bevestigingslus in het lood.
   img_0220
  4. Knip daarna een stuk krimpkous op maat en schuif dat over de lus heen
   img_0221
  5. Tenslotte de krimpkous krimpen met een föhn of kokend water en klaar is de perfecte supergoedkope zware voerkorf.
   img_0227
Een reactie plaatsen

2 reacties

 1. henk

   /  24 maart 2013

  appeltje eitje, bedankt voor je duidelijke handleiding

  Beantwoorden
 2. Henk

   /  2 juli 2020

  mag ik a.u.b. de website van tim janssen , mag je ook sturen via sms, of whats app .
  bedankt mvg Henk
  mob.6********

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: