Forumdag van witvisforum.nl op ‘t’Mun te Appeltern

Vrijdag 14 september 2012 vond de tweede forumdag van het jaar plaats van witvisforum.nl plaats. Dit keer op een Nederlands ‘commercial’ water in Appeltern: visvijver nummer 7 bij ’t Mun. Deze vijver bevat spiegel en kruiskarper en is eigenlijk de vaste stok karpervijver van ’t Mun, maar omdat wij de vijver voor onszelf hadden waren werphengels in al z’n soorten ook toegestaan. De eigenaren van ’t Mun hadden de vijver voor deze dag geheel gratis ter beschikking gesteld. Dit had cadeautje hadden we te danken aan forumlid Marco Woudstra en daarom was de dag ook omgetoverd in de ‘Marco Woudstra visdag’. Marco: super geregeld!!! “Zwollenaar”, jij bedankt voor het praktisch regelen en beheren van de inschrijvingen en afzeggingen.

Bij vijver 7 zijn 30 visstekken aanwezig, maar omdat er ook veel met de feeder gevist ging worden was belsoten om slechts 20 stekken te gaan benutten op deze dag. Door een afzegging vanwege omstandigheden stonden er 19 enthousiaste vissers uit alle windstreken van het land te trappelen om de vijver helemaal leeg te vissen (niet echt, want ‘catch & release’ natuurlijk). Naast deze 19 vissers was ook fotograaf Harry Ekkelboom mee om de dag te verslaan met beeldmateriaal.Dit heeft hij eerder gedaan op een forumdag en dat was uitstekend bevallen. Harry vist zelf niet, maar hij is een collega / kameraad van Marzman en vindt het gewoon leuk om geheel belangeloos foto’s te maken van dit soort gelegenheden.

img_6517

7:30 Was de verzameltijd in de kantine van ’t Mun en na de nodige hartelijkheden en koffie begon de optocht naar de vijver. Vele leden waren op de visdag en de slechte vangsten van toen stonden nog vers in het geheugen. Maar met de gedachte ‘geen visdag is hetzelfde’ schuifelden we zwaar bepakt naar het water.
img_6524
img_6528
img_6531
img_6532
Er stond een stevige wind waarover vooral de vaste stokkers zich zorgen maakten. Voordeel van een vijver is natuurlijk dat je kan kiezen waar je de wind vandaan kan laten komen, dus zochten deze vissers een mooi plekje met de wind in de rug.

Vorig jaar waren wij er allemaal uitgevist door een clubje forumleden uit het Twentse Borne. Zij waren de enigen die echt goede vangsten boekten, ging dat dit jaar weer gebeuren? We wisten het niet. Rond 8:30 ging mijn eerste pelletkorf te water. Ik hoorde dat aan de andere kant van de vijver de eerste karpers al geland waren. Dat is hoopvol, maar ik heb ondertussen wel geleerd dat dat soort hoop snel kan vervliegen in onze sport. Dus je houdt nergens rekening mee. Mijn directe buurman Arjan had zijn aas ook al te water en binnen 10 minuten stond hij zijn eerste karper te drillen.
null

Hmmm, de hoop neemt toe. Is de vis dan toch helemaal los vandaag? Iedereen is ondertussen aan het vissen. Vanaf mijn plek kan ik ongeveer de halve vijver overzien en ik zie continue vis geland worden. Bij mij blijft het stil op wat tikjes na dus ik zie alweer blankvisioenen opkomen. Arjan vangt het eerste uur doodleuk 3 karpers. En overal om mij heen zie ik soortgelijke taferelen. Het clubje Bornezen zit ook naast mij. Ook daar wordt vis gevangen, maar niet zo achterlijk veel als vorig jaar.
null-3

Na een uur besluit ik mijn gevlochten onderlijn te vervangen voor Nylon en na 10 minuten krijg ik een keiharde aanbeet die de hengel dubbeltrekt. Gelijk weer wakkergeschud door deze megamethodaanbeet begin ik aan de dril. Helaas verspil ik deze vis door een gebroken onderlijn, maar 10 minuten later weer zo’n snoeiharde aanbeet en na een mooie dril ik land de eerste spiegel van 55 cm. Zo’n lekker knolletje.
p1010982

Zo de kop is er af, tijd voor mijn ‘rondje’. Even de vijver rond, kennismaken met de forumleden die ik nog niet persoonlijk ontmoet had en de vangsten bespreken. Zoals ik al vermoede was iedereen reeds voorzien van vis. De ochtend was nog niet voorbij en 0 blanks op het scorebord, een mooi begin.
img_6616
img_6615
img_6614
img_6599
img_6598
img_6594
img_6578
img_6581
img_6562
img_6558
img_6555
img_6596

De meesten voeren en vissen met de ge-ijkte voer / aassoorten voor dit soort vijvers: dus vismeel voerpellets en boilies / vismeelpellets op de hair. Maar ook de andere aassoorten worden gebruikt en vangen goed. Henk met mais, kikkererwten en maden. Borkentio vist met de maggotclip op de hair voorzien van zo’n 10 maden en vangt een leuk aantal karpers. Degenen die met met deze klassieke aassoorten vissen hebben wel meer ‘last’ van de jonge aanwas op de vijver: spiegelkarpertjes van zo’n 10 a 15 cm. Marco73, de naamgever van deze visdag, zit in een hoekje liters snot te produceren. Hij is niet helemaal fit en met raspende stem probeert hij te vertellen wat de vangsten zijn.
img_6541

Ik merk dat ik qua aantallen flink achterloop, dus na mijn rondje snel weer verder vissen. Bij mij loopt het niet storm, maar om mij heen zie ik dat er wel continue iemand vis landen. Zelf verspil ik nog eens een vis, maar ik land er ook een paar. Ik heb goed zicht op Marzman en hem zie ik eigenlijk continue vis drillen. Inwerpen en vlak daarna is het raak en staat ie weer met een kromme feeder.
img_6592
Ook Twanneke80 en zijn vader (Twanneke senior?) vangen zich helemaal de ziekte. Twanneke senior alles met de vaste stok. Twanneke80 voornamelijk met de vaste stok, maar als dat terugvalt schakelt hij naadloos over op de feeder waar het dan ook al snel raak is. Als dat weer terugvalt, hup terug naar de vaste stok. Erg krachtig als je beide disciplines goed beheerst.
img_6613
img_6538

Op een gegeven moment komt Arjan met een plak smac aanlopen die hij van Arnoud heeft gekregen. Mijn vorige ervaringen op ’t Mun hebben mij ook geleerd dat dit een goed aas is. Omdat de vangsten bij ons allebei wat teruglopen besluiten we een stuk aan de hair te doen. Dit is een goede keus, want binnen de kortste keren staan we allebei met een kromme feeder. Bij Arjan bijten ze zelfs al bij het strakdraaien.

En zo gaat ook de middag weer heel snel voorbij. Op een gegeven moment staan we nog met 5 man op rij karper te drillen. Dat is toch wel leuk hoor.
Traveler
Tegen 16:00 beginnen de eersten op te ruimen en tegen 17:00 is het vangstfeest voorbij. Ik heb even geïnventariseerd wat de vangsten waren en volgens mij heeft zowat iedereen minimaal 5 a 7 vissen gevangen. Velen hadden er tussen de 10 en 15. Uitschieters zijn Twanneke80 en zijn vader met 28 (dacht ik?) en 31 stuks. De dagprijs gaat dit keer naar Marzman: 34 stuks!!!! Marzman, hierbij ben jij uitgeroepen tot koning van het lopende band vissen, gefeliciteerd!

Met deze dag is eindelijk de vloek van slechte vangsten op forumdagen doorbroken, wat een opluchting. Ik schat dat er in totaal zo’n 200 karpers gevangen zijn. Het kleine grut niet eens meegerekend. Daarnaast heeft bijna iedereen wel meerdere vissen verspeeld. kortom gemiddeld meer dan 10 karpers per persoon. Wat een dag! Daarnaast was het zoals altijd weer supergezellig. Ondanks de goede vangsten namen velen de moeite even een rondje te lopen wat zo’n dag natuurlijk zijn charme geeft.

Harry, jij natuurlijk weer hartelijk dank dat je wederom geheel belangeloos de fotograaf van de dag bent geweest. En laten we niet vergeten dat ook jij de nodige karpers er uit hebt gedrild onder begeleiding van de dagkampioen Marzman. Wat denk je, is de visser in je wakker geworden? Wordt je net zo gek als wij? Ik hoop het wel.
img_6568
Harry, de vissende fotograaf

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: