Barbeel sessie op de IJssel

Ruim een maand na mijn vorige barbeel poging was het wel weer eens tijd voor de volgende. De watertemperatuur lag een stuk hoger (15,5 graden ongeveer bij meetpunt Driel), dus betere kansen? Op de diverse Nederlandse barbeelsites viel te lezen dat het op de meeste rivieren nog niet storm loopt met de barbeel, maar als je niet gaat vissen vang je zeker niks.

Mijn vriendin ging vandaag winkelen met een vriendin in Deventer en zij waren zo aardig mij op de heenweg op de stek af te zetten. Tegen 9:15 was ik aanwezig en kon mijn wandeling naar de IJssel beginnen. Op zich maar 200 meter lopen, maar ik besloot het een paar kribben verderop te proberen. Valt niet mee zo’n eind lopen met je spullen, maar in tegenstelling tot de vorige keer had ik nu een karretje bij me, zodat het een stuk minder vermoeiend was.

Nadat ik een krib had uitgezocht met mooie neringen gooide ik eerst 2 tennisballen voer en wat handen grof voedsel (pellets, mais hennep) in stroomnaad voor de krib. Daarna kon de opbouw beginnen en tegen 10:15 was ik aan het vissen. Mijn Korum Barbeel hengel met baitrunner ging de stroomnaad in voorzien van een 150 grams korf volgepropt met een zeer rijk voer (Sonubaits Hemp & Halicrush met mais, geraspte kaas, diverse soorten pellets, gekiemde hennep en stukken smac). De hair van de 120 cm onderlijn was beaast met een welriekende kaas boilie.

Als bijhengel had ik mijn ‘gewone’ Medium/Heavy feeder bij me. Voorzien van gevlochten lijn met een powergum montage kon ik daarmee prima uit de voeten tussen de kribben met een 60 grams korf. De korf gevuld met een sonubaits method feeder voertje op vismeelbasis voorzien van nog wat extra hennep, mais, en micro-pellets. Als onderlijn een 50cm lijn 16/100, haak 12 met hair.

Zo, alles ligt erin, dus nu maar eens mijn ‘nieuwe’ (via marktplaats) Korum stoel uitproberen. Het installeren ging al heel makkelijk en hij staat als een huis op de schuine krib. Het zit ook nog eens super. Één van mijn betere aankopen van de laatste tijd. Daarnaast zat ik achter een klein rietkraagje, dus ook nog uit de wind. Laat die vis maar komen.
img_6654

Helaas denkt de vis daar anders over. Ik verwacht niet gelijk barbeel, maar je hoopt er natuurlijk wel op. Op de bijhengel blijft het ook stil. Op beide hengels dus gewoon lekker doorwisselen met aas. Op de Barbeelhengel 12 en 15 mm pellets / bolies, kaas, smac, mais en combinaties daarvan. Op de bijhengel mijn hele keuze menu van 10 en 8 mm miniboilies / pellets en mais. Als experiment heb ik de avond van tevoren een paar 10mm ringers boilies (geel, wit en rood) in een bakje met zonnebloemolie, vissaus en knoflook gedaan. Het resultaat is stinkende, lekker olie wasemende bolies.

Pas tegen 13:00, ik zit net lekker te whatsappen met wat vismaten, giert de baitrunner op de Korum het op eens uit en stuitert de top. Zal het dan toch? Gaat mijn grote wens in vervulling en vang ik mijn eerste barbeel? Het is in ieder geval een sterke vis. Geen brasem is mijn eerste conclusie, maar wat wel? De vis blijft lang diep en vecht hard. Uiteindelijk komt ie boven. Wat blijkt, een vals gehaakte brasem (bovenop z’n kop) van 51 cm. Vandaar die strijd. Helaas geen barbeel, maar ik heb wel het genot gehad van een gierende baitrunner en de spanning van de dril (en ik heb niet geblankt 😉 ).

Een minuutje of 50 later op de bijhengel ook eindelijk de eerste felle aanbeet op een gele Ringers boilie. Deze vis mis ik echter, maar nadat de korf gevuld is gaat het geheel linea recta weer terug. Tien minuten later weer een harde aanbeet en hangen. Een sterke vis en ik voel al snel dat dit een winde is. Na een mooi gevecht komt de vis het net in. Geen mooi exemplaar maar wel 52cm, een PR!
pr_winde

Binnen een kwartier weer een harde aanbeet en hangen. Weer winde zo te voelen. Na een mooi gevecht breekt helaas mijn onderlijn vlak voor de kant, ik heb de vis niet gezien. Gauw weer een nieuwe onderlijn beazen met een gele Ringers boilie, want dat lijkt de sleutel tot succes voor de witvis op dit moment. Helaas is het afgelopen en is het weer rustig op beide hengels.

Genieten van de omgeving en doorwisselen met aas dan maar weer. De barbeel hengel verleg ik af en toe (wat verderop wat dichterbij), maar het haalt niks uit. Ook gooi ik met enige regelmaat wat handjes grof voer (pellets / mais) in de stroomnaad om een geurspoor op te bouwen / op gang te houden. Bij elke boot natuurlijk hopen op die aanbeet. Schijnt voor barbeel vaak het moment te zijn.
img_6650
Toepasselijke naam die boot, mist alleen nog een ‘L’ als tweede letter 😉

vlak na 16:00 eindelijk weer een paar droge tikken op de bijhengel en er hangt een grote vis aan. Na een minuut of 2 drillen begin ik me af te vragen wat dit in godsnaam is? Het voelt niet als winde, maar hij blijft maar zwemmen en diep. Pas na 5 minuten komt de vis aan de oppervlakte en het is een enorm grote en dikke brasem??!! Ik heb er nog nooit zo lang over gedaan om een brasem te drillen. Op de IJssel kunnen ze dus behoorlijk sterk worden. Na nog een minuutje heen en weer zwemmen kan ik de vis landen. Met veel moeite klauter ik naar de onthaakmat. Het is net gaan regenen en daar worden de stenen erg glad van. Maar gelukkig komen we zonder kleerscheuren aan en bij het opmeten blijkt deze dame / heer precies 60 cm te zijn. Dat is mijn tweede 60er in twee IJssel sessies. Ik vang erg weinig, maar wel een paar mooie grote exemplaren. Vanwege de regen geen foto met de zelfontspanner, dus maar even op het matje.
2144cdea
Dat de vis veel had gegeven was te zien bij de release.

Deze brasem had ik gevangen met een gele 10mm ‘sweet butterscotch’ boilie van Martins SB. Gele boilies lijken de sleutel tot (matig)succes te zijn voor de witvis vandaag. Tot nu toe alles nog daarmee gevangen.

Daarna valt het wederom stil met de aanbeten. Ik vis dus gewoon verder zoals hierboven ook reeds beschreven. Rond 18:00 besluit ik een illegale actie uit te voeren. Onder wat stenen in het weiland raap ik wat wormen en prik deze op de hair van de bijhengel. Binnen 5 minuten een aanbeet en wederom een brasem van 52 centimeter. Ook weer erg sterk, maar wel een onvervalste slijmjurk die alles onderslijmt. Die ander brasems hadden dat eigenlijk helemaal niet. Dit was de laatste vis en een half uurtje later ben ik gaan opruimen, want mijn vriendin zou rond 19:30 weer bij de parkeerplaats zijn.

Deze barbeelsessie was eigenlijk een exacte kopie van mijn eerste sessie een maand geleden. Geen barbeel en weinig witvis, maar wel grote exemplaren en toch nog een PR verbroken. Zo weinig vis in zo’n lange sessie is niet wat ik vaker wil, maar ik heb in ieder geval weer de nodige barbeeluurtjes gemaakt. Op naar de volgende sessie, hopelijk wat sneller dan over 1 maand.

O ja, ik maak gebruik van de grote Korum kunstof korven a €2,95 per stuk. Deze beide korven heb ik vandaag voor het eerst gebruikt:
b823fd9c
Is dat normaal? Van zo’n merk verwacht ik wel wat meer kwaliteit.

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: