“De Hank” (Brummen)

Vrijdag 5 augustus heb ik gevist op “De Hank” in Brummen. Het betreft een ‘dode’ zijtak van de IJssel. In de winter is dit water via een 2 a 3 meter brede sloot verbonden met de IJssel. Bij hoog water is ‘De Hank’ zelfs onderdeel van de uiterwaarden. In de zomer echter zakt het water behoorlijk en is het een afgesloten geheel. Kijk maar een op onderstaande foto hoeveel hoger het water eigenlijk kan staan.

img_54213
Voordeel hiervan is dat de hoeveelheid vis die in de zomer ‘gevangen’ zit veel geconcentreerder is, immers dezelfde hoeveelheid vis in minder water. In de winter wordt het visbestand weer ‘ververst’ met nieuwe vis vanuit de IJssel.

‘De Hank’ is mijn jeugdviswater. Hier heb ik tot m’n 14e / 15e (toen stopte ik met vissen) heel wat uurtjes doorgebracht en heel wat kilo’s vis (vooral Brasem) omhoog getakeld. Toen nog met de Winckle Picker, met simpele montage: hoekafhouder met korf, warteltje, onderlijn beaast met maden. Zover ik weet is dit nog steeds een echt ‘brasemwater’.
img_5435
Na een rit van ruim 50 minuten kwam ik aan in Brummen. Omdat ik natuurlijk geen lid meer ben van de lokale visvereniging ben ik eerst even naar de dierenwinkel gegaan voor een dagkaart. Voor 3,50 was dat gepiept. Daarna naar het water gereden en de auto daar geparkeerd. Nou, hier is de laatste 20 jaar niks veranderd. Alleen de bomen zijn wat dikker geworden. Aangezien het eerste gedeelte van de Hank erg ondiep is (de eerste 50 meter staat zelfs droog), had ik de wielen van mijn plateau meegenomen. Na zo’n 800 meter lopen langs het water vond ik een geschikte plek. Even naar beneden klauteren (zie het hoogteverschil op de eerste foto) en de opbouw kon beginnen. Heerlijk zonnig weer met een licht briesje, perfect visweer.

Een eindje verderop zaten 2 vissers die net gingen opruimen. Ik zag ze wel vis uit hun leefnet halen, dus ze hadden in ieder geval wat gevangen. Toen ze langs kwamen lopen nog even een praatje gemaakt. Zij hadden 6 uur gevist en met z’n tweeën van 7 brasems gevangen. Ze waren er niet tevreden over. De vorige keer had één van hen in die tijd 30 brasems gevangen. Ze vertelden me dat ze gevist hadden met maden, casters en mais. En ‘gewoon’ brasemvoer. Zowel met de feeder als met de vaste stok. Toen ik hem vertelde dat ik met een boilie ging vissen keek ie me een beetje glazig aan en zei vertwijfeld dat er ook vast wel karper rondzwemt. Waarschijnlijk nog niet bekend met het method gedoe?

Na opgetuigd te hebben eerst 6 preston flat inline method korven (15 gram), gevuld met met ‘Sonubaits Match Method Mix’ ongeveer 7 a 8 meter uit de overkant gelegd. Ik moet zeggen dat ik het vertrouwen in dit voer behoorlijk kwijt was (geen grote successen), maar ik heb nog geen ander method voer, dus toch maar proberen. Daarna de hair beaast met een witte Ringers 10 mm boilie (shellfish). Iets voor 17.30 was ik aan het vissen. Na een paar minuten maar eens begonnen met m’n andere feeder op te tuigen. O.a. door de verhalen van de net vertrokken vissers had ik er niet veel vertrouwen in. Onterecht, want ongeveer 10 a 15 minuten na de eerste inworp een klapperende top en hangen. Een mooie platte van ongeveer 55 cm, eindelijk eens een beetje fatsoenlijke vis! Dat belooft veel goeds! Een beetje bijvoeren met 2 extra korven en hup de plomp weer in met die boilie.

Na die vis m’n andere feeder ondertussen opgetuigd met een standaard montage. 45 Cm onderlijn met maden en een mestpiertje. Als voer Zoet (vanille) brasemvoer van ‘Geers’. Klein voerplekje (2 korven) gemaakt een eind verderop.

Ongeveer 20 minuten na de eerste vis, weer een zwabberende top op de method. Helaas te snel naar de hengel gegrepen. Even nieuw voer in de korf en ingegooid. Op de andere feeder blijft het stil, dus maar eens een helicopter montage opgezet. Als lokvoer nu ook de Sonubaits, als aas mais en een knalroze pellet op de hair.

Op beide hengels blijft het nu angstvallig stil. Tijd om maar weer eens op te halen. Oeps toch niet. Uit het niets begint de method begint weer te zwiepen en weer een mooie brasem van iets over de 50 cm. Dan blijft het echt een tijdje rustig. De wind gaat wel liggen, waardoor het wateroppervlak mooi spiegelglad wordt. Daar hou ik van, dat de enige rimpelingen van je eigen voerkorf en van opspringende vis komen.

Op een gegeven moment het aas op de method maar eens veranderd in een 8 mm witte choco boilie van Sonubaits. Het is dan ondertussen al 20.20. De choco boilie is echter een goede keuze, want na 10 minuten hangt er weer een brasem van rond de 52 cm.
collage

Het daarna volgende half uur heb ik constant beet en pak ik elke keer m’n hengel te vroeg. Drie keer in totaal, maar de 4e keer is het gelukkig wel raak. Helaas lost deze na paar seconden. De boilie is nog heel dus gewoon weer ingooien (en nog een keertje extra voeren). Krap 10 minuten later hangt er weer 1. En weer een brasem van rond de 54 cm.

Even weer bijvoeren en 5 minuten later: weer hangen. En wederom een mooie platte van ruim 50+. De brasem is lekker los. Waarschijnlijk een school aan komen zwemmen? Helaas begint het nu toch echt donker te worden. Nog een paar aanbeten, maar het zet niet door. Rond 21.30 begin ik langzaam met afbreken.

Na de drama’s van de laatse tijd is dit voor mij een hele verademing. Niet spectaculair veel gevangen (toch bijna 4 uur gezeten). Maar in totaal 5 mooie vissen, 1 gelost en behoorlijk wat gemiste kansen. Het venijn zat hem in de staart, met 3 vissen 1 losser en veel beet in het laatste uur. Vooral met de choco boilie ging het los. Op de gewone feeder niks geen actie gehad. Wat ik anders heb gedaan t.o.v. m’n andere vissessies is dat ik tussendoor meer gevoerd heb. Niks spectaculair, maar na elke vis zowiezo 2 korfjes extra en ook nog wat tussendoor. Jammer dat dit water te ver is om regelmatig te gaan vissen. Nu nog succes op de Zwolse wateren!

Nog even wat foto’s van de vangten (ik ben nu nog zo blij met elke vis, dat ik overal een foto van maak):
vangscollage

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: