DIY powergum rig

Indien ik op stromend water of op grote afstand (vanaf 50 meter) ga feedervissen gebruik ik meestal gevlochten lijn. Bij stromend water krijg je minder druk op de lijn, vanwege de dunnere diameter. Op grote afstanden krijg je aanbeten beter door vanwege de afwezigheid van rek op de lijn.

De afwezigheid van rek is ook de reden dat er toch een soort van schokdemping aanwezig moet zijn. Enerzijds om klappen van zware voerkorven op te vangen, anderzijds om te voorkomen dat de zachte bek van vissen kapot getrokken wordt tijdens de dril. Deze schokdemping kan op 2 manieren bereikt worden:

 • Voorslag: een stuk nylon van ongeveer 2 a 3x de hengellengte dat aan de gevlochten lijn wordt gemonteerd middels een knoop. Nadeel van dit systeem is dat hoe klein de knoop ook is, deze kan blijven haken achter het top-oog met lijn of topbreuk tot gevolg. Als dat niet gebeurd wordt in ieder geval de worp geremd / verstoord. Een ander nadeel is dat er vuil achter de knoop blijft hangen, waardoor deze in het ergste geval niet eens meer door het top-oog kan. Erg lastig bij het drillen van een vis.
 • Powergum onderlijn: dit is een ‘gummy’ achtige lijn, met veel elasticiteit. Deze wordt direct aan de gevlochten lijn gemonteerd. Hiermee worden eerder genoemde nadelen van gevlochten lijn opgeheven, zonder de nadelen van voorslag.

In dit artikeltje zal ik beschrijven hoe ik mijn powergum onderlijnen maak.

De voorbereiding, wat heb je nodig:
Op onderstaande foto zie je benodigdheden:

 • Rolletje powergum naar keuze. Ik gebruik Gardner transparante powergum met een diameter van 1 mm en zo’n 30 kg trekkracht.
 • Metalen sleeves in het juiste formaat. Omdat ik powergum van 1 mm gebruik en de powergum 2x door een sleeve moet (zie verderop) gebruik ik sleeves van 2mm. 1,8 mm kan wellicht ook, maar dan moet je de powergum waarschijnlijk met een fleurnaald door de sleeve halen.
 • Speld wartels in het gewenste formaat. Één is om de onderlijn aan te monteren (daar gebruik ik altijd een zo klein mogelijke voor). De andere is om de voerkorf te bevestigen
 • Sleeve tang: gebruikt om de sleeves dicht te knijpen.

c0892cc7

Niet op de foto, maar wel handig:

 • Meetlint: om de lengte van de powergum op te meten natuurlijk
 • Rubber kraal: dit is een optioneel onderdeel van de onderlijn. Ik gebruik het, maar dat is eigen voorkeur.

Stappen:

 1. Meet de gewenste lengte van de powergum af. Ik maak 2 lengtes. Voor het barbeel vissen op de IJssel met relatief zware korven (120gram) maak ik lijnen van zo’n 50 cm. Dit is een tip die ik heb opgedaan op de site van Ronald van Leeuwen (www.barbeel.eu). Voor het ‘normale’ feedervissen maak ik lijntjes van zo’n 20cm.
 2. Schuif een sleeve en de kleine wartel op de powergum
  img_6560
  <img

 3. Maak een lus met de wartel er in en schuif de powergum terug door de sleeve. Met ennig gefrummel kan dit zonder verdere hulpmiddelen
  img_6562
 4. Maak het powergum lusje op de gewenste grootte en schuif de sleeve zo dicht mogelijk tegen de wartel aan. Het korte stukje van de powergum kan je nu ver van het lange stuk houden. Dat is belangrijk voor de volgende stap
 5. Smelt met een aansteker een klein bolletje in het korte stuk van de powergum. Hou de vlam dus zo ver mogelijk van onderlijn zelf!
  16c63a90
 6. Laat het bolletje goed uitharden en trek deze rustig ‘in’ de sleeve. Resultaat is zoals hieronder
  95dc57ae
 7. Plaats de sleeve in de tang en knijp de sleeve rustig dicht. LET OP: zorg er altijd voor dat de puntjes in de tang die zich in de sleeve drukken altijd min of meer tussen de 2 strengen powergum terecht komt. Op deze manier voorkom je beschadiging van de powergum
  07d64c5b
  Het resultaat is als volgt:
  483066d3

 8. Schuif nu eerst een rubber kraal (optioneel) en de wat grotere wartel op de powergum
  img_6564

 9. Plaats tenslotte een sleeve aan aan de andere kant van de powergum zoals hierboven beschreven, maar dan zonder wartel in de lus. Op zich is een klein wartel (zonder speld) wel mogelijk als je dat handig vind natuurlijk. Ik zelf maak altijd een speldwartel aan de hoofdlijn en daarmee bevestig ik de powergum
 10. Het eindresultaat (met voerkorf) ziet er als volgt uit:
  img_6563

Vorige bericht
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

2 reacties

 1. Ben Wannet

   /  18 september 2015

  Ik maak ze bijna hetzelfde op wat kleinigheidjes na. Ik vis vaak in de stroming met 80 of 100 gram en dit systeem heeft me nog nooit in de steek gelaten. Ik plaats in het midden een sleeve met kraaltje ervoor en knijp de sleeve dicht. Zo knalt de korf er niet tegenaan. Onderaan een miniwartel voor de onderlijn, bovenaan een miniwartel voor de hoofdlijn. Je kunt de korf ook vastzetten tussen 2 kleine sleeves. Je gewicht kun je altijd in no time wisselen door de speldwartel. In de stroming een perfect zelfhaaksysteem.

  Beantwoorden
  • Lijken me goede tweaks Ben. Ik moet zeggen da ik zelf helemaal niet meer met dit systeem vis. Wil eigenlijk zo min mogelijk ‘rompslomp’ op de lijn. Voor Barbeel een simpele Korum Runrig. Voor de feeder schuif ik een speldwartel met ingebouwde kraal op de hoofdlijn voor de korf. Dan een kleine speldwartel onderaan voor de onderlijn. Ik vis niet met gevlochten hoofdlijn overigens, omdat ik met de feeder altijd op kleinschalig water vis. Meestal ook met de method dan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: