DIY Onderlijnen

Onderlijnen, wat kan ik er over vertellen. Hieronder zal ik toelichten hoe ik mijn barbeelonderlijnen knoop:

Nylon

Mijn onderlijnen voor de barbeelvisserij maak ik van 30/100 nylon. Voorheen gebruikte ik Gamakatsu Super G-Line Flex, maar sinds 2014 ben ik overgestapt op Shimano Technium, omdat deze toch wat slijtvaster lijkt te zijn. Ik gebruik de 35/100 variant als hoofdlijn.

Haken

Ik maak gebruik van karperhaken in de maten 8 en 10. Maat 8 voor het wat grotere aas (dubbele boilies / pellets, grotere brokken kaas / smac etc). Maat 10 voor de kleinere aassoorten (enkele pellet / boilie). Op dit  moment maak ik gebruik van Korum Xpert haken. Een goedkope haak, die mij nog niet in de steek heeft gelaten. Voorheen gebruikte ik dure Korda haken. Prima kwalitieit, maar 2x zo duur dan de Korum.
p-9598-4241

Lengte

Ik maak mijn onderlijnen altijd in een lengte van 200cm. Indien de situatie daar om vraagt zijn deze makkelijk in te korten. Om deze lijnen mee te nemen maak ik gebruik van een Guru rigcase.
guru-rig-box_zpsv7my2g7w

Hair systeem

Ik knoop al mijn onderlijnen met hair. Mocht je op een visdag besluiten het aas toch op de haak aan te willen bieden, dan kan je de hair altijd nog afknippen. De werkwijze is simpel.

   • Met een loop-tyer maak ik een klein lusje in de onderlijn.
    loop-tyer-sensas-looptyer-z-378-37843
  • In de lus kan je indien gewenst een Korum quickstop opnemen. Erg handig voor snel beazen van de hair (tegenwoordig vind ik een pellet stop of een kunstof maiskorrel prettiger als stopper op de hair).
  • Vervolgens bevestig je een boilie / pellet op de hair, zodat je je hair mooi op lengte kan maken. Ik maak onderlijnen met verschillende hair-lengtes voor verschillende aas formaten.
  • Met de no-knot knoop knoop je vervolgens de haak op de lijn.
   Nog wel een opmerking: op veel sites wordt gesproken over dat je de lijn slechts 7 of 8 keer om de haak wikkelt. Bij de onderlijnen die ik gebruik in de method-feederij wikkel ik de lijn vaak zo dicht mogelijk tegen de haakbocht aan voor een betere positie van de hair. Ook voorkom je hiermee dat de haai om de haak wikkelt. Beter nog is om de hair te ‘fixeren’ met een stukje krimpkous (zie hieronder).

Krimpkous
Fixeren kan ook met een stukje krimpkous. Met krimpkous kan je tevens zorgen voor een betere inhaking doordat je een hoek creëert tussen lijn en haak. Hoe werkt dat?

  • Ten eerste heb je natuurlijk krimpkous nodig.krimpkous-korda-farbig-z-411-41179
   Op de foto heb ik Korda krimpkous (toevallig had mijn hengelsportzaak dat), maar persoonlijk vind ik dat acherlijk uur, €4 kost zo’n zakje. Je kan ook kijken bij doe-het-zelfzaken of bouwmarkten, maar daar zijn de kleine diameters (1,2 mm zoals ik gebruik), vaak niet verkrijgbaar.
  • Knip de krimpkous op maat door een stuk op een ‘kale’ haak te schuiven. Zorg ervoor dat je een stuk hebt dat ongeveer een halve centimeter boven het haakoog uitsteekt. Het moet doorlopen tot iets over de haakbocht. Als je de hair geknoopt hebt schuif je de krimpkous van boevenaf over de haak heen zoals hieronder is weergegeven.
  • Klem de haak vervolgens vast met een dunne tang en trek de krimpkous in de gewenste hoek. Op de foto zie je de hoek die ik ongeveer aanhoud.IMG_29F2263B23DE-1

   Als je dit vervolgens boven stoom houd (waterkoker/ fluitketel / pan), krimpt de kous in die positie.
   41f3e522

 

Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: