Barbus bijvangst giganticus

Na al een tijdje geen barbeelsessie meer gedaan te hebben (door drukte, weer, werk etc.) begon het echt te kriebelen. Woensdagavond 11 september zouden er regentechnisch hoogstens wat buien vallen. Paraplu mee en dan moet het lukken. Ondanks dat de goede barbeeltijd (volgens de theorie) nu toch echt gaat beginnen, ging ik met zeer weinig vertrouwen naar mijn vaste IJsselstek. Ik heb wel wat vissessies gehad de laatste tijd, maar deze brachten me niet wat ik er van hoopte. Zo ben ik al een tijd bezig met een zeeltmissie die maar niet wil lukken ondanks het harde werk (komt nog wel en dan komt ook het verhaal). Van mijn vismaten hoor ik ook niet al te denderende verhalen dus het lijkt een beetje komkommertijd of zo. Maar goed, als je niet gaat vang je zeker niets, dus toch naar het water.

Woensdagavond wat vroeger weg van het werk en op naar de stek die toch weer zo’n 50 minuten rijden is. Onderweg niks dan regen, dus de weersvoorspellingen lijken niet echt te kloppen. Wonder boven wonder is het bij aankomst droog, zodat ik de wandeltocht naar de IJssel gewoon droog kan doorkomen. Als je eenmaal zit onder je plu, dan maakt het niet meer uit wat mij betreft. De stek ziet er goed uit en ik begin met de opbouw (dit keer dus eerst de paraplu neerzetten, daarna de rest). Tegen 17:15 liggen beide lijnen in het water met de voor mij standaard configuratie. De ‘achterste’ korf met Sonubaits Hemp en Halibut lokvoer voorzien van allerlei grove lekkernijen (pellets, mais, hennep) en afgeblust met een culinaire krill flavour van Sonubaits. In de ‘voorste’ korf ‘monkeymix’ (geweekte pellets gesoaked in lever flavour). Beide hengels voorzien van een lange (2 meter) onderlijn van 28/100 nylon met haak 8. Beide hengels een meter of 15 van de kant vol de hoofdstroom in. Daar zit een talud waar ik in wil liggen (nou ja, ik zelf niet, maar mijn aas). Ik vis op een stuk zonder kribben en dus veel stroming. De krulspeld korven van 180 gram blijven maar net liggen.
null_zpsfd5dc15f

Als aas vis ik meestal met 1 of 2 pellets die ik in de zalm / hennep olie bewaar. Echt een gouden tip als je wilt dat je pellets het langer dan 15 minuten uithouden in het warme, hardstromende water. Daarnaast geeft het natuurlijk ook een mooi geurspoor af. Dit keer echter wilde ik ook met natuurlijk aas in de weer. Daar is het nu toch echt de tijd voor. Het probleem hierbij is het overschot aan grondels die in deze tijd van het jaar actief zijn. Deze snoepen maden en mais binnen enkele seconden van de haak en je ziet geen enkele beweging op de top. Daarom tijd voor een list. Drie oranje kunstmaden op de hair en als stopper een nepmaiskorrel. Op de haak dan nog een stuk of 8 maden. Als de grondels de echte maden eventueel opvreten, blijft er altijd genoeg (nep)lekkers over.
null_zps99bcc39f

Ondertussen kwamen de beloofde buien over, maar ik zat perfect onder mijn paraplu en ik en mijn spullen bleven mooi droog. Na 20 a 30 minuten begonnen de toppen van de 1,75lb Korums Neoteric wel heel vervaarlijk door te buigen, dus vermoede ik drijfvuil op de lijn. Na binnendraaien zagende lijnen er inderdaad zo uit:
null_zps146cb573

Op het water zag ik inderdaad ook al veel takken en dergelijke voorbij komen, dus dat zou nog wel een probleem kunnen zijn. Inderdaad kon ik de lijnen niet langer dan 20 minuten laten liggen zonder drijfvuil te verwijderen, maar het is niet anders.

Vlak voor 18:30 weer het vuil verwijderd van de achterste hengel en de haak voorzien van nieuwe maden. Bij binnendraaien zaten de kunstmaden en maiskorrel nog wel op de hair, maar de echte maden waren allemaal van de haak af. Stroming of grondels? Vijf minuten na het ingooien begon de top rustig te tikken. Het eerste wat door mijn hoofd spookte was: brasem. De baitrunner gaf wel lijn, maar het ging heel rustig. Ik pak de hengel……BAM! Het wezen aan de andere kant van de lijn bespeurd dat het niet goed is wat er gebeurd en gaat er vandoor. Wat is dit? De hengel gaat volledig krom en de vis gebruikt de hoofdstroom om vol gas weg te spurten. Ik kan alleen de hengel vasthouden en de slip zo strak mogelijk zetten (maar niet te strak natuurlijk). Verder niks, de vis gaat gewoon. Is dit barbeel? Zo ja, dan een hele grote. Ik vis met 30/100 Shimano Technium hoofdlijn dus die kan kan wel wat hebben. Pas na een minuut of 5 kan ik de eerste echte slagen maken met de molen. Gelijk daarna gaat ie weer. “Is het misschien meerval”? spookt er door mijn hoofd. Ik hang echt vol in de hengel (hij buigt mooi), maar de vis blijft maar gaan. Als de onderlijn het maar houdt. Op de rivieren is er altijd het risico van een half doorgesleten lijn door mossels of stenen. Na ongeveer 15 minuten en een stijve rechterarm zie ik de korf voor het eerst bovenkomen. Helaas zit er natuurlijk nog 2 meter onderlijn onder, dus de vis zie ik nog niet. Vlak daarna een grote oranje staart? Het is karper!! En een grote ook. De vis neemt nog een spurt tegen de stroom in! Wat een power. Dan is de vis moe. Op het stilstaande water sleep je dan de vis naar je net en landen maar. Dat is even andere koek op de rivier. Zoals eerder gezegd zit ik niet op kribben waar je je vangst een beetje in de luwte van de kribben kan slepen. Door de stroming en het gewicht is het nauwelijks mogelijk de vis naar het net te krijgen. Na een paar minuten prutsen lukte het toch (waar zijn vismaten als je ze echt nodig hebt ;-)). Een schitterende super sterke en dikke rivierkarper ligt in mijn net. Keurig in de onderlip gehaakt. De haak in het water al uit de bek en op naar de mat om te meten en te wegen. Precies 80cm en 23,6 pond, wat een geweldige vangst. Ik sta helemaal te shaken. Dit zag ik niet aankomen. Ik heb toch wel wat karpers gevangen, maar nog nooit heb ik ze zo sterk meegemaakt. Vorig jaar had ik een qua grote vergelijkbaar exemplaar op de pen in een vijver. Ook sterk, maar niet te vergelijken met dit.

Net vandaag had ik mijn camera met zelfontspanner thuis gelaten vanwege de regen. Met wat kunst en vliegwerk de mobiele telefoon op mijn stoel neergezet en even een filmpje maken, want dit moet wel vastgelegd worden natuurlijk. Kwaliteit niet al te best, maar het is wel duidelijk volgens mij.
null_zpsc83c38cd
“Still” uit de video


en de video zelf

Aan alle boiliebakkers en rig fetisjisten: gevangen met een totaal niet karper montage. Normale voerkorf, twee meter onderlijn van nylon. En met maden, geen geheime boilies of wat dan ook. Zo kan het ook ;-).

Na deze vis moest ik echt even zitten. Zwetend als een otter (fijn zo’n regenpak) de hele wereld appen met mijn vangst. Na een minuut of 20 de onderlijn weer beaast en verder vissen. Ik moet toegeven dat de concentratie wel wat afgenomen was. De rest van de avond heb ik ook geen beet meer gezien, maar de buit was al binnen. Na wat onderlijnen en een volledige montage opgeofferd te hebben was het tegen 21:00 tijd om op te ruimen. Het is lang geleden dat ik met zo’n euforisch gevoel mijn visspullen opgeruimd heb. Geen barbeel, maar wauw wat een bijvangst!

null_zps3428a1e8

Een reactie plaatsen

12 reacties

 1. Tom

   /  13 september 2013

  Wat een (bij) vangst! Jaloers 🙂
  Gefeliciteerd!

  Beantwoorden
  • Thanx Tom, weet niet of we er dit seizoen nog aan toekomen, maar we gaan vast nog wel keer met z’n drieen de IJssel onveilig maken

   Beantwoorden
 2. Jacques

   /  13 september 2013

  Prachtige vis Joris! Gefeliciteerd!

  Beantwoorden
 3. henk

   /  14 september 2013

  weer een mooi verslag Joris, de adrenaline spat er van af hahaha, wat een vangst en idd je geeft al die boilie bakkers het nakijken, lekker puhh hahhaha.
  Riviervissen zijn echt van een ander slag, dat geld voor de rovers en natuurlijk ook voor witvis, veel sterkere vis zal je niet vaak tegen komen, een top vangst!!!!!, tis je gegund.

  grt

  Henk

  Beantwoorden
 4. stef

   /  25 september 2013

  Zozo das echt kicken! Hopen dat je binnenkort nog een dikke barbus vangt! Ik ga zelf morgen maar weer eens oppad! Hopen dat ik er nog een paar kan strikken, vorige week toch nog een mooie barbus van 74 cm kunnen strikken
  Gr stef

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie Stef. Was een hele belevenis inderdaad. Ik hoop ook nog op een paar barbelen zo in de staart van het seizoen. Succes morgen (of ben je ondertussen alweer terug?)

   grs.

   Joris

   Beantwoorden
 5. stef

   /  27 september 2013

  Ben gisteren ff geweest , veel materiaal verlies en geen vis helaas. Wel continue beet maar gelijk vast grrrrrrr. Ma goed volgende keer beter gr stef

  Beantwoorden
 6. stef

   /  27 september 2013

  Vandaag nog ff van half 4 tot 6uur geweest en toch nog een mooie gevangen van 78 en moddervet. Het is nu wel de tijd om te ze te vangen . Gr stef

  Beantwoorden
  • Wauw, te gek Stef. Dat zijn de vissen waar je het voor doet. Inderdaad een goede tijd nu. Ik ga zondag weer. Van begin van de middag tot in het donker. Hopelijk kan ik dan ook één of meer mooi vissen bijschrijven. Ik zag je 70’ers ook al op SVR voorbij komen. Ook erg mooie volle vissen.

   grs.

   Joris

   Beantwoorden
   • stef

     /  11 oktober 2013

    Nog wezen barbelen joris? Gr stef

   • Hoi Stef, ik ben 2 weken geleden voor het laatst geweest. Lange sessie van 14:00 tot 20:00 en geen enkele aanbeet gehad. Daarna geen tijd meer gehad. Als je de plekken kent schijn je nog leuk te kunnen vangen nu, maar de plek waar ik zat is waarschijnlijk niet de juiste. Ik ben me weer aan voorbereiden op het roofvissen. Daar breekt nu de tijd voor aan immers. Grs.

    Joris

 1. 2013 alweer voorbij, een terugblik | Barbel Basterd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: