Barbeel lokvoer

In dit artikel beschrijf ik mijn voerstrategie die ik gebruik voor het vissen op barbeel op de ‘feeder manier’: met een voerkorf dus.

Het voer
In tegenstelling tot de ‘normale’ witvisserij op stilstaand of langzaam stromend water maak je bij de barbeelvisserij geen compacte voerplek aan. Vanwege de heftige stroming waar je meestal in vist blijft dit simpelweg niet liggen. Dat wil niet zeggen dat voeren nutteloos is. Bij het barbeelvissen is het de bedoeling een lang en breed geurspoor te maken om de vis naar je aas te krijgen. Sleutel bij het barbeelvoer is het gebruik van veel grove en zware delen met veel geur. Geur natuurlijk voor het geurspoor. De grofheid zorgt ervoor dat veel delen tussen obstakels (stenen / grind) op de bodem blijven liggen. Niet op 1 compacte plek dus, maar juist verspreid over een groot gebied. Hongerige barbeel komt op de geur af en gaat azen. Af en toe vinden ze wat en de vis blijft azen.
21adb3cd
Grove delen die je kan toevoegen aan je voer zijn:

  • Pellets in diverse formaten en smaken (van heel klein tot lomp karperformaat)
  • Boilies in diverse formaten
  • Mais
  • Maden / casters (op de IJssel krijg je daar wel veel grondels mee op je stek)
  • Geraspte kaas
  • Blokjes / stukken smac
  • Gekiemde hennep


d2f29aa1

Als basis lokvoer gebruik ik Sonubaits Hemp&Halicrush. Dit bestaat voor een groot deel uit gemalen hennep en gemalen halibut pellets. Twee geuren / smaken waar de barbeel gek op is. Het voer zie ik eigenlijk vooral als transportmiddel om de grove delen in de voerkorf te kunnen proppen. Voor extra geur voeg ik een flavour toe van sonubaits (SonuBaits Barbel en Carp Liquid Enhancer in de smaak cheese & garlic). Ik maak het voer altijd thuis al aan zodat het goed vochtig wordt. De grove delen die vocht op kunnen nemen (pellets e.d.) worden zo lekker zwaar. Ook de flavour kan zo goed doordringen in het voer. Bij de stek maak ik indien nodig het voer nogmaals vochtig. Het mag lekker plakkerig zijn, want dan blijft het lang in de korf zitten. Zeven van het voer laat ik bij de barbeelvisserij achterwege.

Voorvoeren
Veel ‘grote’ barbeelvissers zweren bij het voorvoeren van de stekken. Ik persoonlijk heb daar geen ervaring mee, maar het schijnt een zeer effectieve methode te zijn om barbeel ‘permanent’ op je stek te houden. Omdat mijn stekken niet naast de deur liggen heb ik helaas niet de tijd (genomen) om een paar dagen van tevoren te gaan voorvoeren.

Start van de sessie
Als ik bij mijn stek aankom begin ik altijd met het aanvoeren van 2 of 3 flinke voerballen (tennisbal grote). Deze gooi ik voor of iets voorbij de krib in de nering. Dit in de hoop het geurspoor op te starten. Tip: maak een stevige voerbal en dip deze even in het water. Ik noem dat ‘glazuren’. De buitenkant van de voerbal wordt dan iets steviger en het duurt iets langer voordat de voerbal uit elkaar valt. Beter dat de bal breekt 1 meter boven de bodem dan 1 meter onder het oppervlakte. Daarna gooi ik twee / drie handen droge pellets (8 en 15 mm) op dezelfde plek. Dan begin ik met de opbouw van mijn spullen. Bij het inwerpen trek ik eerst nog even 3 of 4 korven leeg op ongeveer dezelfde plek. Als ik start met vissen prop ik het voer hard in de korf zodat het lekker lang blijft zitten.

PVA zakjes
Als de aanbeten uitblijven probeer ik mijn haakaas extra aantrekkelijk te maken met een aantal ‘freebees’ vlakbij het aas. Dit doe ik m.b.v. een pva zakje gevuld met bijvoorbeeld pellets. Ik maak gebruik van een snelvulsysteem van Fox: FOX PVA Rapide systeem
pva_collage
Het werkt erg simpel:
1. Zakje om de ‘vulbuis’ doen (dat oranje ding) en iets vullen met bestanddelen.
2. Vervolgens van bovenaf de beaasde onderlijn erin
3. Verder afvullen, het zakje dichtdraaien en het pva wat ‘om’ de vulbuis zit bevochtigen.
4. Als je vervolgens het zakje door de vulbuis naar boven drukt is dit het resultaat.
734144ca

Een perfect hoopje pellets om je haakaas heen is het eindresultaat. Op het wildstromende water zal de boel wel een beetje verspreiden, maar met een beetje geluk blijft er altijd wel een gedeelte in de buurt tussen de obstakels liggen. Er zijn verschillende maten zakjes en geperforeerd en niet geperforeerd.

Monkeymix
Omdat seizoen 2013 mij niet heeft gebracht wat ik hoopte qua barbeel, ben ik me gaan verdiepen in ‘andere’ voersoorten. Op internet vind ik veel vermeldingen over zogenaamde ‘monkeymix’. In het kort betekent dat dat je alleen geweekte pellets in verschillende formaten in je korf propt. Hier kan ik vast wat over schrijven, maar omdat anderen dat al veel beter hebben gedaan verwijs ik liever naar de websites van deze barbeel ‘grootheden’:
‘Monkey Mix’, door Tim Janssen: http://www.centerpinvissen.nl/monkey-mix.html
‘Mijn aassoorten’, door Frans Vogels: http://www.barbelen.nl/mijnaassoorten.htm
‘Try the monkey’, door Ade Kidell http://www.korum.co.uk/pdf/ade_sonu_korum.pdf

Vorige bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: